Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Monetární dilemata

Monetární dilemata

25.07.2022 17:20, aktualizováno: 28.7. 12:01

Aktualizováno

I v ekonomii a na trzích je zřejmé neustálé pnutí mezi dvěma či více názorovými proudy. Není to náhoda. V případě americké monetární politiky nyní můžeme zaznamenat dva hlavní póly. Podle jednoho je třeba „naložit“ pořádně a co nejrychleji – zvedat sazby rychle a hodně, nejlépe nad aktuální inflaci tak, aby se reálné sazby počítané ze skutečné inflace dostaly do kladných čísel. Proti tomu krystalizuje názor, který poukazuje na to, že americká ekonomika již zpomaluje a monetární utahování se projevuje se zpožděním.

Druhý pohled klade důraz na to, že současné zvedání sazeb se projeví až za čas, a pokud by bylo razantnější, dojde k zbytečně velkému ochlazení ekonomické aktivity. Tedy v konečném důsledku k tomu, že Fed bude sazby muset zase snižovat a bude se dál točit cyklus tažený přehnaným utahováním a pak zase uvolňováním monetární politiky. V rámci tohoto druhého pohledu se dá operovat i s tím, že hodně velké skoky sazeb, popřípadě v kvantitativním utahování, by mohly vyvolat velké tenze na trzích. Což by přispělo k přehnanému šoku a v konečném cyklu znásobilo onen monetární cyklus.

V této souvislosti se můžeme podívat na následující graf, který ukazuje, jak je i toto relativní. V USA se sice někdo může domnívat, že sazby rostoucí o 75 bazických bodů jsou prudkým sprintem. Z grafu ale vidíme, že v mezinárodním srovnání v současném kontextu o žádný extrém nejde, naopak. Ale samozřejmě můžeme vše zase rozebrat s tím, že situace je všude trochu jiná.
1

Zdroj: Twitter

Vyhraněné názorové tábory se netvoří jen u taktických kroků centrálních bank, ale (možná zejména) u systematických/strategických otázek. Včetně samotné existence centrálních bank, či politiky založené na pravidlech, neřkuli algoritmech vs. ad hoc úvahách. Pravidla mohou mít svůj apel, ale proti tomu stojí například argumenty, že algoritmy nepostihnou výjimečné situace. A proti tomu zase můžeme namítnout, že právě absence neměnných pravidel přispívá (alespoň k některým) výjimečným situacím.

Tím vším dnes nechci ve čtenářovi budit pocit zmatku, marnosti, či povzbuzovat cynismus. Spíše bych rád poukázal na onu vším se prolínající názorovou protipólovost, která není náhodná - je přímo zabudována v našem dualistickém uvažování. Každý argument a pohled má své slabé stránky, některé pohledy mají i silné. A pokud chceme skutečné řešení, můžeme si připomenout třeba to, co (údajně) říkal Albert Einstein: Problém nemá řešení na té úrovni, na které vznikl. Což mimo jiné implikuje, že pokud problém vznikl z naší mysli, nemá řešení v mysli. Ale má ho.

 

 

Čtěte více:

Investiční výhled na druhé pololetí - Čekání na odchod medvěda: Shrnutí
10.07.2022 17:08
Ještě než jsme vkročili do letošního roku, bylo jasné, že inflace zůs...
Tomáš Vlk: Recese jako hlavní téma druhého pololetí
13.07.2022 11:45
Investiční výhled analytiků Patria Finance na druhé pololetí sleduje l...
Japonsko a Švýcarsko - co se děje v zemích, kde se ani nyní výrazně nezvedá inflace?
13.07.2022 14:16
Natixis se v jedné ze svých posledních analýz zaměřuje na země, které ...
Fed pod rostoucím tlakem - inflace nad 9 procenty a stále hledá vrchol
13.07.2022 15:26
Americká inflace vyšla podle očekávání trhu naposledy v únoru. Od té ...
Dolarová smyčka zkázy straší svět jako nikdy předtím
25.07.2022 10:53
Zisky na dolaru znamenají pro zbytek světa problém a podle současné tr...

Váš názor
  • Monetarni dilemata dnes a v minulosti
    25.07.2022 21:18

    ....v kazde dobe se posuzuje pritomny cas ve vztahu k minulosti (srovnani) anebo k budoucnosti (prognoza - ta vzdy ale bere v potaz zkusenosti z minulosti kdyz ne primo analyzu skutku minulych). /// Ten druhy pohled v clanku zmineny zrejme vychazi z velmi ponurych uvah o realnem stavu ekonomiky, ackoliv pracovni trh byl doposud prezentovan jako "mimoradne odolny". Totiz avizovane kv.utahovani je (v U.S.) vice nez prumerne kompenzovano alokaci/prisunem kapitalovych investic tzn.posilenim dolaru, jinymi slovy "na ostatnich kontinentech probiha epochalni vyprodej" vymenou za anaboliky vyztuzenou menu usd. Tak jako posledni 2 dekady 2.tisicileti Amici drel na duchod, aby v duchodu mohli cestovat a zivot za zasluhy uzivat, nyni nikdo z nich drit nemusi, proste vsude je pro ne levno, ale co hur, vlastne oni uz ani nepotrebuji pracovat. Vlastne se v G7&spol. uvahy o 4-dennim pracovnim tydnu ci digitalni mene objevuji tak casto, jako kdysi zizaly destovky po desti... /// Podobne jako se dekadu od dekady meni uvazovani a svetonazor populace, meni se i pristupy ekonomickych proudu jak resit monetarni politiku. Historicky tedy, aby se ve vyspelem zapadnim svete predeslo bezbrehemu tisku papirove meny a hyperinflaci, kryla veskera emitovana mena zlatem (19.st.). Inu v prvnim trimestru doslo k devalvaci zalteho standardu, v druhem trimestru doslo k dalsi jeho devalvaci, aby ve tretim trimestru byl zlaty standard zcela opusten, byt to vyvolalo mezinarodni DIPLOMATICKOU bouri. Ale to bylo pred 50ti lety (ve 20.st.)...kdo by mel ZAJEM MEDIALNE pripominat, krome verejnopravnich medii s peclive vybranymi NARATIVY, vytunenymi brainstormingem cele radekce, s patricne traskavym nadpisem, tak vousate krivdy??!? /// Pointa: za 10 let (v 21.st.) zde bude vladnout jina politicka garnitura a bude mit svou vlastni monetarni politiku, na zaklade mandatu prostrednictvim DOBROVOLNE-POVINNE (rozumej volic obdrzi motivacni DAŇOVÝ BONUS) demokraticke volby od LIDI LHOSTEJNYCH SNAD KE VSEMU KROME nich samotnych, ale jeste markantneji nez dnes v 2022. Celkovy moralni upadek spolecnosti, militantni ochrana soukromych investic NEZBYTNA. Imperialni rozmach na urovni k udrzeni socialniho smiru na urovni VEREJNOSTI = ZADOUCI. Potlaceni svobody prenosu informaci v ramci populace jako jsou nyni socialni site, za 10 let via "AI" bude RUTINNI = jedinec uveri pouze tomu co na vlastni oci spatri a na vlastni usi uslysi (oboje soucasne NAZIVO) s obavou provedeni vlastniho zaznamu do zarizeni, natoz jeho ulozeni na uloziste (pametove karty jiz nebudou alternativou PRIVATNI zalohy DIKY bezpecnostnim antivirovym scanovanim jejich obsahu) ci dokonce sdileni.... Kdyz uz bude mit clovek to stesti a prostredky VYCESTOVAT.... (vc.elektroaut, omezeni jejich akcniho radiusu na 200km, 1000km apod. je technicky trivialnim opatrenim aktualizace v ramci STK na urovni ridici jednotky vozu). Nova doba...comming soon...
    Mudr.c
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data