Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB opět překvapila trhy, základní sazbu zvedá nečekaně prudce na 2,75 %. Koruna skokově roste

ČNB opět překvapila trhy, základní sazbu zvedá nečekaně prudce na 2,75 %. Koruna skokově roste

04.11.2021 14:33, aktualizováno: 4.11. 16:33
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Česká národní banka dnes zvýšila základní úrokovou sazbu nečekaně razatně o 125 bazických bodů na 2,75 procenta. Je to nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997. Analytici v průzkumu Bloombergu předpokládali zvýšení pouze na 2,25 procenta. Centrální banka tak pokračuje v normalizaci měnové politiky, kterou zahájila v červnu. Dnešním krokem chtějí centrální bankéři vrátit inflaci do blízkosti 2procentního inflačního cíle a podpořit ukotvenost inflačních očekávání firem a domácností. Právě odpoutávání inflačních očekávání od cíle ČNB nehodlá připustit, uvedl dnes guvernér Jiří Rusnok. Česká koruna po oznámení rozhodnutí k euru skokově zpevnila, k euru přidávala i 0,6 % na třítýdenní maximum 25,370 za euro.

Podle guvernéra ČNB dnešním razantním krokem odpracovala velkou část toho, co je v nové makroekonomické prognóze označeno jako strmý nárůst úrokových sazeb v závěru tohoto a začátkem příštího roku. O zvyšování budou centrální bankéři určitě jednat i na dalších zasedáních. S jaku razancí přijdou další zvýšení, je ale podle něj nyní těžké odhadnout. Dovedu si představit, že další zvýšení budou nominálně nižší, uvedl také Rusnok.

ČNB v podzimní prognóze také zvedla odhad inflace v tomto roce na 3,7 % z dosud očekávaných 3,0 %. Příští rok čeká spotřebitelskou inflaci na 5,6 % proti dříve očekávaným 2,8 %. Odhad růstu české ekonomiky pro tento rok naopak snížila, a to na 1,9 %. Pro příští rok jej snížila na 3,5 %.

č

ČNB dnes současně rozhodla o zvýšení diskontní sazby na 1,75 % a lombardní sazby na 3,75 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 5. listopadu 2021. Hlavní úroková sazba se dnešním rozhodnutím vrací na úroveň, kde se nacházela v únoru 2020 před nástupem první vlny pandemie a následnou sérií prudkého uvolňování měnové politiky. 

"Důvodem k této agresivní reakci byla primárně kumulace inflačních rizik v posledních dvou měsících. Ty souvisí na jedné straně s narušením globálních výrobních řetězců a výrazným nárůstem dovozních cen. Panuje navíc vysoká nejistota ohledně toho, kdy vysoké inflační tlaky ze zahraničí začnou odeznívat," říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. "Současně ČNB vidí, že dovážená inflace i díky napjaté situaci na trhu práce začíná prorůstat do širšího spotřebitelského koše – jádrová inflace je na historických maximech. Ve světle toho centrální bankéři pravděpodobně pozorují na průzkumech mezi podnikateli a domácnostmi, že dlouhodobější inflační očekávání nejsou tak dobře ukotvená. A to je hlavní důvod, proč jednají takto rychle – snaží se úrokové sazby dostat co nejrychleji do „vod“, ve kterých ekonomiku ani nestimulují, ani nebrzdí (mezi 2,5 - 3 %)," pokračuje Bureš.

"Velkou otázkou je, co bude ČNB dělat dál?" ptá se ekonom Bureš. "Rovnovážná úroková sazba už byla de facto dosažena a vzhledem k řadě nejistot spojených s budoucím vývojem (proinflačních i protiinflačních) by neškodilo po takto agresivních krocích na dalších zasedáních výrazně zvolnit tempo utahování měnové politiky, popřípadě po překonání úrovně 3 % načas zůstat stát úplně na místě a pozorovat, co vyšší sazby dělají s ekonomikou a inflací. Více nám ohledně dalších plánů ČNB napoví právě nová prognóza."

"Od posledního jednání centrální banky se proinflační rizika dále spíše zvýšila, stejně tak ale rizika ve směru slabšího ekonomického růstu z titulu pokračujících problému v dodavatelských řetězcích, horšího pandemického vývoje a energetické krize. Navzdory stagflační kombinaci však ČNB již dříve naznačila, že bude v růstu úrokových sazeb pokračovat," uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Trh podle něj čeká, že základní sazba se během několika málo měsíců dostane k 3,5 %.

Před rozhodnutí o sazbách ČNB pohled na FRA kontrakty ukazoval naladění investorů na růst o 100 bps nyní v listopadu, následovaný dalším zvýšením o 50 bps na měnovém jednání 22. prosince. Například Morgan Stanley před týdnem očekávala zvýšení o 75 bps v listopadu a pak znovu v prosinci.

Vývoj české koruny k euru

Americká centrální banka včera oznámila dlouho avizované odbourávání nákupů aktiv do své bilance. Již tento měsíc tak zahájí útlum programu na podporu americké ekonomiky, ktreý zahájila loni v reakci na rozvíjející se koronavirovou pandemii. Polská centrální banka včera zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1,25 procenta, reagovala tak na rostoucí inflaci. Britská centrální banka dnes ponechala svou hlavní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,1 procenta. Mnozí analytici přitom očekávali, že banka sazbu v reakci na silný růst inflace zvýší na 0,25 procenta.

Od úrokových sazeb ČNB se v Česku odvíjejí ceny úvěrů pro firmy či spotřebitelské a hypoteční úvěry.

Zdroje: ČNB, Bloomberg, ČTK

 

 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Koruna navzdory jestřábí ČNB dál slábne
25.10.2021 9:04
Konec minulého týdne byl ve znamení prvních odhadů indexů nákupních ma...
Rozbřesk: ČNB zvýší tento týden sazby minimálně o 50 bps, Fed sundavá nohu z plynu
01.11.2021 9:26
Začíná týden, ve kterém bude opět hrát prim zasedání centrálních bank....
Týdenní výhled: Fed zřejmě začne zmenšovat QE a ČNB chystá další výraznější zvýšení sazeb
01.11.2021 13:44
K hlavním tahákům začínajícího týdne určitě patří zasedání amerického ...
Rozbřesk: ČNB dnes zvedne sazby minimálně o 50 bps, Fed sundavá nohu z plynu
04.11.2021 9:02
Dnešní zasedání ČNB bude opět napínavé. ČNB úrokové sazby zvýší minimá...

Váš názor
  • Děkuji ČNB za její kroky
    04.11.2021 17:55

    a zároveň si přeji další zvýšení úrokové sazby, tak, aby lidé co šeří mohli opět dávat svoje peníze ke zhodnocení do banky.
    oradapoisson
  •  
    04.11.2021 15:10

    Tak se mi zdá, že to soudruzi v ČNB trochu přehnali. Dlouhodobě je to sazba asi rozumná, nicméně ta rychlost navýšení je nerozumná až šílená. Mám nepříjemný pocit, že po tomto prudkém zatažení za záchrannou brzdu spousta lidí vypadne z vlaku. :-( Kombinace navýšené ceny peněz, rozpočtových škrtů, růstu daní a inflace (energie a spol.) je jedovatým koktejlem pro českou ekonomiku. Myslím si, že hodně lidí si bude u nás v příštím roce dost zoufat. Minimálně Ti, kterým končí fixace hypoték.
    •  
      04.11.2021 15:41

      2.75 pri soucasny a hlavne ocekavany inflaci je porad nizka sazba. Dluznici nemuzou cekat ze jim donekonecna budou jeste platit urok za to ze si pujci
      Ai-kun
    •  
      04.11.2021 15:29

      zatím žádné rozpočtoví škrty nejsou a je otázka, zda tato nová vláda k tomu najde odvahu, růst daní??? přeci fiala přeci nepřipouští.....nebýt takových schodků, určitě by takhle ani radikálně ČNB si myslím, že by nereagovala....a hypotékáři??? komu teď končí fixace, předpokládám, že byt kupoval před pěti roky, ať byt prodá a bude mít zhodnocení 100% a jde do podnájmu....ty ceny bytů je dílem právě těch levných peněz.....pozdě, alespoň se snaží ČNB ten průser napravit....
      abc1
  • Koruna skokove posiluje..
    04.11.2021 14:58

    Som zvedavý, ako dlho jej to vydrží...
    MRS
    • Re: Koruna skokove posiluje..
      04.11.2021 17:53

      Něboj sa mišo! koruna skokovo posiluje ták ako moj kozel, keď skáče na kozu, keď ho pripúšťam!!!! A vieš čo sa staně potom? potom urobí salto a leží na chrbtě pol dňa!!!! Ako ta koruna, najprv skok, potom salto a pozajtra kurz zasa 25,70.
      oradapoisson
    • Re: Koruna skokove posiluje..
      04.11.2021 15:08

      Pro lidi s hypotékou, kterým končí fixace katastrofa
      Rožmberk
      • Katastrofa?
        05.11.2021 6:59

        moje generace si stavěla domy sama, vlastníma rukama a většina z nás co něco měla, měla také dvě práce. Tato generace chce všechno nejlepší hned, bez práce, superluxusní bydlení a potom užívání života, dovolené, hory, lyže fotit a vše ihned na facebook atd... Tak to ale nefunguje nikde na světě! Žádnou katastrofu v tom nevidím, holt si spratci budou muset najít druhou práci a začít trochu makat - konečně.
        oradapoisson
      • uprimne
        04.11.2021 17:47

        me konci fixace na konci roku, ale vzhledem k tomu o kolik se mi zvysila trzni hodnota bytu za posledni 3 roky me zvyseni uroku skutecne tolik netrapi :-) Kamarad zvazuje, ze pocka kolik bude splatka a kdyz bude vysoka tak byt proda a ma taky vydelano, takze maximalne se uvolni par bytu na trh a ceny bytu muzou trochu klesnou, ale spise docasne, nez to zase vsechno poroste dal.
        BorisHead
      •  
        04.11.2021 15:31

        mám realiťáka a spousta lidí kupovala 2 a další byt pouze ze spekulací.....fakt je litovat nemusíš....
        abc1
  • pozdě kašpárci pozdě
    04.11.2021 14:50

    no ale lépe pozdě než později jen aby to ted tu ekonomiku zase nezařízlo až moc, není nad to, když ty pohyby mají nějakou logiku a ne že to bude ode zdi ke zdi :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Tak to je teda síla...
    04.11.2021 14:43

    Tak to je teda síla... Co na to asi řekne Schillerová? Ne teď vážně, dokážete někdo domyslet, co za konsekvence takhle drastické zvýšení úrokových sazeb bude mít? Pohne už tohle s cenami nemovitostí dolů? S akciemi? Co termínované vklady v bankách/kampeličkách, dostanou se při delší fixaci třeba zase na 4+ % p.a.? Díky za názory.
    SajzeKatze
    • Re: Tak to je teda síla...
      04.11.2021 14:56

      No, ono to je drastické z pohledu minulých kroků a poslední dekády. CB rozvíjejících se trhů (kam dle řady agentur a bank patříme) hýbají se sazbami podobně běžně. Dopady samozřejmě pocítíme a spoustu naivek, co si nabralo hromadu úvěrů, to samozřejmě položí. Můj názor je, že peníze by neměly být zadarmo (což vlastně nadále skoro jsou) a je třeba dát tento signál velmi jasně. Nicméně prudkost může být velmi kontraproduktivní. Uvidíme.
      netix
      •  
        04.11.2021 17:54

        vzdycky budou lidi co jedou s hypo na krev, ale naprostou vetsinu hypotekaru skutecne nejake zvyseni o 2% nepolozi ... ano holt budou mit vetsi splatku a nekdo si holt bude muset odpustit vecerni bifteky v restauraci, ale to by muselo byt zvyseni aspon o 5% a vice, aby to nejak vice zamavalo hypotecnim trhem
        BorisHead
  • kacka
    04.11.2021 14:35

    tak snad to s korunou uz konecne pohne
    Ai-kun
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.