Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Koruna navzdory jestřábí ČNB dál slábne

Rozbřesk: Koruna navzdory jestřábí ČNB dál slábne

25.10.2021 9:04
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Konec minulého týdne byl ve znamení prvních odhadů indexů nákupních manažerů v eurozóně za měsíc říjen. Celkový PMI podle očekávání mírně poklesl v důsledku nepříznivé situace v evropském průmyslu. Nejde však jen o problém pomalejšího růstu odvětví, jak by napovídal celkový index, ale také o slabší příliv nových zakázek, rostoucí zásoby nedokončených výrobků, a především o prudce rostoucí ceny vstupů, které se odrážejí i v rekordních cenách finální produkce.

Pohled na služby, které by část ztracené dynamiky průmyslu měly dorovnat, není rovněž nijak dechberoucí, neboť jejich celkový výsledek klesá na šestiměsíční minimum. I když poptávka v jejich případě vyznívá přece jen slibněji i odvětví služeb zažívá rekordní růst nákladů, a proto zdražuje nejrychleji od roku 2000. Obdobné (i když vzhledem k charakteru ekonomiky zesílené) trendy lze vidět přímo v německých výsledcích, které jsou pro průmyslovou ČR přece jen relevantnější. Tamní celkový PMI je na osmiměsíčním minimu, index produkce v průmyslu dokonce na minimu šestnáctiměsíčním. Slábnou zakázky zejména v oborech navázaných na automobilový průmysl, chybí některé výrobní vstupy, rychle narůstají náklady (zejména na energie) i ceny, nicméně dál silně narůstá zaměstnanost. Zajímavým momentem je kontrast mezi šířením pesimistických očekávání v průmyslu a stále se zvyšujícího optimismu ve službách, který ovšem asi nic nezmění na faktu celkově se zhoršující kondice německého hospodářství. Ostatně už dnes tyto závěry může potvrdit i Ifo, které přijde na řadu v deset hodin.

Do čtvrtečního zasedání ECB trhy čeká ještě další sada dat nálad v jednotlivých zemích eurozóny, které nejspíše už jen potvrdí to, co naznačily předběžné indexy nákupních manažerů. Od ECB se sice žádná akce nečeká, nicméně zajímavý může být postoj její šéfky k inflaci, vývoji ekonomiky i nastavení tržních očekávání a jasněji by mohlo být ohledně dalšího postupu v QE. Hlavní čísla tohoto týdne přijdou na řadu až v pátek, kdy budou zveřejněny odhady HDP za eurozónu a také její některé velké členské země a vedle toho mimochodem i ČR. Očekávání jsou nasazena poměrně vysoko, takže nelze vyloučit ani následné zklamání. A trhy také čeká první odhad říjnové inflace v eurozóně, u které lze předpokládat další růst z předchozích 3,4 %. Pro úplnost lze jen dodat, že americký HDP přijde na řadu už ve čtvrtek odpoledne.


*** TRHY ***

Koruna

Do nového týdne koruna vstupuje v situaci zvýšené averze k riziku podpořené nepříznivými ekonomickými i covidovými čísly na úrovni těsně pod hranicí 25,70 EUR/CZK. Vzhledem k tomu, že příští týden proběhne další zasedání bankovní rady je pravděpodobné, že se do středy trhy ještě dočkají nějakého komentáře z centrální banky. Hlavní událostí však bude nepochybně v pátek bleskový odhad HDP za třetí kvartál, který zatím jen naznačí, nakolik ekonomiku zasáhly slabé výsledky automobilového průmyslu, respektive na kolik je dokázaly kompenzovat rozvolněné služby. A v neposlední řadě i to, jak moc se vývoj reálné ekonomiky odchyluje od stávajícího pohledu centrální banky. ČNB se nicméně bude příští týden rozhodovat na základě nové prognózy, kterou teprve následně představí. Hlavní otázkou do té doby zůstane, zda bude bankovní radě tentokrát stačit „jen“ padesátibodové navýšení repo sazby.

Zahraniční forex
Eurodolar startuje nový týden v blízkosti 1,17 EUR/USD. V pátek zveřejněné indexy podnikatelské nálady PMI naznačily zpomalující tempo ekonomické aktivity v eurozóně, která i v říjnu zůstala pod tlakem přetrvávajících problémů globálních dodavatelských řetězců, nedostatku komponent a akcelerujících inflačních tlaků. Navzdory meziměsíčnímu poklesu (na 54,3 z 56,2) však kompozitní PMI index zůstává v pásmu expanze, což indikuje pokračující růst aktivity také na startu posledního čtvrtletí. Ve Spojených státech pak výsledky PMI signalizují ještě slibnější začátek čtvrtého kvartálu, když říjnový index vystoupal na 57,3 a to zejména z titulu oživení sektoru služeb, které profitující ze zlepšující se pandemické situace.

Tento týden je makro kalendář na eurodolarovém trhu nabitý. Zatímco dnes přijde na řadu rozehřátí v podobě německého Ifo indexu podnikatelské nálady, ve čtvrtek bude v centru pozornosti zasedání ECB, od níž však zásadní změny v nastavení měnové politiky tentokrát nečekáme (zásadní diskuze ohledně budoucí podoby QE by dle prezidentky Lagarde měla přijít až v prosinci). Ve čtvrtek budou navíc publikovány i výsledky HDP v USA za 3. čtvrtletí, jež zřejmě potvrdí oslabení hospodářské expanze po svižném růstu v první polovině roku. V pátek pak budou finanční trhy sledovat jak výsledky HDP v eurozóně (jež taktéž zřejmě potvrdí zpomalení růstové dynamiky), tak říjnový výsledek inflace v eurozóně a pravděpodobné další zintenzivnění inflačních tlaků.

Akcie
Wall Street v pátek po slibném úvodu přetočila do červených čísel. Dow Jones +0,21 %; S&P 500 -0,11 %. Hlavním tahounem jižním směrem však byl technologický index Nasdaq Composite (-0,82 %), jenž byl zasažen výprodeji na akciích Facebook, Snapchat, Pinterest a Twitter.


Čtěte více:

Poučení z historie výroby polovodičů: Od americké dominance až po asijský úspěch
25.10.2021 6:02
Během pandemie vládl v řadě zemí nedostatek polovodičů, které jsou důl...
Víkendář: Banka jako restaurace, kde zaplatíte předem a pak čekáte, co vám přinesou
24.10.2021 8:42
V Citigroup je to jako v restauraci, kde zaplatíme předem, ale nevíme,...
Víkendář: Jak moc zpomaluje americká ekonomika? Postupně až k 2 %
23.10.2021 8:02
Hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius zveřejnil novou analýzu, ve kt...
Wall Street při pátku zajímaly sociální sítě. Snapchat -26,5 %
22.10.2021 22:02
Wall Street v pátek po slibném úvodu přetočila do červených čísel. Dow...
Jednání italské vlády a UniCredit o prodeji Monte dei Paschi zkrachovalo
25.10.2021 8:37
Italská vláda a banka UniCredit se nedohodly ohledně prodeje částí fin...
HSBC prudce zvedla zisk a spustí odkup akcií za dvě miliardy dolarů
25.10.2021 8:38
Zisk před zdaněním britské banky HSBC se ve třetím čtvrtletí zvýšil o ...
Jednání o Monte dei Paschi zkrachovala, výsledky zveřejní Facebook. Evropa zahájí nový týden pozitivně
25.10.2021 8:53
Evropské akciové trhy nejspíše zahájí nový obchodní týden mírným růste...

Váš názor
  •  
    25.10.2021 19:47

    pokračování programu Antiviru, tak se bude sedět doma a budou se na dluh rozdávat peníze....dotování energie na dluh.....pokud nebude Kačka na konci roku na nějakých 28 za Euro, tak to bude úspěch
    abc1
  • Jára Cimrman žije!
    25.10.2021 18:14

    Takto som si vývoj koruny nepredstavoval.Za 13 rokov sa kurz neustále prepadá.ČNB roky odmieta prijať euro,ale v rezervách nasyslila 150 mld eur.Aký význam malo rozhodnutie neprijať euro?Jediné vysvetlenie je overenie Cimrmanovej slepej cesty.
    Tecumseh
  • vypelichany jestrabi
    25.10.2021 11:23

    Benzin a nafta nad 40 za 3-2-1..
    Ai-kun
  • Pryč z EU
    25.10.2021 10:08

    máme to štěstí, že máme svojí korunu, na kterou jsme právem hrdí, tak, jako jsme právem hrdí na našeho premiéra, nejlepšího ekonoma století, nejhodnějšího člověka nejen v Evropě, ale i na celém světě. Je tak hodný, že nám přidal kačky ze státního na dluh!!! Dal nám i párek s koblihou a slíbil, že bude líp a ,,,vo to tady de,,,!!!! Jsme svědky volebního podvohu, kdy eurohujeři propagující € a migraci se snaží rozložit tuto zem. Pryč z EU a hlavně nikdy nepřijmout €! My jsme zvyklí na korunu a tu chceme na věčné časy a je nám jedno, že bude brzy za 30/€!!! je to naše koruna a tak si jí nenecháme cizákům vzít!!! nezajímá nás kurz nějakého €, které brzy zanikne, přičemž naše koruna tu bude věčně!!!!! pryč z EU, která nám diktuje na co mají být použité dotace!!!! Vždyť my to víme nejlíp na co ty peníze použít!!! Kdyby se do toho nemontovala ta prokletá unie, tak mohlo být ,,čapí hnízdo,, v každém okrese!!! Náš premiér ví líp, než všichni z EU na co dotace využít. Jsme hrdi na to, že nomenklaturní komunista, agent ŠTB, privatizační miliardář poučuje politiky v EU!!!!!! jsme hrdý na našeho prezidenta, který neochvějně řídí tuto zem z JIP!!! I meresjev by zezelenal závistí, kdyby existoval!!!
    oradapoisson
  •  
    25.10.2021 9:48

    prostě kaček je jako hnoje.....úplně zbytečně, hlavně pozdě začal singer s tou zlodějinou a pan rusnok to bohužel dodělal, když mluvil rychleji než myslel a zbytečně závazek protáhl o půl roku....
    abc1
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data