Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Jak vydělat po poklesu...

21.10.2005 10:23
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Čas od času se dostane několik titulů na nová minima. V ten moment prezident investiční společnosti Dorfman Investment přichází se svými tipy, které z nich koupit a proč. Na ukázku Vám dáváme možnost posoudit jeho doporučení, která udělal minulý týden.

Ale od začátku, tato doporučení vydává John Dorfman, který je dopisovatelem do několika magazínů a finančních zpravodajských serverů a mimo jiné své články zpracovává pro agenturu Bloomberg. Ano, řada z vás může namítat, že čím více o svých úspěších mluví, tím více lidí podlehne iluzi rychlého zisku. Nesuďme den před večerem a zkusme se podívat na to, co nám doporučuje a co k tomu říká. „ Když si vyberete „zbídačený“ titul, můžete na tom vydělat dost peněz…, ale musíte být trpěliví.“ Podle jeho statistik v posledních třech letech byl průměrný nárůst jím vybraných titulů o 47,7 % v porovnání se ziskem indexu S&P 1,1 %. Za uplynulých 12 měsíců je skóre vyrovnanější 6,5 % oproti 1,4 % indexu S&P 500. Po první třetině října nastal čas výběrového řízení, kde se k 11.říjnu dostalo 171 akcií na svá 52týdenní minima a mezi nominovanými zůstaly:

Lexmark International ( LXK)

Výrobce tiskáren číslo 2 v USA, který byl do roku 1991 divizí společnosti IBM. Ta jej prodala společnosti Clayton, Dubilier & Rice. Za čtyři roky poté ji tato společnost prodala v IPO za 20 USD za akcii. Pro ilustraci finanční situace uveďme následující. V roce 1993 měla společnost dlouhodobé závazky ve výši 512 mil. USD oproti 259 mil. USD vlastního jmění. Pomalu a pevně se společnost dostávala do silné finanční pozice. Dnes je zadlužení společnosti jen 8,6 % z celkového vlastního jmění. Investoři, kteří akcie společnosti koupili v roce 1995 za 20 USD, se vezli na vlně úspěchu následujících devět let, když se akcie jejich firmy v roce 2004 dostaly na maximum 90,50 USD. Avšak kdeže ty loňské sněhy jsou a cena se propadla na současných 42,50 USD.

V úterý 4. října společnost snížila svůj odhad tržeb a zisku v důsledku poklesu cen inkoustových kartridží. Zisky, které rostly v rozmezí 17 až 27 % od roku 2003 do letošního roku, mají klesnout o 23 %. Z 60,94 USD klesly akcie toho dne na 43,5 USD. Podle Dorfmana je společnost Lexmark na dobrých násobcích finančních ukazatelů a její akcie by se měly kupovat.

TD Banknorth (BNK)

Tento bankovní dům velmi dynamicky expandoval v průběhu 90. let převážně akvizicemi v Nové Anglii, v březnu tohoto roku 55 % společnosti získala Toronto Dominion Bank. Při pohledu na analytická doporučení zjistíme, že pouze dva analytici z patnácti doporučují akcie "kupovat". Podle Dorfmana přehlížejí fakt, že Banknorth nabízí 3,1procentní dividendový výnos a jejich akcie se obchodují 0,76 krát book value a ukazatel P/E mají 13. I další ukazatele ukazují na správnou volbu ROE 11 % a ROA 1,1 %.

Brunswick Corp. ( BC)

Společnost Brunswick se zabývá výrobou motorů pro vodní čluny, rybářského náčiní, bowlingových drah a vybavení. Pro začátek její finanční ukazatele napoví P/E 12, P/Book 1,9, P/Sales 0,64. Akcie společnosti propadly poté, co zveřejnila 20.září zprávu o poklesu zisku na rozpětí 3,20 až 3,25 USD z předešlých 3,30 až 3,40 USD a odůvodnila toto snížení poklesem poptávky z důvodu poklesu spotřebitelské důvěry, přírodních katastrof a zvýšení nákladů na dopravu. Akcie Brunswicku klesly od začátku roku o 26 % a podle Dorfmana jde pouze o přehnanou reakci investorů na běžnou fluktuaci zisků.

Na závěr bych chtěl dodat, že se nejedná o přesný návod jak investovat v době poklesů, ale o selekci jednotlivých dat, která by investorům mohla přinést zhodnocení jejich aktiv. Zda byl výběr pana Dorfmana správný, můžete zjistit sami, pokud si tyto tituly zapamatujete a možná se v případě úspěchu pro Vás stane v příštím období investorem, kterého stojí za to poslouchat.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data