Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Třetí kolo jednání mezi Kyjevem a Moskvou posun nepřineslo. DAX v medvědím trhu a EU prý chystá plán, jak snížit závislost na ruském plynu

Třetí kolo jednání mezi Kyjevem a Moskvou posun nepřineslo. DAX v medvědím trhu a EU prý chystá plán, jak snížit závislost na ruském plynu

07.03.2022 21:29, aktualizováno: 7.3. 21:34
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ani třetí kolo rozhovorů mezi ruskými a ukrajinskými vyjednavači o ukončení bojů na Ukrajině dnes nepřineslo zásadní posun. Tématem jednání byly mimo jiné i humanitární koridory z obléhaných ukrajinských měst, které podle Ruska mohou začít fungovat v úterý; kvůli nedodržování příměří se je ale dosud nepodařilo otevřít. Kreml před jednáním oznámil, že Rusko boje zastaví, pokud Ukrajina uzná Krym jako ruský, přizná nezávislost republikám vyhlášeným proruskými separatisty na východě Ukrajiny a odmítne vstup do jakýchkoli bloků. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím vyzval k uvalení nových sankcí proti Rusku, pokud bude pokračovat v invazi. Evropské akciové indexy Euro Stoxx 50 a DAX uzavřely v medvědím trhu. Trápí se také americké technologie: index Nasdaq 100 ztrácel zhruba hodinu před koncem obchodní seance 3 procenta.

Spojené státy odhadují, že od 24. února Rusové vypálili na Ukrajinu 600 raket a že do ofenzivy se zapojilo 95 procent ruských vojáků, jež Moskva před invazí shromáždila u hranic. Podle ukrajinských zdrojů ztratila ruská armáda už přes 11.000 vojáků. Bilanci ale nelze ověřit, stejně jako lze jen špatně odhadovat počty obětí z řad civilistů. Podle OSN zahynulo nejméně 406 civilistů, z toho 27 dětí, a přes 1200 dalších osob utrpělo zranění. Ukrajinské úřady uvádějí, že bylo zabito přes 2000 civilistů, včetně několika desítek dětí.

Právě ochrana ukrajinského civilního obyvatelstva musí být prvořadým úkolem, shodli se dnes německý kancléř Olaf Scholz, americký a francouzský prezident Joe Biden a Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson. Předseda vlády v Londýně předtím oznámil, že jeho země poskytne dalších 175 milionů liber (5,4 miliardy Kč) na pomoc Ukrajině kvůli sílící humanitární krizi. 

Exekutiva EU podle dvou zdrojů Bloombergu zkoumá cestu, jak snížit závislost EU na ruském plynu letos o skoro 80 procent. Plán, který má být představen v úterý, zahrnuje kroky jako najití nových dodávek plynu nebo zvýšení energetické účinnosti již v toto roce, uvedl jeden ze zdrojů. S nezávislostí na největším evropském dodavateli plynu prý plán počítá daleko před rokem 2030. Bylo by to dříve než dosaadní prognózy.

Západ kvůli válce dál zesiluje protiruské sankce. Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že Kanada zavede sankce vůči dalším deseti osobám, jež mají blízko k ruskému vedení. Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli uvedl, že USA a jejich evropští spojenci zvažují i zákaz dovozu ruské ropy. Po tomto prohlášení už výrazně klesly evropské akcie. Evropské akciové indexy Euro Stoxx 50 a DAX zavřely každý dnes v medvědím trhu. Tak se označuje situace, kdy index z maxima klesl alespoň o 20 procent a kdy lze čekat i dlouhodobější pokles cen.

DAX, což je hlavní cenový ukazatel na burze ve Frankfurtu nad Mohanem, klesl o 1,98 procenta na 12.834,65 bodu. Od rekordního závěru z 5. ledna už ztratil kolem 21 procent, čímž se dostal do takzvaného medvědího trhu. 

Ukrajina se rozhodla pozastavit vývoz některých zemědělských produktů kvůli obavám z nedostatku potravin v zemi. Vývoz masa, žita, ovsa, pohanky, cukru, prosa a soli bude zastaven a export pšenice, kukuřice, drůbeže, vajec a oleje bude možný jen s povolením ministerstva hospodářství, sdělila ukrajinská vláda. Kontrakt na pšenici se uprostřed obav o dodávky vypořádal na burze v Chicagu na rekordních 12,94 dolaru za bušl.

Třetí kolo jednání mezi Kyjevem a Moskvou zásadní posun nepřineslo

Třetí kolo jednání mezi Kyjevem a Moskvou o ukončení bojů na Ukrajině, které se dnes konalo v Bělorusku, zásadní posun nepřineslo. Kyjev po skončení rozhovorů uvedl, že nepřinesly výrazný posun ke zlepšení situace, dílčí pozitivní vývoj nastal pouze v otázce humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů. Očekávání nenaplnilo zhruba tříhodinové jednání ani z pohledu Moskvy, podle jejíhož hlavního vyjednavače Vladimira Medinského by však mohly humanitární koridory začít fungovat už v úterý. Rozhovory budou podle něj pokračovat.

"V oblasti zlepšení logistiky humanitárních koridorů došlo k malému pozitivnímu vývoji," uvedl ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak s tím, že strany nadále vedou intenzivní konzultace ohledně podmínek příměří a politického řešení sporu. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljak před schůzkou vyzval Rusko, aby jeho armáda zastavila útoky proti ukrajinským civilistům.

"Naše očekávání z jednání se nenaplnila, ale doufáme, že příště se nám podaří učinit zásadnější kroky vpřed. Jednání budou pokračovat," řekl podle agentury TASS poradce ruského prezidenta Vladimir Medinskij.

Ruská vládní strana navrhuje znárodnit výrobu západních firem

Ruská vládní strana Jednotné Rusko navrhla znárodnit výrobní závody západních společností, které během ruské invaze na Ukrajinu ohlásily, že odcházejí z Ruska. Uvedl to list Vedomosti s odvoláním na vyjádření tajemníka vedení Jednotného Ruska Andreje Turčaka.

Kroky západních firem označil Turčak za "úmyslný bankrot" a cenu za něj podle něj představuje "velké množství ruských pracovníků propuštěných současně". Západní byznys tím podle tajemníka podkopává ekonomiku.

"Západ rozpoutal proti Rusku sankční válku, do které se zapojily nejen vlády, ale i soukromé společnosti. Naším úkolem je zachovat pracovní místa a nedovolit zničit naši ekonomiku a náš výrobní potenciál zevnitř. Jednotné Rusko navrhuje znárodnit výroby těch společností, které ohlásily svůj odchod a uzavření výroby v Rusku během speciální operace na Ukrajině," řekl Turčak.

 

 

Čtěte více:

Dopady války na Ukrajině na evropské akcie v šesti grafech
07.03.2022 15:23
Pro rozklíčování evropských akciových trhů je nyní důležitá schopnost ...
Divize Intelu Mobileye podala žádost o primární nabídku v USA
07.03.2022 17:12
Společnost Mobileye, která je divizí americké společnosti Intel a zamě...
Americké akcie klesají. V čele ztrát jsou technologičtí obři
07.03.2022 17:25
Americké akcie klesly na nejnižší hodnoty dne v souvislosti s rostoucí...
Německo odmítá odstřižení ruských energií, Rusko diktuje podmínky příměří
07.03.2022 17:32
Po drtivém začátku dnešního obchodování se hlavním finančním trhům odp...
Muskův sen o levných elektromobilech ohrožuje ruská invaze
07.03.2022 17:36
Růst cen surovin, který ještě umocnila invaze ruských vojsk na Ukrajin...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.