Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK navrhla pátý balík sankcí proti Rusku, počítá se zákazem dovozu uhlí

EK navrhla pátý balík sankcí proti Rusku, počítá se zákazem dovozu uhlí

05.04.2022 12:57, aktualizováno: 5.4. 16:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská komise dnes navrhla pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, který počítá se zákazem dovozu ruského uhlí do Evropské unie. Cílem je také znemožnit lodním a silničním dopravcům z Ruska využívat přístavy a silnice v EU či dále omezit export důležitých produktů, z nichž má ruský režim značné příjmy. Sedmadvacítka také zmrazí obchodování se čtveřicí velkých ruských bank, na něž se dosud nevztahovaly unijní sankce. O návrhu budou ve středu jednat zástupci členských zemí a pokud jej schválí, sankce by měly začít platit ještě tento týden.

Rusko je dlouhodobě třetím největším vývozcem uhlí a Evropská unie patří k jeho významných odběratelům. Podle americké vládní energetické agentury EIA vyvezlo loni 237 milionů tun uhlí, největším exportním trhem je Čína, na kterou připadá čtvrtina ruského exportu uhlí, celkový vývoz do zemí EU je pak jen mírně nižší. Podle unijní statistické agentury Eurostat bylo v roce 2020 největším importérem ruského uhlí Německo následované Polskem a Itálií.

Ruské dodávky uhlí obstarávají zhruba polovinu evropského energetického uhlí, které se používá při výrobě elektrické energie, uvedla agetnrua Bloomberg s tím. že roční futures na uhlí dodávané do severozápadní Evropy stouply po spekulacích o novém balíku sankcí až o 7,9 % na 205 USD za tunu.

"Všichni jsme viděli ty strašlivé fotografie z Buče a dalších oblastí, odkud se nedávno stáhly ruské jednotky," připomněla dnes předsedkyně komise Ursula von der Leyenová záběry mrtvých těl a masových hrobů ukrajinských civilistů. Režim ruského prezidenta Vladimira Putina podle ní pokračuje v kruté a bezohledné válce a EU musí v této kritické chvíli dále zvýšit tlak na Moskvu.

K dosavadním čtyřem balíkům zaměřeným na omezení zdrojů Putinova režimu proto Brusel navrhuje přidat nová opatření. Zásadním krokem má být podle šéfky unijní exekutivy zákaz dovozu uhlí, který připraví Moskvu o čtyři miliardy eur (98 miliard korun) ročně. Tento krok má na rozdíl od embarga na dovoz ropy či plynu podporu téměř všech unijních zemí včetně Německa. Zatím však není jistý konkrétní termín, kdy by mohl začít platit. Německý ministr hospodářství Robert Habeck v březnu informoval, že Berlín se závislosti na ruském uhlí může zbavit do podzimu.

EU také plánuje zmrazit veškeré transakce a další kontakty se čtveřicí velkých ruských bank včetně druhého největšího bankovního domu VTB. Tyto banky představují čtvrtinový podíl na ruském bankovním trhu. Unie již sice v minulosti schválila jejich vyloučení z mezinárodního platebního systému SWIFT, ale přímé sankce jako Spojené státy či Británie dosud nezavedla.

Nová opatření se mají dotknout například dovozu dřeva či cementu, ale i některých potravin či alkoholu z Ruska. Jeho pokladna by tím měla přijít o dalších 5,5 miliardy eur. Omezen má být vývoz vyspělých technologií jako jsou například některé polovodiče či kvantové počítače, což má zbrzdit ruský technologický pokrok.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell prohlásil, že cílem celého balíku je "dále ochromit Putinovu válečnou mašinerii". Sedmadvacítka podle něj kromě ruské agrese na Ukrajině reaguje také na porušování diplomatických principů ruskými činiteli na ambasádách při EU a v členských zemích. Borrell proto dnes nařídil označit za nežádoucí některé pracovníky ruské diplomatické mise při EU. Jejich počet nespecifikoval, podrobnosti se má dozvědět předvolaný ruský velvyslanec.

Sankce na ropu nebo plyn EU v současnosti podle zdrojů neplánuje, i když tlak na to způsobit Moskvě další hospodářskou újmu je prý velice silný. Členské státy jsou ale ohledně dalších kroků rozděleny. Některé prý vyvíjejí tlak na to, aby z EU vzešel tento týden alespoň signál, že blok o omezení dovážené ropy z Ruska alespoň uvažuje. V pondělí přes 200 europoslanců vyzvalo evropské vlády k úplnému embargu na dovoz ruské ropy, plynu a uhlí do Evropské unie či odpojení všech ruských bank od bankovního systému SWIFT.

Polský premiér Mateusz Morawiecki už minulý týden oznámil, že jeho země plánuje do konce května ruské uhlí přestat dovážet. Stejně tak velká většina Poláků podle nového průzkumu zastává názor, že Polsko by mělo přestat nakupovat ruskou ropu, plyn a uhlí, a to i v případě, že tento krok bude znamenat růst cen. Pro bojkot dodávek energetických surovin z Ruska se v průzkumu vyslovilo 85,2 procenta respondentů.

Podle zdrojů agentury DPA podporuje německý ministr Habeck v dohledné době zastavení dodávek ruského uhlí do Evropské unie. Ministr již na pondělní tiskové konferenci řekl, že Evropská unie sice zavedla tvrdé sankce proti Rusku, ale v odvetných opatřeních za invazi na Ukrajinu může zajít mnohem dále.

Zdroje: Reuters, Bloomberg, ČTK

 
 
 

Čtěte více:

Ekonomické prostředí zase nahrává technologiím, ale jen některým, říká stratég Goldman Sachs
05.04.2022 10:47
Goldman Sachs nepočítá s recesí, ale úvahy o ní ovlivňují chování řady...
Tržby obchodníků v únoru stouply o 4,6 procenta. Internetový prodej ale táhl méně
05.04.2022 9:32
Tržby v maloobchodu v únoru stouply meziročně o 4,6 procenta. Oznámil ...
Akcie proti dluhopisům, velcí proti malým investorům. Jaké je hlavní nebezpečí pro trhy?
05.04.2022 11:26
Dluhopisové výnosy se dnes vydávají vzhůru, americká křivka zůstává le...
Redukování cyklických akcií. Nezašlo to už moc daleko?
05.04.2022 12:31
Evropská ekonomika vykazuje stále určitou odolnost a odbourávání cykli...

Váš názor
  • a to nemluvím
    06.04.2022 19:18

    o možnosti, že díky nevývozu ruské a ukrajinské pšenice do Afriky a na blízký východ nastane drahota a hlad v Africe a miliony černochů vyrazí na sever do Evropy. Co udělá EU, kdy na Vánoce dorazí 10 milionů vyhládlých afričanů na jižní pobřeží a nebudou se chovat zrovna jako andílci ? Bude mít odvahu střílet ? A co když v tu divokou dobu znova vlítne Rusko na Ukrajinu ? Bude mít EU po náporem milionů hladových lidí ještě sílu pomoci znova Ukrajině ??? Já myslím že ne.
    občan
    • Re: a to nemluvím
      07.04.2022 13:33

      A on někdo zakázal rusákům vývoz obilí do Afriky?
      paopao
  • a až přijde zima
    06.04.2022 19:13

    a nebudou mít čím topit ??? Zakážou zimu ? Nebo se budou fasovat svetry ? Ale vážně : nebojím se , že by nebylo čím topit a svítit. Ono bude, ale bude to výrazně , několikrát dražší. Tohle je příprava pro dovoz dražších surovin z Kataru, USA , Kanady , Austrálie a JAR. Jenže.... drahé energie v druhé době vyženou firmy mimo EU . Kam ? Inu tam , kde bude levněji a kde bude výroba konkurenceschopná. No a pokud do té doby skončí válka- pak možná zrovna do Ruska a na Ukrajinu. A EU zůstane koukat...
    občan
  •  
    05.04.2022 16:23

    Kdyby zastavili dovoz všeho hned, mohlo být po válce. Kvůli penězům lidi umírají ...
    štíreček
    • štíreček
      05.04.2022 18:01

      Přesně tak. Cílem tohoto dramatu je totální odstřihnutí Německa od ruských surovin. Tak ať už to Němci vzdají a vyhoví Američanům. Jinak bude nutné dále vymýšlet stále krutější masakry, vyvíjet větší tlak na city světové veřejnosti a zbytečně budou umírat nevinní lidé.
      Jan47
      • Re: štíreček
        06.04.2022 0:03

        Ameika vymyslela masakr v Buči. Vy kolaboranti to nemáte lehké. Štíreček to psal jinak, ne přesně tak. Nepřekrucuj. Aby lidi, co podporuješ nebyli financování z prodeje. Rusové. Ne aneričani.
        Velkamedvědice
        • VM
          06.04.2022 12:19

          Z historie víme, že prakticky vždy, když bylo potřeba zmanipulovat veřejné mínění, bylo použito akce pod falešnou vlajkou. Rusové žádali mimořádné zasedání RB OSN k vyšetření masakru v Buči a Britové to zamítli. Proč? Co se týče financování Ruska, tak i německý ministr řekl, že odstřižení od ruských surovin působí asymetricky. Mnohem větší problém by měla EU než Rusko. Rusko by proto určitě válku na Ukrajině neukončilo.
          Jan47
          • Re: VM
            07.04.2022 14:48

            Mno se hodně zapomíná na jednu věc: V Rusku Rusové za posle 30 let neudělali defacto nic. Všechen ten slavný putinův "progres" je jen důsledkem pootevření rus ekonomiky západu a cash makers jako ropa (stagnující, hodně rozkradeno. Zhruba 110 kleptokratů má z eráru nakradeno jako zbývající majetek 140mio Rusů. Janův sen :D). A ty fejky rusů ohledně hýbajícími se mrtvolami, že to udělali ukroši jak tam přišli - to žere fakt jen hodně, hodně zapřisáhlý komsomolec. Jo jasně, všichni si sedli za fotošop a šli fejkovat záběry z X satelitů, mobilů. Stovky, tisíce svědectví lokálů je komplot. I ty mrtvoly se začaly kazit docela rychle :D Nespíše dojde k fejkování pitev. V obsazené oblasti běhali UA špióni a stříleli homies, strkali je do sklepů. Ne, vlastně ne. Je tam natahali z kyjeva. Náhodou dostali hlávku kalachem a měli nějaká zvlášntí zanění - nejspíše z domácích prací.
            Gyroskop
            • Gyroskop
              08.04.2022 0:38

              K otevření ruské ekonomiky Západu došlo za Jelcina. Ten měl americké poradce. A jak to dopadlo? Nebylo na důchody, ruské dluhopisy se prodávaly za 10% nominálu apod. Rusko bylo na pokraji krachu. Putin to zastavil. A co se týká masakru v Buči, tak ať se vyšetří a co nejrychleji.
              Jan47
          • Re: VM
            07.04.2022 13:29

            Britové vyšetřování nezakázali. Na to ani nemají pravomoc. Jen to o 2 dny posunuli. A důkazů je teď mnohem víc.
            • paopao
              08.04.2022 0:41

              Proč posouvat o 2 dny? Má-li být vyšetřování úspěšné, musí se začít okamžitě.
              Jan47
          • Re: VM
            06.04.2022 19:37

            To taky byl od těch ruských prasat vrchol cynismu.
            Manitou
    •  
      05.04.2022 16:34

      ... jj, ještě by mohli zakázat dovoz paliva do JE a cena akcií ČEZu by byla rázem někde jinde, ale to oni ne. :o(
      Kočičák
  •  
    05.04.2022 15:29

    Co ještě tak vymyslet a přitom se nezničit :)
    Ullsperger
    •  
      05.04.2022 15:58

      EU je silná, žádná práce jenom samé fondy a záchranné balíčky. Neeexistuje nic, co by EU položilo.
      abc1
      •  
        06.04.2022 8:46

        :-)
        Ullsperger
        •  
          06.04.2022 8:46

          EU by to možná nepoložilo, ale mně osobně asi ano.
          Ullsperger
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university