Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin uznal nezávislost povstaleckých republik na východě Ukrajiny, USA chystají sankce. Investoři utíkají do bezpečí

Putin uznal nezávislost povstaleckých republik na východě Ukrajiny, USA chystají sankce. Investoři utíkají do bezpečí

22.02.2022 8:31, aktualizováno: 22.2. 10:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin včera podepsal výnosy uznávající nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny. S vůdci Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky současně podepsal dohody, které podle pozorovatelů mají Rusku poskytnout právní základ pro vyslání vojáků do Donbasu. Zástupci Evropské unie a Británie označili krok Moskvy za porušení mezinárodního práva. Bílý dům oznámil, že prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který Američanům zakazuje investovat nebo obchodovat v separatistických regionech na východě Ukrajiny. Řada západních zemí včetně USA jeho rozhodnutí odmítá jako porušení mezinárodního práva. Washington později uvedl, že se dnes v reakci na poslední kroky Moskvy chystá oznámit nové sankce proti Rusku.

Podle dohod, které v pondělí prezident Putin podepsal s vůdci obou separatistických regionů v Donbasu, může Moskva v povstaleckých republikách na východě Ukrajiny vybudovat vojenské základny, uvedl Reuters. Putin již na základě dohod s vůdci Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky vzápětí nařídil ruské armádě, aby v obou separatistických regionech zahájila "mírovou misi".

Podpisovému aktu v Kremlu předcházel Putinův bezmála hodinový televizní projev, v němž prezident zdůraznil, že jihovýchod dnešní Ukrajiny, kde se nacházejí území ovládaná povstalci, "býval historicky součástí Ruska", a že "současná Ukrajina byla úplně vytvořena Ruskem, ruskými komunisty". Nynější Ukrajinu označil za americkou kolonii, území ovládané NATO a za "předmostí", odkud by Západ mohl vést překvapivý úder proti Rusku. Obvinil také Kyjev, že stále odmítá plnit mírové dohody z Minsku a že naopak chystá novou vojenskou operaci v Donbasu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k národu uvedl, že Rusko uznáním dvou separatistických regionů na východě Ukrajiny opustilo minský a normandský formát, který měl zajistit mír v této oblasti. Moskva se tak snaží legalizovat svou vojenskou přítomnost v Donbase, která de facto trvá od roku 2014, dodal prezident. Zároveň zdůraznil, že od Západu očekává jasnou podporu.

Akcie dolů (především ty ruské), energie nahoru

Dramatická eskalace napětí kolem Ukrajiny zaplavuje trhy nejistotou, která nabírá podobu útěku před rizikem a do aktiv považovaných bezpečnější. 

Akcie v Evropě kvůli vývoji na východě Ukrajiny zahájily obchodování propadem zhruba o 1,9 procenta a jsou nejníže za sedm měsíců. Navazují tak na vývoj v Asii, kde hlavní akciové indexy rovněž citelně oslabily. Ztrácejí automobilky či banky, silně klesají akcie v Německu. To je považováno za zranitelnější než jiné země v Evropě. Německo má na Ruskou federaci silné obchodní vazby, zejména co se dodávek plynu týče. Navíc v indexu DAX chybějí energetické firmy, které by celkový propad indexu mírnily tak jako v některých jiných zemích, třeba v Británii.

Hlavní index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem po zahájení odepisoval asi 2,2 procenta, než ztráty zmírnil, naposledy na zhruba 0,9 procenta.

Také panevropský index STOXX Europe 600 po úvodním propadu později ztráty zmírnil a před 10:00 SEČ odepisoval zhruba 0,8 procenta. Indikátor sleduje vývoj na burzách v 17 zemích Evropy, včetně například Británie a Polska. Poklesem zahájil už čtvrtý den po sobě. 

Samostatnou kapitolou jsou ruské akcie. Ty v reakci na eskalaci napětí na východě Ukrajiny opět prudce oslabují, a navazují na 10% ztráty z předchozího dne. Hlavní index moskevské burzy RTS (vývoj za poslední rok v grafu níže) krátce po zahájení obchodování ztrácel přes 10 %, později část ztrát smazal.

10

Index MOEX naposledy odepisoval zhruba -5 %. Jenom za poslední týden tento index odepsal 22 % a na říjnová maxima ztrácí již 30 %.

Ruský rubl sestoupil vůči dolaru na nejnižší úroveň za téměř dva roky, naposledy byl ale kurz stabilní při 80,12 za dolar. Z měn rozvíjejících se zemí se ruské měně vedlo podle Bloombergu nejhůře. Oslabovaly ale i další měny rozvíjejících se trhů jako maďarský forint, polský zlotý nebo česká koruna. U všech jsme po ránu mohli pozorovat pokles o 0,5 procenta. Koruně se kolem 10:10 SEČ daří vzmátořit, ztráty na obou hlavních párech dosahují zhruba 0,1 procenta.

Daří se aktivům považovaným za bezpečnější v době zvýšené nejistoty. Dluhopisy v jádru i na periferii eurozóny podle předpokladů rostou, zatímco americké desetileté výnosy sestoupily pod 1,9 %. Z měn považovaných za bezpečnější se vede více švýcarskému franku než japonskému jenu. Nahoru po prvotním přešlapování zamířilo euro na páru s dolarem, naposledy na 1,133 EURUSD Zlato, další z pomyslných bezpečnějších přístavů, již průběžné zisky stihlo odevzdat, cena za jednu troyskou unci se naposledy pohybovala po 1900 dolary.

Ceny ropy dnes přidávaly i přes dva dolary kvůli obavám z narušení dodávek. Severomořský Brent se přibližoval 100 dolarům za barel, do této mety mu chybělo kolem půldruhého dolaru. Nahoru zamířily také německé kontrakty na elektřinu, ceny niklu či hliníku. Ziskům v komoditách ale vévodí evropské ceny zemního plynu, které poskočily až o 13 %. Případný konflikt by mohl narušit dodávky energií z Ruska, které je enjvětším evropským dodavatelem plynu a významným dodavatelem produktů od ropy po rafinované produkty.

Reakce Západu

Většina členů Rady bezpečnosti OSN v čele se Spojenými státy odsoudila kroky Ruska, které v pondělí oznámilo uznání nezávislosti separatistických republik na východě Ukrajiny a vyslání "mírové mise" do Donbasu. Ruský velvyslanec při OSN uvedl, že ruská vojska mají v Donbasu zabránit ukrajinskému útoku. Čína vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti. O mimořádné zasedání RB OSN zažádala Ukrajina v reakci na počítání Ruska na jejím území. Přijetí jakékoliv odsuzující rezoluce je ale nepravděpodobné s ohledem na ruské právo veta v tomto orgánu.

"Je to ... hrubé porušení svrchovanosti a celistvosti Ukrajiny," řekl britský premiér Boris Johnson o Putinově rozhodnutí, které označil za "špatné znamení" pro Ukrajinu. "Uznání dvou separatistických území na Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva, územní celistvosti Ukrajiny a minských dohod (o zajištění míru v Donbasu)," napsal na twitteru předseda Evropské rady Charles Michel. Český premiér Petr Fiala uvedl, že ČR stojí za svobodnou a nezávislou Ukrajinou a z vlastní historie si pamatuje podobné kroky, které k míru nikdy nevedou. Vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení, uvedl  prezident Miloš Zeman.

"V reakci na dnešní (pondělní) rozhodnutí a kroky Moskvy plánujeme oznámit nové sankce proti Rusku. Toto oznámení koordinujeme se spojenci a partnery," uvedl v noci na dnešek Bílý dům. Nařízení, které před tím podepsal Biden, nespadá mezi sankce připravované pro případ ruského vpádu na Ukrajinu. Američanům zakazuje nové investice v samozvané Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice a přímý i nepřímý dovoz jakéhokoli zboží, služeb nebo technologií z východu Ukrajiny. Příkaz také umožňuje uvalení sankcí na jakoukoli osobu odhodlanou působit v této části Ukrajiny.

Americká vláda očekává, že Rusko brzy uvede do praxe své pondělní rozhodnutí vyslat do povstaleckých republik svá vojska. Stát by se tak mělo "ještě tuto noc, ráno nebo v příštích dnech," řekl stanici CNN zástupce poradce pro národní bezpečnost Jonathan Finer. Některá média mezitím již s odvoláním na svědky v noci na dnešek oznámila, že ruské jednotky se blíží k takzvané linii dotyku, která v Donbasu odděluje povstalce od ukrajinských vládních sil.

Finer odmítl sdělit, zda Washington ohlášenou "mírovou misi" v Donbasu považuje za invazi ruských vojsk na Ukrajinu, kterou dříve hrozil potrestat masivními sankcemi. Podotkl, že Moskva toto území okupuje de facto již od roku 2014.

Situace v oblasti

Podél linie dotyku, která rozděluje území ovládané ukrajinskou vládou a dvojicí separatistických republik na východě Ukrajiny, od minulého týdne výrazně přibylo hlášení incidentů a ostřelování. Pondělní bilance v počtu obětí je podle agentury Reuters nejhorší od začátku letošního roku.

Při ostřelování ze strany proruských separatistů zemřeli na východě Ukrajiny za posledních 24 hodin dva vojáci, dalších 12 jich bylo zraněno. S odvoláním na ukrajinskou armádu o tom dnes informovala agentura Reuters. Představitel separatistické Doněcké lidové republiky naopak podle agentury Interfax obvinil "ukrajinské sabotéry" ze smrti tří civilistů, které podle něj zabila nálož umístěná u silnice mezi městy Doněckem a Horlivkou.

Zdroje: ČTK, Bloomberg, stoxx.com, Patria.cz


 

 

Čtěte více:

Evropa čeká na další impulsy, v Praze je tahounem Komerční banka
16.02.2022 11:28
Hlavní evropské akciové indexy při dopoledni přešlapují kolem včerejší...
Výrobce bezpilotních letounů Primoco odchází z Ruska, vysvětluje to sankcemi proti této zemi
21.02.2022 8:24
Výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV ke dni 31. 1. 2022 ukončila s...
Týdenní výhled: Hrozba války a utahování měnové politiky visí ve vzduchu. Čísla oznamuje Alibaba
21.02.2022 14:26
Je docela jasné, jaké téma bude tento týden dominovat. Navzdory očekáv...
Rusko údajně na ruském území zabilo
21.02.2022 15:33
Ruské akciové trhy dnes odpoledne urychlily propad, hlavní index moske...
Čtyři scénáře, jak naložit se svým portfoliem v době obav z invaze Ruska na Ukrajinu
22.02.2022 5:53
V posledních týdnech trhy zmítají titulky o možné invazi Ruska na Ukra...

Váš názor
  • Sankce USA
    22.02.2022 21:28

    Já myslím, že fajn. Teda, mohl to říznout trochu víc. Hlavně víc bank. Ale nemožnost si půjčovat na Západě - au, to štípne. Takže si Ivan sakra utáhne opasky. HDP jim bude solidně mínusovat pár let. Bude jim hrozit neufinancování chodu státu, již teď mizerných starobních důchodů a zdravotnictvi. https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/biden-oznamil-sankce-proti-rusku-40388004
    Gyroskop
  •  
    22.02.2022 20:55

    takže Luhanská a Donětská separatistická republika si ve své ústavě vyhlási hranice tak, že zahrnuje území, které vůbec neovládá. A pak přijde Putin, uzná republiky v hranicích, jaké si napsaly ve své ústavě a pošle tam "mírovou tankovou misi" a rázem je na Ukrajině. To je skoro geniální. Ale rozhodně mu to nesmí projít !!!
    lunatic with skateboard
  • Fejkr Vláďa
    22.02.2022 20:40

    Tak si v tom Kremlu pohrávali s kauzualitou. Asi mají nějakou tu červí díru. Inu Rusko: země, kde zítra znamená včera. Nebo ty Vostoky špatně šlapou? Mně začaly zlobit automaty. Seiko Presage SSA405J1 https://www.yahoo.com/news/kremlin-admits-dramatic-security-council-123452192.html
    Gyroskop
  •  
    22.02.2022 20:25

    největší sranda by teď asi byla, kdyby někdo oznámil, že Čína zvýšila svou vojenskou přítomnost u čínsko-ruských hranic. Samozřejmě jen pravidelné cvičení, jak jinak taky. Ale Putlera by asi klepla pepka :-)
    lunatic with skateboard
  • posilovani koruny uz je objasneno :)
    22.02.2022 15:30

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-ruske-banky-tusily-co-prijde-chystaly-se-uz-v-prosinci-189588
    eple
    • Re: posilovani koruny uz je objasneno :)
      22.02.2022 15:42

      Přece to, že Rusáci chcou útočit byl fejk news, jak se tu nejeden troll posmíval. Teď mají amnézii.
      Gyroskop
      •  
        22.02.2022 18:23

        Ja pockam az obklici ten Kyjev a pak uznam ze americky tajny sluzby neco vedely.. Ale je fakt ze som nedaval moc pravdepodobnost ani tomu co se deje ted, v tom mel pravdu medved, jeste ze sem se s nim nevsadil :D
        Ai-kun
        • ty komunistické kolaborantské prase
          24.02.2022 17:01

          máš te%d už dost?
          oradapoisson
          • Re: ty komunistické kolaborantské prase
            24.02.2022 18:09

            Uklidni se nebo te klepne. Ceho mam mit dost? 2x sem se spletl v tom kam az je schopny Rusko zajit. A mozna zrovna ze zasli tak daleko proto, ze nejen amerisky tajny sluzby jsou schopny neco zjistit, ale i ty ruske mely nejaky informace - ze jim ta akce vicemene projde. Ukrajinci sou jen chudaci ktery nalitli geopoliticky hre Zapadu a sehrali roli uzitecneho .. kone na sachovnici.
            Ai-kun
        • Miláčet tvrzení služeb se prokázalo
          22.02.2022 22:47

          Na obklíčení Kyjeva by potřebovali až 700000 soldátů, to nemají.
          Velkamedvědice
  • Lže ČTK nebo Reuters?
    22.02.2022 13:38

    Bude zajímavé sledovat jak bude vývoj situace komentovat Čína. Jejich ministra zahraničí Wanga cituje Reuters z dnešního rána 22.2.2022 takto: „Situace na Ukrajině se zhoršuje"... „Čína znovu vyzývá všechny strany ke zdrženlivosti" ....„Čína bude i nadále v kontaktu se všemi stranami"... hned v další větě v článku ´China concerned about 'worsening' Ukraine situation, warns nationals there´ text pokračuje takto: "Blinken zdůraznil potřebu zachovat svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny uprostřed „agrese“ Ruska, řekl mluvčí Ned Price." /// Suverenita a teritoriální integrita Ukrajiny musí být podle Wanga zachována, uvedl v noci na úterý mluvčí amerického ministerstva zahraničí. --- tato věta není na ČTK dohledatelná, přitom některé weby se na ČTK odkazují jako na zdroj... Těžko říct zda jde o neumětelství někoho v ČTK nebo jsou v tomto nevinně, určitě to jejich práci diskredituje.
    Mudr.c
    • Re: Lže ČTK nebo Reuters?
      22.02.2022 18:39

      Taky si tu vetu z rana pamatuju, ale dost pochybuju ze to cinskej MZ takhle rekl. Cina ma investice v Rusku i na Ukrajine a podle me se budou snazit byt navenek neutralni jak jen to pujde, a i kdyby byli dotlaceny k tomu, aby se postavili za jednu stranu, nebudou se vyhranovat proti Rusku.
      Ai-kun
      • Ai-kun, Papoušek
        22.02.2022 20:33

        Tiskovku jsem neviděl neslyšel, jen četl Reuters, kde to je z textu zřejmé, že to Číňan neřekl, budiž v tomto případě pochválena redakce patria jak to shrnula do 1 věty v článku nad diskuzí... Otevřenou válku nechce žádná ze stran, kdyby ano, našel by se horlivec, co by na "mírové jednotky" vybafl houfnicí, Zelený má nevděčnou roli zodpovídat za něco co nemůže ovlivnit. "Mírové jednotky" zase nebudou chtít příliš zveličovat jakýkoliv individuální exces, aby se následkem toho neurval jiný horlivec na jejich straně... Demilitarizace je přesně to co od počátku Putin požaduje formou písemné záruky a jedinou možností jak mu záruku neposkytnout je v dalším kole otevřená válka, kterou nikdo nechce.. Za plyn ať už je odkudkoliv si milerád připlatím, když mu na to nato kývne. Pokud jde o sankce, tak ty budou Rusy hodně bolet, ale při pohledu na ruskou burzu včera (-15%) a dnes (+0,0) mně naskočilo tradiční "chápavé chlácholení Roubíčka Kohnem: to víš že tě podržím, ale bude tě to holt něco stát..". Navíc kapitál nezná politickou ideologii, ten se rozmnožuje jak to jen jde. Co z války, když zbrojení dnes dělá v globálním HDP nulanulaprd, ale hlavně by se opět zastavil tok hotovosti, pak znovu steroidy, atdatd.to snad ale vůbec vůbec vůbec nikomu nemůže přinést prospěch.
        Mudr.c
    • Re: Lže ČTK nebo Reuters?
      22.02.2022 13:41

      Spíš v ČTK jsou nemehla. Se u nich s takovými chybami u přejatých / zahraničních zpráv střetávám často - v různých odvětvích. Využívají AI překladů (jako Špaček :D:D) a prásknou to tam hlava nehlava.
      Gyroskop
      •  
        22.02.2022 15:23

        Věřím že je to jak píšeš. Dezinterpretace si lze obvykle celkem snadno vyjasnit mezi těmi stranami, jichž se věc přímo dotýká. Názor obecenstva je těm dvěma pak lhostejný. Pomalu přestávám současnému světu rozumět - podle mnohých byli Trump s Putinem "kamarádi", přitom právě Trump se "postaral" o zastavení prací na NS2 a předvánoční "odložení rozhodnutí" a "flotila" byly demostrativním signálem že ke schválení nedojde, jak to vypadá. Čínu jsem zmínil, poněvadž ta se slovy vážně silně spojila s Ruskem, ačkoliv neumětelství ČTK vytváří v Česku ode dneška přesně opačný dojem... viz. přidal jsem odkazy k diskuzi dnes v noci na čezu (Reuters z 4.2.2022), hledal jsem prapůvodní zdroje info na které jistý nick nereagoval... vidím i jiné příznaky, ale raději to nebudu zveřejňovat, dnes někteří pitomci od médií už čtou i diskuze pod článkem aby získali theme ... dezinterpretace živí dezinformace a šíří se to jako rakovina ... co kdyby si někdo nevinně spletl nulu s jedničkou? ...
        Mudr.c
  • udělal bych drobnou opravu v názvu
    22.02.2022 12:29

    Do bezpečí krátkodobě utíkají spekulanti ... investor se tímto nenechá vykolejit ... maximálně si počká, zda se propad trhů ještě prohloubí ...a pak by teprve začal postupně přikupovat. Zatím je to stále jen běžná korekce, která investorovi nestojí za nějakou aktivitu.
    P0LDINKA
    • Re: udělal bych drobnou opravu v názvu
      22.02.2022 15:39

      Na tohle byste neměli zapomínat při akciové korekci Říká se, že lidé nechodí do kostela proto, aby se dozvěděli jedenácté přikázání. A stejně tak by investoři neměli studovat nové tržní poučky ve chvíli, kdy jejich portfolio přijde o pár procent. Měli by se držet těch, které platí vždy. Na následující fakta je dobré nezapomínat, když se hodnota vašich investic otřese. 1. Velká koncentrovanost portfolia je úžasná, když trhy rostou, ale pěkně otravná, když ztrácejí. Kdo v posledních pár letech sázel ve velkém na technologie a kryptoměny, smál se těm, kdo měli portfolio více diverzifikované. V posledních měsících ale jejich koncentrované pozice znamenaly o to hlubší ztráty. Je to o vztahu k riziku. Řízení rizika je nuda, když panuje býčí nálada, ale zkrátka má smysl. 2. Časový horizont je zásadní. Pokud obchodujete na denní nebo týdenní bázi, korekce nepochybně prožíváte, ať už jako příležitost, nebo jako bolehlav. Pokud o investicích uvažujete v horizontu let či desetiletí, poklesy o deset či dvacet procent se téměř nemusíte zabývat. Tento postoj předpokládá, že máte stranou peníze na krátkodobější výdaje (včetně rezervy na výdaje neočekávané). 3. Je dobré prodávat, když chcete, ne když musíte. Velkou část prakticky všech prodejů na akciovém trhu obstarávají nucené prodeje spekulantů, které dostihne takzvaný margin call. Strategie "kup a drž" chce pevné nervy, kdy trh klesá. Ale se strategií "kup na dluh a prodávej kvůli margin callu, když tvoje pozice krvácejí" opravdu dále nedojdete. 4. Když trh klesá, je dobré dodržet obě části strategie "kup a drž". Když se akciím daří, je nakupování a držení z psychologického hlediska o poznání snazší. Když trh klesá, bývá stejná strategie sice náročnější na psychiku, ale o to výhodnější (nakupujete zkrátka levněji a žádné ztráty nerealizujete, protože držíte). 5. Bez (velké) volatility nečekejte závratné zisky. Spousta hvězd roku 2020 na přelomu loňského a letošního roku prudce oslabila (a dále oslabuje). Když si chcete hrát na akciovém pískovišti, musíte zkrátka počítat s tím, že si občas nějaký ten kamínek zadřete pod nehty. Ale třeba postavíte opravdu krásný hrad, největší ze všech. 6. Disciplína je zásadní. Můžete mít úžasně sestavené portfolio, ale když s ním nevydržíte v době korekce na trhu, je vám k ničemu. Právě v době poklesů cen se ukáže, jaký máte vztah k riziku, jak hlubokou ztrátu dokážete snést, zda opravdu počítáte s nastaveným investičním horizontem a tak dále. Nic z toho vám investiční dotazník u brokera ani demo účet neprozradí. 7. Když akcie ztrácejí, pokaždé se zdá, že budou ztrácet dále. Při pohledu do zpětného zrcátka se jeví jako za nejjednodušší věc na světě investovat v době, kdy jsou ceny minimální. Poznat ale v době, kdy akciový trh klesá, že zítra se odrazí k novému býčímu trendu, je nemožné. Když ale máte dostatečně dlouhý investiční horizont a pravidelně nakupujete (i) v době, kdy akcie zlevňují, nemusíte se touto nemožností užírat. 8. Každý pokles je nákupní příležitost. Ne, neznamená to, že po poklesu o 10 % nemůže přijít propad o dalších dvacet. Na akciovém trhu (jsou některé národní výjimky, ale i ty například po zohlednění dividend nevyznívají tak tragicky) ale zatím historicky po každém poklesu přišel růst, a to výraznější. 9. Nezáleží na tom, proč došlo ke korekci. Akciové trhy čas od času klesají. Důvodem je jednou zpomalující ekonomika, podruhé geopolitické napětí, potřetí vyšší sazby, příště něco jiného. Nikdy to není jen tak. Je jistě zajímavé se těmito důvody zabývat, obzvláště pokud se živíte jako analytici, finanční novináři nebo třeba poradci. Všem ostatním vlastně stačí vědět, že ke korekcím na trzích zkrátka někdy dochází a docházet bude. A je dobré tím počítat.
      Venán
    • Re: udělal bych drobnou opravu v názvu
      22.02.2022 15:32

      Akcie v době války: Nic není tak horké, jak se to uvaří Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí večer opět přilil olej do geopolitického ohně, když uznal nezávislost samozvaných donbaských republik a vyslal tam ruské jednotky. Vojenský konflikt na východě Evropy je sice (zatím) nadále jen hrozbou, otázka vlivu války na investování je ale opět aktuálnější. Asijské akcie v úterý ráno ztrácely jen kolem procenta a jen procento až procento a půl pod nulou byly i futures na americké akciové indexy. Prvotní reakce trhů na kroky Ruské federace tak nebyla zdaleka tak dramatická, jak někteří analytici předpovídali. Opět se tedy potvrdilo, že vztah mezi geopolitickými krizemi a akciovým trhem není tak jednoznačný, jak by se mohlo zdát. Podívejme se do historie. Půl roku po začátku první světové války ztrácel index Dow 30 % a trh byl uzavřen. Bylo to logické a trvalo to šest měsíců, což je nejdelší období v historii NYSE, kdy se neobchodovalo. Po otevření však index všechny ztráty vyrovnal a v roce 1915 přidal 88 %, což je také historický rekord. Od začátku do konce války v roce 1918 index celkově získal 43 %, tedy asi 8,7 % ročně. Celkem slušné. V průběhu druhé světové války to bylo podobné. Poté, co Hitler na začátku září 1939 vtrhl do Polska, index Dow 5. září spadl o téměř 10 %. Po útoku na Pearl Harbor otevřely akcie na druhý den se ztrátou 2,9 %, ale za měsíc ji napravily. Po vylodění spojenců v Normandii Dow vydělal za měsíc více než 5 %. Od začátku války do jejího konce v roce 1945 index Dow narostl o 50 %, tedy o více než 7 % ročně. Během dvou nejhorších válečných konfliktů v moderní historii tak americký akciový trh vzrostl o celých 115 %. Korejská válka začala v létě 1950 a skončila v létě 1953. Za tu dobu index Dow vzrostl o 16 % ročně, tedy o téměř 60 % celkově. Do Vietnamu byly americké jednotky poslány v březnu 1965 a do konce roku přidal index Dow téměř 10 %. V době, kdy byly v roce 1973 staženi z Vietnamu poslední američtí vojáci, byl index v plusu o 43 % (bezmála 5 % ročně). Dalším konfliktem byla kubánská krize, která dovedla svět na pokraj jaderné války. Za třináct dnů, co tato konfrontace síly trvala, ztratil Dow jen 1,2 %. Jinak v tom roce index posílil o více než 10 %. Zdroj: LPL Research Zdroj: LPL Research Po teroristickém útoku 11. září 2001 klesly americké akcie za méně než dva týdny o téměř 15 %. Ekonomika byla v té době již uprostřed recese a akcie ztrácely po prasknutí technologické bubliny. Během několika měsíců však trh smazal všechny ztráty. V březnu 2003 USA napochodovaly do Iráku, akcie následující den vzrostly o 2,3 % a do konce roku přidaly přes 30 %. Je ale potřeba připomenout, že šlo o růst, který následoval po silném medvědím trendu. Reakce akciových trhů na válečné konflikty mohou být překvapivé. Je těžké odhadnout, jak budou investoři reagovat, a je potřeba si dávat věci do kontextu. Nikdo nemůže vědět, jaký vliv bude mít ten který konflikt na trhy, ale je dobré pamatovat na to, že titulky v médiích nemusejí být nejlepším vodítkem pro investory, a to ani ty z oblasti geopolitiky.
      Venán
    • Re: udělal bych drobnou opravu v názvu
      22.02.2022 14:14

      takový přístup jsem razil v 2020, protože jsem měl na dosah splnění časového testu u spousty akcií. No a nevyplatilo se. Nakonec jsem odprodával pozdě a daň jsem musel beztak platit. Takže teď jsem 20 % portfolia raději prodal hned a budu z povzdálí čekat, co se vyvrbí na Ukrajině a jak FED potopí trhy zvyšováním sazeb.
      sleeper
      • Sleeper
        22.02.2022 22:53

        Chybou bylo maximálně, pokud si levně prodal. Hodnotit za dva roky je pro investora krátko. A prakticky všechny tituly jsou už výše. Stačilo nezmatkovat a když už neinvestovat pravidelně, tak šaržovat.
        Velkamedvědice
    • Re: udělal bych drobnou opravu v názvu
      22.02.2022 13:40

      Souhlas.
      Velkamedvědice
    • Re: udělal bych drobnou opravu v názvu
      22.02.2022 12:35

      ty jsi ale naivka. Jakože investor jen sedí a kouká jak mu klesá portfolio? To tak možná nějakej pidi investor. Velcí investoři si dělají analýzy a vyhodnocují situaci, co by se mohlo stát za rok za dva, jak se to v těch firmách může vyvíjet a podle toho reagují. Pokud nevidí světlo na konci tunelu, nebudou držet a čekat a prostě prodají ;-)
      lunatic with skateboard
      • Lunatic
        22.02.2022 13:43

        Blábol. Sorry. Buffet prodává?? Tak maximálně možná něco přeskupí. Unvestor nemá tendenci časovat trh. Klidně zaklapne PC, případně po skutečné korekci dokoupí pozice, ktré nezměnili fundament, pokud neinvestuje pravidelně. Za ocasem se honí jen ocasové a spekulanti.
        Velkamedvědice
        • Re: Lunatic
          22.02.2022 16:01

          Přesně tak ...každému dle jeho gusta ... já zastávám strategii pravidelných dokupů + držení tzv. investiční hotovostní rezervy, kterou člověk plní z měsíčních přebytků a občas třeba i částečným odprodejem nějaké hodně ziskové pozice, která díky tomu narostla objemem v portfoliu příliš. Pocit, že bych neměl při nějaké zajímavé korekci za co dokupovat, je pro mě daleko horší než to, že mi část investovatelných peněz "zahálí" na depozitech.
          P0LDINKA
  •  
    22.02.2022 10:57

    Kdyby sovětští okupanti z KGB na ukrajinských územích nevymýšleli lži (neověřitelné skazky pro ospravedlnění okupace Ukrajiny), tak by byl klid.
    Josef Anděl
  •  
    22.02.2022 10:53

    Kdyby Banderovci dodržovali Minské dohody, tak by se žádnej bordel na Ukrajině nekonal, my bychom za to nic neplatili, žádnou hnusnou propagandu bychom nemuseli poslouchat, a byl by klid.
    ricochet
    • máš pravdu tovarišči!
      22.02.2022 14:46

      celá krize okolo ukrajiny vznikla po akci ukrajinsko-banderovkých fašistů a my víme jak!!!!: V doněcku pokojně oral ruský traktor, který zde byl na výpomoci v zemědělství zabezpečit proruským separatistům základní životní potřeby. Několik ukrajinsko-banderovkých fašistů pod vedením USA zaútočilo palbou z těžkých zbraní na pokojně orající ruský traktor, ten střelbu opětoval, aresory zneškodnil a posléze se vznesl a odletěl na svoji základnu.
      oradapoisson
    • rinocet
      22.02.2022 14:08

      Rinocet je další z enklávy neinvestorů, co se zjeví, když je potřeba zatrollit. Hodně se jich tu teď vylíhlo. Když se jich člověk zeptá, co si vlastně od expnanze Rusů (co do občanských, obchodních práv a svobod, životní úrovně obyvatelstva) slibují, tak se toho moc nedozvím. Jenom nějaké flejmy. A to s banderovci je duplicitní trollí bull*hit. To tam uctívá pár nazitrotlů, jako u nás SPD. O tom, jak se v CCCP veřejně a pořád uctívá největší řezník, autor genocid, hladomorů a pokračovatel Šoa Stalin, se málokdy něco dozvím.
      Gyroskop
      • Gyroskop
        22.02.2022 14:22

        Od "expanze" Rusů si slibují zachování života na této planetě. Jaký prospěch budete mít z jaderné války, která by po rozmístění amerických vojenských základen na hranici Ukrajiny a Ruska s velkou pravděpodobností vypukla?
        Jan47
        • Re: Gyroskop
          22.02.2022 17:34

          Leda tak v tvém snů. Kdo by asi tak útočil na jaderné Rusko a co by z toho měl. Konec světa? Rusko naposledy napadlo před 80 lety jeho spojenec, Německo.
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university