Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CNN: Proč by se úvěrová krize mohla dále prohlubovat

CNN: Proč by se úvěrová krize mohla dále prohlubovat

14.09.2007 14:53
Autor: 

Trh s krátkodobými dluhopisy v hodnotě 2 mld. USD je uzamčen a pro banky je obtížnější půjčovat peníze

Akciové trhy znovu získaly něco ze své ztracené jistoty díky rostoucí naději, že americká centrální banka (Fed) sníží v úterý úrokové sazby. Ale investoři hledí ještě na jeden klíčový varovný signál. Trh s krátkodobými dluhopisy v hodnotě 2 bilionů amerických dolarů zůstává uzamčen, což naznačuje, že dlužníci na celém světě by mohli čelit dalším problémům.

Pokračující pokles v nákupech a prodejích krátkodobých dluhopisů, což je forma úvěru, kterou využívají finanční instituce a společnosti pro získání hotovosti na krátké období, pravděpodobně bude tlačit na rozšiřování rozpětí úroků, a tak i na dlužníky.

Tento obvykle likvidní trh minulý měsíc vyschnul, protože se investoři vyhýbali riziku a místo toho volili ten relativně nejbezpečnější způsob investic jako například státní dluhopisy.
 
Problémy na trhu s krátkodobými dluhopisy, který je běžně považován za bezpečnou investici, pocházejí z cenného papíru, který je znám jako krátkodobý dluhopis zajištěný aktivy. Tento druh dluhu je zajištěn aktivy jako jsou například hypotéční úvěry a investoři se těchto dluhopisů samozřejmě ve světle krize amerického hypotéčního trhu začali zbavovat.

„Stále je zde mnoho otazníků, nevíme kdo a jak je tímto ovlivněn, a celkově zde stále panuje všeobecná neochota investovat do krátkodobých dluhopisů“, uvedl analytik z Action Economist, Kim Rupert.

Problém je ještě zhoršován skutečností, že dluhopis je splatný na téměř konstantní bázi. Většina krátkodobých dluhopisů je splatných během 30-40 dnů, ale investoři byli ochotni tuto splatnost obnovovat pouze na kratší období jako je jeden den nebo jeden týden, uvedl analytik.

„Už tak je to poměrně krátkodobý trh. Nyní je pravidlem, že se objevují dluhopisy splatné v určitý den nebo týden, protože dluhopis je prodloužen pouze krátkodobě“, uvedl Simon Adamson, londýnský analytik CreditSights.

Výnos z těchto dluhopisů se splatností 30 dnů vyskočil z 5,32 % na konci července na 6,27 %.

Uprostřed této bouře jsou mimorozvahové struktury založené bankami. Tyto tzv. „přivaděče“ prodávají krátkodobé dluhopisy zajištěné aktivy kvůli dlouhodobým investicím, ale dostali se do potíží, protože nemohli najít kupce pro svoje krátkodobé úvěry.

„Přivaděči“ budou obtížněji a dráž financovat splatné krátkodobé dluhopisy. „To znamená, že banky budou do muset do tohoto procesu vstoupit a zajistit potřebné financování“, jak uvedl jeden z analytiků agentury Fitch Ratings.

Ratingové agentury odhadují, že americké přivaděče drží okolo krátkodobé dluhopisy v hodnotě okolo 890 mld. USD, zatímco evropské „vozíky“ okolo 511 mld. USD.

Dokud budou banky používat toto zálohové financování, budou jejich tržby a zisky pravděpodobně stále pod tlakem. Co je ještě horší, schopnost bank půjčovat peníze je omezená, což zvyšuje úrokové sazby.

„Podstatné je, že trh s penězi má stále problém s vytvářením likvidity“, uvedl Luca Jellinek, šéf strategie úrokových sazeb v londýnské ABN Amro.

Banky mají víc dlouhodobých aktiv než jsou schopny ufinancovat. Dokud se toto nezmění, nebudou banky schopny poskytovat více úvěrů, uvedl Jellinek.

Tlak na banky, které zároveň pracují na tom, aby ze svých rozvah dostaly úvěry v hodnotě miliard na odkupy podílu společností, přichází s tím, jak spotřebitelé a společnosti čelí vysokým úvěrovým nákladům. Pokud úvěrová krize přetrvá, mohlo by to ohrozit spotřebitelské výdaje a korporátní zisky. Takový scénář by byl pro ekonomický růst velice nepříznivý.

Zatímco trh s krátkodobými dluhopisy se zdá být zadřený, někteří analytici tvrdí, že otřesy na trhu se objevují a mizí rychle, což znamená, že krize by mohla brzy skončit.

Na konci srpna spadly krátkodobé dluhopisy zajištěné aktivy na 980 mld. USD, což je o 195 mld. USD méně než na konci července, uvádí Fed. Data Fedu ale také ukazují na zpomalení tohoto poklesu.

„Krátkodobé dluhopisy již měsíc prudce ztrácely ze své hodnoty, proto se domníváme, že konec krizového období se blíží, pokud se problémy úvěrového trhu ještě dále nerozšíří“, uvedl Tony Crescenzi, hlavní stratég pro trh s dluhopisy ve společnosti Miller Tabak & Co.

Úvěrový trh prochází obdobím, kdy investoři zvažují, kolik dostali za to, že své peníze vystavili riziku, a to nějakou dobu trvá, uvedl analytik.

I když strach, který před několika týdny zachvátil finanční trhy, pomalu mizí, krátkodobé dluhopisy jsou i nadále rizikové, což znamená, že další problémy mohou být před námi.

CNNMoney.com


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university