Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Jak vydělat po poklesu...

21.10.2005 10:23
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Čas od času se dostane několik titulů na nová minima. V ten moment prezident investiční společnosti Dorfman Investment přichází se svými tipy, které z nich koupit a proč. Na ukázku Vám dáváme možnost posoudit jeho doporučení, která udělal minulý týden.

Ale od začátku, tato doporučení vydává John Dorfman, který je dopisovatelem do několika magazínů a finančních zpravodajských serverů a mimo jiné své články zpracovává pro agenturu Bloomberg. Ano, řada z vás může namítat, že čím více o svých úspěších mluví, tím více lidí podlehne iluzi rychlého zisku. Nesuďme den před večerem a zkusme se podívat na to, co nám doporučuje a co k tomu říká. „ Když si vyberete „zbídačený“ titul, můžete na tom vydělat dost peněz…, ale musíte být trpěliví.“ Podle jeho statistik v posledních třech letech byl průměrný nárůst jím vybraných titulů o 47,7 % v porovnání se ziskem indexu S&P 1,1 %. Za uplynulých 12 měsíců je skóre vyrovnanější 6,5 % oproti 1,4 % indexu S&P 500. Po první třetině října nastal čas výběrového řízení, kde se k 11.říjnu dostalo 171 akcií na svá 52týdenní minima a mezi nominovanými zůstaly:

Lexmark International ( LXK)

Výrobce tiskáren číslo 2 v USA, který byl do roku 1991 divizí společnosti IBM. Ta jej prodala společnosti Clayton, Dubilier & Rice. Za čtyři roky poté ji tato společnost prodala v IPO za 20 USD za akcii. Pro ilustraci finanční situace uveďme následující. V roce 1993 měla společnost dlouhodobé závazky ve výši 512 mil. USD oproti 259 mil. USD vlastního jmění. Pomalu a pevně se společnost dostávala do silné finanční pozice. Dnes je zadlužení společnosti jen 8,6 % z celkového vlastního jmění. Investoři, kteří akcie společnosti koupili v roce 1995 za 20 USD, se vezli na vlně úspěchu následujících devět let, když se akcie jejich firmy v roce 2004 dostaly na maximum 90,50 USD. Avšak kdeže ty loňské sněhy jsou a cena se propadla na současných 42,50 USD.

V úterý 4. října společnost snížila svůj odhad tržeb a zisku v důsledku poklesu cen inkoustových kartridží. Zisky, které rostly v rozmezí 17 až 27 % od roku 2003 do letošního roku, mají klesnout o 23 %. Z 60,94 USD klesly akcie toho dne na 43,5 USD. Podle Dorfmana je společnost Lexmark na dobrých násobcích finančních ukazatelů a její akcie by se měly kupovat.

TD Banknorth (BNK)

Tento bankovní dům velmi dynamicky expandoval v průběhu 90. let převážně akvizicemi v Nové Anglii, v březnu tohoto roku 55 % společnosti získala Toronto Dominion Bank. Při pohledu na analytická doporučení zjistíme, že pouze dva analytici z patnácti doporučují akcie "kupovat". Podle Dorfmana přehlížejí fakt, že Banknorth nabízí 3,1procentní dividendový výnos a jejich akcie se obchodují 0,76 krát book value a ukazatel P/E mají 13. I další ukazatele ukazují na správnou volbu ROE 11 % a ROA 1,1 %.

Brunswick Corp. ( BC)

Společnost Brunswick se zabývá výrobou motorů pro vodní čluny, rybářského náčiní, bowlingových drah a vybavení. Pro začátek její finanční ukazatele napoví P/E 12, P/Book 1,9, P/Sales 0,64. Akcie společnosti propadly poté, co zveřejnila 20.září zprávu o poklesu zisku na rozpětí 3,20 až 3,25 USD z předešlých 3,30 až 3,40 USD a odůvodnila toto snížení poklesem poptávky z důvodu poklesu spotřebitelské důvěry, přírodních katastrof a zvýšení nákladů na dopravu. Akcie Brunswicku klesly od začátku roku o 26 % a podle Dorfmana jde pouze o přehnanou reakci investorů na běžnou fluktuaci zisků.

Na závěr bych chtěl dodat, že se nejedná o přesný návod jak investovat v době poklesů, ale o selekci jednotlivých dat, která by investorům mohla přinést zhodnocení jejich aktiv. Zda byl výběr pana Dorfmana správný, můžete zjistit sami, pokud si tyto tituly zapamatujete a možná se v případě úspěchu pro Vás stane v příštím období investorem, kterého stojí za to poslouchat.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:34Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    JP - Základní O/N úroková sazba