Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pro přijetí eura hovoří podle ČNB napojení Česka na eurozónu, proti rozdíly u cen a mezd

Pro přijetí eura hovoří podle ČNB napojení Česka na eurozónu, proti rozdíly u cen a mezd

06.12.2021 15:26
Autor: ČTK

Případné přijetí eura by mělo dále zvýšit přínosy, které pro Českou republiku vyplývají z její obchodní provázanosti se zeměmi platícími eurem a z otevřenosti české ekonomiky. Na druhou stranu vstup do eurozóny by přinesl rizika, která plynou ze ztráty nezávislé měnové politiky České národní banky a stabilizační role kurzu koruny. Problémem je také nedokončená konvergence, tedy přibližování se úrovně, Česka k eurozóně hlavně u cen a mezd. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila Česká národní banka. Ta rozdělila charakteristiky českého hospodářství z pohledu vstupu do eurozóny do tří skupin, tedy ukazatele s relativně nízkou míru rizik při přijetí eura, neutrální ukazatele a rizikové ukazatele.

"Přechod ČR na euro by totiž znamenal odstranění kurzového rizika a snížení transakčních nákladů pro veškerý obchod se zeměmi eurozóny. Značná intenzita mezinárodních ekonomických vztahů včetně vysoké intenzity vnitroodvětvového obchodu zároveň zpravidla vede k vyšší synchronizaci ekonomických šoků a cyklické sladěnosti, a tedy k nižším nákladům spojeným se ztrátou samostatné měnové politiky," uvádí materiál.

Zároveň dokument upozorňuje, že ekonomická úroveň České republiky měřená jako HDP na hlavu v paritě kupní síly se v roce 2020 dále přiblížila průměru eurozóny, ale konvergence cenové a mzdové hladiny však výrazněji nepokročila. "Nedokončený proces konvergence České republiky k eurozóně tak nadále představuje faktor hovořící proti brzkému přijetí eura," uvádí materiál.

Mezi ukazatele s nízkou mírou rizika při přijetí eura ČNB dále zařadila vedle obchodního propojení využívání eura českými podniky, které dlouhodobě vykazuje mírně rostoucí trend. Pozitivně v tomto směru banka hodnotí i vysokou míru ekonomické aktivity české populace a nízkou míru dlouhodobé nezaměstnanosti. "Odolný zůstává domácí bankovní sektor, jehož kapitálová vybavenost se za poslední rok dále zvýšila a jehož likviditní pozice zůstává robustní," uvedla ČNB.

Zároveň analýza uvádí, že v některých finančních ukazatelích se Česká republika od průměru měnové unie nadále znatelně liší. Jde například o hloubku finančního zprostředkování, zadlužení soukromého sektoru nebo strukturu finančních aktiv a pasiv nefinančních podniků a domácností, Ty ale z hlediska přijetí eura nelze podle centrální banky označit za nevýhodu či zásadní překážku. "Neutrálně vyznívá také konvergence úrokových sazeb, jejíž míra se však oproti loňskému roku snížila v důsledku zahájení cyklu zpřísňování domácí měnové politiky," uvádí analýza.

Mezi rizika související s přijetím eura analýza označila vedle nedokončené konvergence, zejména u cen a mezd, odlišnou struktura české ekonomiky a zemí platících eurem. "Kvůli nadprůměrně vysokému podílu průmyslu na tvorbě českého HDP přetrvávají rozdíly mezi strukturou české ekonomiky a ekonomiky eurozóny," uvádí materiál.

Dalším rizikem podle ČNB je do budoucna udržitelnost veřejných financí plynoucí mimo jiné ze stárnutí populace a z chybějících reforem penzijního a zdravotního systému. "Fiskální politika v loňském i letošním roce plnila svou proticyklickou roli a významně přispěla ke stabilizaci české ekonomiky, výzvou do dalších let zůstává dlouhodobá fiskální udržitelnost," uvádí dokument.

Při hodnocení dopadů přijetí eura je zároveň podle ČNB nezbytné posuzovat situaci v samotné eurozóně. "V současnosti nejsou známy všechny potenciální závazky, které budou do budoucna pro Českou republiku vyplývat v souvislosti s přijetím eura. Případné rozhodování o načasování vstupu do měnové unie je tak stále doprovázeno významnými nejistotami," uvádí materiál.

Analýza stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou hodnotí jak připravenost české ekonomiky na vstup do eurozóny, tak hospodářskou a institucionální situaci eurozóny samotné. Nezabývá se ovšem otázkou celkové výhodnosti či nevýhodnosti přijetí eura a neformuluje doporučení ohledně tohoto kroku.

Materiál slouží jako podklad pro společný materiál vlády a ČNB Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou. Loni vláda při schvalování tohoto dokumentu rozhodla, že další vyhodnocení projedná až v roce 2022. Loni v prosinci vláda opět souhlasila s doporučením ČNB a ministerstva financí prozatím nestanovovat cílové datum vstupu do eurozóny, tedy přijetí eura.


Čtěte více:

Komentář: Služby pokračují v růstovém trendu, mají šanci kompenzovat slabý průmysl
06.12.2021 10:58
Služby „zachraňovaly“ český HDP už ve třetím čtvrtletí a nejspíš tak ...
Je třeba rychle utahovat měnovou politiku až na jednu výjimku, říká šéfka clevelandského Fedu
06.12.2021 12:16
Prezidentky Federal Reserve Bank of Cleveland Loretty Mester se na Blo...
Zakázky německého průmyslu v říjnu klesly více, než se čekalo
06.12.2021 11:11
Zakázky německého průmyslu v říjnu klesly proti předchozímu měsíci o 6...
Po slušném úvodu docházejí akciím síly a zisky se ztenčují
06.12.2021 12:12
Evropské trhy začaly dobře, ale během dopoledne jim dochází pozitivní ...
Týdenní výhled: Inflace roste a Fed se blíží, omikron dál ve středu pozornosti
06.12.2021 13:50
Najdou trhy jiná témata než Fed a omikron? Kalendář na nejbližší dny j...

Váš názor
  •  
    07.12.2021 1:06

    Článek víceméně řekl vše v prvních třech větách. A konvergence? Nenechte se vysmát. To by zahraniční otrokáři neměli radost.
    Berounskej
  •  
    07.12.2021 0:27

    Myslím ze je nám lépe s českou korunkou. Euro stojí na nohách z písku , cela EU je disaster program…
    Český Čert
    • Du hast recht böhmischer Teufel
      07.12.2021 9:33

      Je nám lépe s čekou korunou!!! € stojí na nohách z písku. Z písku spojeného močí kapitalistického vykořisťovatele a také nacionálního snažení německa o ovládnutí celé evropy a poté celého světa. Ale my češi se nedáme, my jsme středobod vesmíru a proto jsme veškeré snahy EU disaster programu již v první fázi snahy o porobení české národní suverenity potřeli skvělou taktikou národního boje za samostatnost a suverenitu. Němci chtěli ukořistit celou evropu a proto jsme je sami předešli a prodali jim všechno co šlo v této zemi prodat. Proto veškerý trh se žrádlem u nás kontrolují němci, ať žije ryze český KAUFLAND, jehož název reprezentuje naši národní hrdost, která se odráží zejména od našeho českého premiéra, slovenského migranta, nomenklaturního komunisty a agenta STB, kterého teď budeme volit za českého prezidenta. Němci už mají v rukách celý český průmysl, a hlavní výsledky výkonu české ekonomiky se měří podle výkonu české automobilky škoda, kterou vlastní němci. Pokud by jsme neměli za sousedy němce, vytírali bychom si zadky věchejtkem slámy. Nejraději jezdíme v mercedesech, audi a bmw, přesto němce nenávidíme, ale podesrané podvlíkačky pereme persilem v miele. Velmi rychle kráčíme stejnou cestou jako řecko, které díky € nepadlo na kolena. Ale když se my dostaneme do stejné situace, nikdo naší korunu zachraňovat nebude. Stačí si spočítat jak velkou cenu ztartila koruna jen v tomto roce. Koruna jako pseudoměna deseti milionů přízemních nacionalistů ve výsledné fázi tuto mrzkou lůzu nadobro ožebračí za úžasného potlesku nacionálních fanatiků, kteří přes stromy nevidí les.
      oradapoisson
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university