Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro na životním maximu ... a proč?

Euro na životním maximu ... a proč?

19.11.2003 10:28
Autor: 

Americká měna včera v noci prudce a překvapivě oslabila na nové historické minimum k jednotné evropské měně. Předtím, v průběhu dne, překonala několik nebezpečných technických úrovní (mj. dosavadní historické minimum 1,1932) a oslabila až na 1,1980 USD/EUR (aktuálně 1,1940). Příčina tohoto pádu není ani tentokrát pouze jediná, jde o kombinaci protekcionismu, nedůvěry v kapitálový trh a obavy z deficitů.

* USA včera oznámily, že pravděpodobně uvalí kvóty na dovoz textilií a dalších výrobků z Číny. Jde o jasnou reakci na neochotu asijské země uvolnit dosud administrativně fixní kurz juanu. Teritoriální struktura deficitu obchodní bilance poskytuje jednoznačný obrázek - "čínský" schodek každý měsíc roste, v září činil 12,7 mld. USD. Obchodní válka přitom zasahuje například i ocel, podle WTO USA porušují podmínky světového obchodu, Evropa tak má prostor uvalit svá protekcionistická opatření.

* Americké ministerstvo financí včera oznámilo, že čistý příliv investic do cenných papírů v září poklesl až na 4,19 mld. USD vs. 49,9 mld. USD v srpnu, což je nejméně od září 1998 (1,17 mld. USD). Čisté nákupy amerických treasuries a bondů v září poklesly na 5,6 mld. USD z 25,2 mld. USD v srpnu.

* Hrozba teroristických útoků. Útoky Al-Kájdy v Turecku, další ztráty na životech vojáků v Iráku, zprávy o možném útoku v Japonsku, Británii nebo USA.

V září dolar oslabil z 1,078 na 1,172 USD/EUR (cca -9%), nízký příliv kapitálu do cenných papírů se tak reálně projevil v kurzu již v tomto měsíci. Podle našeho názoru na americkou měnu působí negativně spíše obnovená spekulace, že Spojené státy skutečně chtějí slabší dolar, a když k devizovým intervencím liberální politika zatím nepřistoupí, uvalí alespoň dovozní kvóty.

Americký kapitálový trh je ale i v listopadu pod tlakem. Index Dow Jones od konce října dosud oslabil po předchozím růstu o 1,8%. Wall street otřásá další skandál investičních bankéřů. FBI dnes v noci zatkla 48 devizových obchodníků, kteří měli okrást drobné investory o miliony dolarů.

Dolaru nepomohla ani slova centrálního bankéře Parryho, který zopakoval, že úrokové sazby mohou zůstat dlouhou dobu nízko, než se inflace zvýší. Podle něho jsou ekonomické ukazatele jasně pozitivní. Inflace v říjnu činila 2,0%, meziměsíčně ale ceny místo očekávaného růstu stagnovaly.

Nedomníváme se, že prudký pád americké měny odpovídá fundamentálnímu vývoji ekonomiky USA a eurozóny. Největší problém USA - dvojí schodek, tj. vysoký schodek na běžném účtu platební bilance a rozpočtový schodek - není podle našeho názoru alarmující, v poměru k HDP (6%) je deficit běžného účtu z historického pohledu stále na "bezpečné" úrovni. Potřeba postupného oslabování americké měny v průběhu příštích let je zřejmá, v tomto okamžiku však výkon evropské ekonomiky posílení eura neodpovídá. Daleko "spravedlivější" by bylo vyšší oslabení dolaru k asijským měnám. Podobně, jen těžko si lze představit, že zahraničí ztratí úplně zájem o americké cenné papíry a vrhne se jen na zlato nebo evropské akcie a dluhopisy.

Silné euro by potom mohlo ohrozit dosud křehké oživení v eurozóně. Například šéf německého institutu Ifo Hans-Werner Sinn si myslí, že kurz kolem 1,25 USD/EUR by již silně poškozoval evropské exportéry. Na druhé straně, vlivný analytik Steven Roach nedávno poznamenal, že dolar do dvou let oslabí o 20% (v době jeho projevu byl kurz 1,1455 USD/EUR, čtěte ZDE).

Z technického úhlu pohledu je trh nyní samozřejmě překoupený dolarem. Nicméně pozitivní obrat dolaru je zatím nepravděpodobný. Nejbližší technickou úrovní je 1,2014 USD/EUR, poté 1,2100 a větší propad by znamenal kurz 1,23 až dokonce 1,30 USD/EUR zóna.

Následující graf ilustruje vývoj USD/EUR, v období 1993 až 1998 po přepočtení s využitím kurzu USD/DM. Je zřejmé, že historické minimum k euru se vztahuje jen k období existence měny euro, jinak byl dolar v období od roku 1993 k evropským měnám daleko slabší.

Radim Krejčí


Váš názor
  • USD je mnoho
    25.11.2003 14:07

    Hlavním důvodem oslabování dolaru je ten fakt, že dolarů je ve světě příliš mnoho. Američané prostě tisknou papírky a kupují za ně po celém světě zboží, proto i obrovské schodky jejich zahraničního obchodu. Celé to bude trvat do té doby než lidé ztratí např. vlivem teroristických útoků důvěru v dolar nebo dolarů bude příliš mnoho. Prodají-li např. státy typu Čína část svých obrovskýchdolarových rezerv nic dolar nezachrání, a tím i japonské a evropské vývozce.
    Hynek R
  • Ke grafu...
    20.11.2003 0:06

    Myslím, že graf ukazuje vývoj EUR/USD a nikoliv USD/EUR, že ano...
    Ma
    • Ke grafu ...
      20.11.2003 9:58

      Nemyslím, že je graf špatně. Pokud máte na mysli kurzový zápis, tak jde prakticky jen o uzanci. Používám-li 32 CZK/EUR (tj. počet korun za euro), je to stejné u dolaru, tedy 1,19 USD/EUR (tj. 1 dolar a 19 centů za jedno euro).
      Radim Krejčí
      • Ke grafu...
        20.11.2003 15:55

        Děkuji za odpověď, graf je samozřejmě v pořádku, ale vyjadřuje závislost poměru EUR/USD (souřadnice y) na čase (souřadnice x). Na IMM se vždy v názvu objevuje první měna poměru (EC, BP, CD, atd.) vůči USD a to mě zmátlo. Máte pravdu, že kurzový zápis je pak věcí uzance.
        Ma
  • Ja to nechapu
    19.11.2003 12:53

    Já to proste nechápu. Dle mého názoru je ekonomika USA mnohem zdravejsi a flexibilnejsi nez zkostnatela ekonomika EU, ekonomicke ukazatale z USA jsou take mnohem lepsi nez ukazatele z Evropy (stagnace hlavnich ekonomik - Nemecka a Francie...). USA slabsi dolar jiste pomuze, snizi se tim schodky zahranicniho rozpoctu..., ale aby to nezaslo moc daleko. Kvuli oslabeni se zacne ropa opravdu nakupovat za Eura a pak uz nebude pro dolar jako pro hlavni menu misto. Doufam, ze se situace USA zlepsi. Dle meho nazoru obdobi zlepseni nastane ale az po volbach, kdy si snad Americane zvoli lepsiho a ekonomicky vice vzdelaneho prezidenta.
    Ondra
    • ... a pak už nebude pro dolar místo...
      19.11.2003 14:02

      Jo, nahradí ho nesměnitelný juan, nebo ojro... Bože, kolik hovadin jsem napsal, ale nejsem si vědom, že bych kdy byl takovým hlásným troubou doby. Dolar není hlavní světovou měnou kvůli tomu, že si v něm sjednává EU kontrakty na ropu s Ruskem, ale přesně naopak. Tady je to jak u nějakých mastičkářů. Dokud pacouš lítá venku s infekcí, nadšeně obdivují jeho zdraví a když ulehne a začne s chorobou něco rozumného dělat, jdou nakupovat věnce. Amerika slabší dolar potřebuje.
      Kozina
  • Ja to nechapu
    19.11.2003 12:53

    Já to proste nechápu. Dle mého názoru je ekonomika USA mnohem zdravejsi a flexibilnejsi nez zkostnatela ekonomika EU, ekonomicke ukazatale z USA jsou take mnohem lepsi nez ukazatele z Evropy (stagnace hlavnich ekonomik - Nemecka a Francie...). USA slabsi dolar jiste pomuze, snizi se tim schodky zahranicniho rozpoctu..., ale aby to nezaslo moc daleko. Kvuli oslabeni se zacne ropa opravdu nakupovat za Eura a pak uz nebude pro dolar jako pro hlavni menu misto. Doufam, ze se situace USA zlepsi. Dle meho nazoru obdobi zlepseni nastane ale az po volbach, kdy si snad Americane zvoli lepsiho a ekonomicky vice vzdelaneho prezidenta.
    Ondra
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data