Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volný pád turecké liry nabral na rychlosti. Má si koruna dělat starosti?

Volný pád turecké liry nabral na rychlosti. Má si koruna dělat starosti?

23.11.2021 15:55, aktualizováno: 23.11. 16:14
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oživil svou kampaň za nižší úrokové sazby a volný pád liry bourá všechny rekordy. Na ústupu je turecká lira už 11 dní, což je nejdelší taková šňůra za posledních dvacet let. Jenom za listopad přišla o skoro třetinu svojí hodnoty a v pondělí se propadla o 10 procent, když vůbec poprvé probourala úroveň 12 TRY za dolar.

Zatímco valná část centrálních bank na světě hovoří o utahování měnové politiky, nebo k němu už přikročily, jako to udělala třeba ČNB a její maďarská či polská kolegyně (viz graf níže), Turecko od září srazilo výpůjční náklady úhrnem o čtyři procentní body.

74

To se nelíbí investorům, podle kterých je turecká měnová politika stále více nepředvídatelná a iracionální. Takže když prezident Turecka obhajoval obnovený tlak na snižování výpůjčních nákladů, nastal na liře nový výprodej.

Turecká měna podle dat Patria.cz oslabovala dnes k dolaru naposledy o více než sedm procent k hranici 12,3 TRY za dolar, během dne ale dokázala padat i o 15 procent. Turecké dluhopisy dnes podle Bloombergu klesly nejvíce z dolarových státních dluhopisů rozvíjejících se trhů. Výnos na dolarovém bondu se splatností v dubnu 2043 vystoupal na 7,14 procenta, nejvýše od března. Turecké akcie ale rostou, protože investoři raději přesouvají peníze do nich, než aby si kupovali drahou zahraniční měnu. 

Historický vývoj kurzu turecké liry k dolaru:

71

Nejnověji prezident do debaty vstoupil v pondělí prohlášením, že opatření, která vyvolávají takřka univerzální kritiku ekonomů, jsou součástí dlouhodobé změny směru, který prioritizuje vývoz a tvorbu pracovních míst.

Slabá lira podpořila také turecký export a realitní sektor, uvedl Bloomberg. Její rychlá depreciace však také zdražuje nákupy zboží běžným tureckým domácnostem. Největší zátěž přitom nese nízkopříjmová, méně vzdělaná vrstva společnosti, kde se nachází Erdoganova základna. Prezidentovo odhodlání snižovat výpůjční náklady tak vyvolává otázky, zda se propad měny nakonec nedotkne stupně jako kontroly nad státem.

Další otázkou jsou rizika pro bankovní sektor, i když turecké banky si nahromadily dostatečné kapitálové zásoby, domnívá se Jason Tuvey, ekonom rozvíjejících se trhů v Capital Economic.

Riziko šíření lirového výplachu na jiné měny rozvíjejících se trhů, mezi které se řadí i česká koruna, je nízké, i když investoři by se měli připravit na období vyšší kolísavosti a určité averze k riziku, poznamenal Bloomberg.

Ukazatel implikované volatility pro měny rozvíjejících se ekonomik, který sestavuje banka JPMorgan, se v posledních dvou týdnech probral k životu a nyní se nachází na nejvyšších hodnotách od dubna. Naznačuje to, že obchodníci se zajišťují před ještě většími výkyvy v obou směrech. Jenom kvůli Turecku to ale není. Ukazatel také znázorňuje, že zvyšování sazeb v rozvíjejících se ekonomikách nezvýšilo atraktivitu jejich měn, a ty jsou stále vydané napospas globálním faktorům, jako jsou americká měnová politika či globální ceny surovin.

72  

Česká koruna se ale dostává pod opětovný tlak i bez Turecka, totiž spolu se zhoršující se pandemickou situací, poznamenali v dnešním ranním komentáři hlavní ekonom Patria Jan Bureš a ekonom ČSOB Petr Dufek. Vidina přísnějších opatření a výpadky zasaženého průmyslu posunuly českou měnu až do blízkosti 25,50 EUR/CZK. Pokud by touto technickou bariérou prošla, leží další meta až v okolí 25,70 EUR/CZK. Dnes odpoledne se koruna obchodovala za 25,457 za euro.

Výprodeje se ale netýkají jenom liry. Ta je sice v následujícímu grafu návratnosti měn rozvíjejících se trhů smutným králem, propad se ale nevyhnul ani již zmíněné koruně, zlotému či forintu.

75 

Zdroj: Twitter

Zdroje: Bloomberg, patria.cz

 
 
 

Čtěte více:

Další starost centrálních bankéřů v CEE: Náklady na energie
04.10.2021 16:06
V rozvíjejících se ekonomikách jako Maďarsko, Polsko nebo Česko táhnou...
Turecká centrální banka navzdory vysoké inflaci a slabé měně opět snížila úroky
18.11.2021 14:21
Turecká centrální banka navzdory vysoké inflaci a poklesu kurzu domác...
Rozbřesk: Jerome Powell povede Fed i další čtyři roky
23.11.2021 9:12
Americký prezident Biden nepřekvapil a navrhl, aby Fed řídil i další č...

Váš názor
  •  
    23.11.2021 18:42

    Vztahy USA - Čína: Faktor mikročipu 18.11.2021 Podle pozorovatelů jsou důležitým faktorem v trojúhelníku Čína-USA-Tchaj-wan mikročipy. Narušení dodavatelských řetězců polovodičů už vedlo k problémům v globálním automobilovém průmyslu, výrobě počítačů, mobilních telefonů a poukázalo na hlubokou závislost amerických a evropských firem na asijských výrobcích. Samotná Taiwan Semiconductor Manufacturing vyrábí více než polovinu světových čipů. Zákazníky TSMC v USA jsou takoví giganti jako Intel, Apple, NVIDIA, AMD, Marvell a další. Kromě něj na Tchaj-wanu úspěšně působí další giganti oboru jako UMC (8,5 procenta trhu), ProMOS, Winbond a řada dalších, což z Tchaj-wanu v zásadě dělá světového lídra ve výrobě polovodičových mikroobvodů. . "Washington si je dobře vědom toho, že převzetí Tchaj-wanu Čínou přehodnotí podmínky, za kterých americký průmysl v současnosti spolupracuje s tchajwanskými průmyslovými giganty. aby si podmanil celý americký průmysl. Podle USA se tomu lze vyhnout pouze hrozbami, že použijí své ozbrojené síly." , kterou je Washington připraven vrhnout na obranu ostrova před čínskou invazí. V opačném případě mohou být důsledky pro americkou ekonomiku nejvíce nepředvídatelné," věří expert Alexej Sukonkin ... Připomeňme, co ještě během videorzhovoru obou státníků zaznělo: "Spojené státy se zavázaly k principu "jedné Číny" a nepodporují nezávislost Tchaj-wanu," řekl Biden na online setkání se Si Ťin-pchingem. Čínský vůdce zase poukázal na to, že vzájemný respekt, mírové soužití a vzájemný prospěch by se měly stát základními principy vztahů mezi oběma zeměmi v nové éře. (rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.) URL| https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/vztahy-usa-cina-faktor-mikrocipu/ prvnizpravy.czstránka:
    Mudr.c
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.