Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed a co dál?

Fed a co dál?

19.09.2007 15:10
Autor: David Marek

Uvádět informaci o razantním kroku americké centrální banky by bylo nošením dříví do lesa. Finanční trhy jej po zásluze ocenily. Akciové trhy v zámoří si připsaly 2,5-3,0 procent, v Evropě tento impuls ještě doznívá. Nižší sazby se také staly katalyzátorem růstu cen komodit. Ropa zdolala další rekord, když její cena vystoupila na 82,16 USD/barel (WTI). Dolar propadl na nové historické minimum 1,3988 USD/EUR. Vůči koši šesti klíčových měn klesla americká měna na nejnižší úroveň od září 1992. Pro finanční trhy bylo snížení sazeb Fedu podmínkou nutnou. Automaticky se vkrádá otázka, zda podmínkou dostatečnou.

Z ekonomického pohledu důležitou indikací budou data z trhu práce, stavebního sektoru a cenové indexy. Podle dnes veřejných čísel spotřebitelská inflace v srpnu klesla na 2,0 procenta z červencových 2,4 procenta. Jádrová inflace se snížila na 2,1 procenta. Obojí je o desetinu procentního bodu méně, než bylo předpovídáno. Podobně index produkčních cen zveřejněný včera naznačil další prostor pro snižování sazeb Fedu. Za očekáváním zaostala data o nové výstavbě a zítra bude jedním z klíčových momentů zveřejnění dat o žádostech o podporu v nezaměstnanosti (konsensus 320.000). Přestože si Fed včera opatrnou rétorikou nechal otevřenou cestu ke stabilním sazbám, při pokračování podobných dat by mohl sazby na konci října dále snížit.

Centrální banka nepůjčuje přímo firmám či lidem. Proto je klíčové, jakým způsobem se změna sazeb Fedu promítne do sazeb mezibankovním trhu. Zatímco Fed snížil své sazby o 50 bps. Tříměsíční dolarový Libor klesl jen o 26 bps na 5,24 procenta. Výnosy státních dluhopisů s desetiletou a delší splatností dokonce mírně stouply. Část razantního snížení sazeb byla rozmělněna v prvním článku řetězce.

K rozuzlení situace bude potřeba obnovit důvěru na trhu. Náznaky zlepšení přichází z Velké Británie, kde tříměsíční librový Libor za poslední týden klesl na 6,45 procenta z 6,9 procenta, i přes run na Northern Rock. Pomohla tomu i Bank of England poskytnutím dodatečné likvidity v objemu 4,4 miliardy liber. Další indikaci stabilizace poskytuje snížení indexu volatility VIX téměř o čtvrtinu.

Velmi důležité bude, jak se s problémy hypoték a výkyvy trhů vyrovnají velké banky aktivní nejen na mezibankovní trhu ale i v investičním bankovnictví. Lehman Brothers přinesl překvapivě dobré výsledky díky diverzifikaci svých aktivit a zajištění závazků při financování LBO transakcí. Morgan Stanley dnes naopak zklamal, když se ve 3. čtvrtletí dosáhl EPS 1,38 dolaru, zatímco trh čekal 1,68 dolaru (Bloomberg), resp. 1,54 dolaru (Reuters). Pozorně budou sledovány i zítra zveřejněné výsledky Bear Sterns (odhad EPS 3,39 dolaru) a Goldman Sachs (odhad EPS 4,48 dolaru).

Ben Bernanke se jistě ocitne v palbě kritiky, že výrazným snížením sazeb opakuje chyby Alana Greenspan. Nyní je ovšem každá rada drahá. Jak ale říká Stephen Cecchetti, bývalý šéf analytiků Fedu a jeden z respektovaných odborníků na měnovou politiku, je důležité zajistit, aby se nestalo to nejhorší.


Váš názor
  • Tipovaci soutez
    25.09.2007 19:47

    Je temer jasne, ze pri tomto prestrelenem kurzu eura bude mit evropa drive ci pozdeji svoji Argentinu. Koho tipujete?
    J.Baltazar
    • Re: Tipovaci soutez
      01.10.2007 20:32

      Z mnoha duvodu tipuji CEFA neboli zapadoafricky frank , ktery ma pevny kurz na euro a pouziva ho vice nez 100 000 mil. lidi.
      Nero
    • Re: Tipovaci soutez
      27.09.2007 10:34

      Muze to byt Madarsko.
      O.Irsecky
    • Re: Tipovaci soutez
      27.09.2007 8:32

      Jednoznačně Španělsko.
      Zdeněk
  • Nevim
    21.09.2007 17:49

    Absolutne nesmyslny krok FEDU. Odelaji si menu, narusi financni stabilitu, ulitne jim inflace. Jestli to nezastavi ,tak to dopadne blbe , to neni jako za pana G. , kdyz byl dolar nesmyslne silny a bylo treba jej oslabit.
    O.Irsecky
    • Re: Nevim
      24.09.2007 10:44

      Nemyslím si, že ten krok je nesmyslný. Naopak, akce FEDu jsou dlouhodobě velmi konzistentní. Doporučuji přečíst si "slavnou" Bernankeho řeč s titulem: "Deflation - Making Sure It Doesn't Happen Here". Poslední akce FED je v naprostém souladu s tím, co je v té řeči deklarováno. Ovšen dobré by bylo připomenout si také, co učí von Mises. Každá inflace končí deflací. A čím větší inflace, tím hlubší deflace. Až se centrálním bankám rozvinutého světa podaří rozpoutat hyperinflaci jako v Zimbabwe, skončí to horší depresí, než byla velká hospodářská krize.
      Zdeněk
      •  
        25.09.2007 8:18

        Podhodnocený dolar verzus silné euro. Pokud to bude takto dále pokračovat, může silné euro položit EU.
        Vizionář
      •  
        24.09.2007 20:38

        Majetek americke verejnosti je zhruba pul na pul v akciich a v nemovitostech. Na rozdil od Evropy, hotovost (uspory v bance), maji minimalni, vse (a mnohem vic - na margin) je investovano. Kurs dolaru tedy v US, krome turistu do EU, nikoho nezajima a Fed pochopitelne rozhoduje pro sve obcany. Podobna situace byla v r.1976. Myslim, ze pomalu nastava prilezitost dolar a US akcie nakupovat, pro dlouhodobejsi investice, kratkodobe to muze byt divocina.
        dan
        • Dolar
          25.09.2007 16:31

          Kurs dolaru zajima investory , kteri do USD investuji. Tyto investice delaji z velke casti z US ekonomiky to co je. Rozhodnout za teto situace proti nim neni nakonec dobre ani pro obcany US, ale jako vzdy na prvnim miste jsou US banky. Tento krok byl jen a jen pro ne. Souhlasim ze trh pekne prestrelil a je nejvyssi cas nakupovat dolar. Obrovskym riskem je inflace, ta muze byt zakratko velmi vysoka. Zvlaste pri metodice jakou ji americane vypocitavaji, kdy se jim jakekoli inflacni tlaky projevuji velmi zpozdene. Kupuju dolar a doufam , ze se FED uplne nezblaznil.
          Nero
      • Nevim
        24.09.2007 19:09

        Odelat vlastni menu neni krok dobrym smerem, na tom musim trvat. To ze po padu dolaru prijde velmi vysoka inflace ,je temer jiste. K cemu tedy ten krok byl?
        O.Irsecky
        • Re: Nevim
          24.09.2007 19:30

          Někteří nadšenci již vidí v USA druhou Zimbabwe, jak jsem si se zájmem všiml. Ale já si myslím, že snížení úrokových sazeb bylo provedeno, aby FED zabránil deflaci a nezaměstnanosti. Jenomže to asi někteří chytrolíni ztěží pochopí. Ukáže až čas.
          moták Vrták
          • Deflace?
            25.09.2007 19:37

            Branil deflaci? Ropa na maximech. Prudky vzestup kovu v poslednich letech. Psenice ,kukurice velky vzestup. Cinani vysavaji svet z komodit ,to prece neni deflace , ale ukazkova inflace.
            O.Irsecky
            • Re: Deflace?
              26.09.2007 19:31

              Na druhou stranu dost podstatnš padají ceny nemovitostí, díky tomu se z trhu stáhlo velké množství peněz. Tak to aspoň vidím já. Inflace vzniká podle mě tehdy, když za peníze není co dostat. Tím myslím zboží základní potřeby. A tak nějak se mi zdá, že i když v USA podraží, pořád tam bude levněji než v Evropě a pořád tam budou mít lidi víc hotovosti, než mají v Evropě. V takovém porovnání je zřejmé, že v USA není nedostatek zboží, který by působil prudké zvyšování cen. Mají tam oproti EU levnější potraviny, levnější a kvalitnější auta, textil, vybavení pro domácnosti. I když se ceny zvýší, pořád budou v USA za "inflační dolar" kupovat výhodněji, než my u nás za koruny nebo v EU za "tvrdé euro". Tak podle mě inflace ani krize nevypadá. Ale jsou to jen moje amatérské výklady, které nemusíte brát vážně.
              Moták Vrták
  •  
    19.09.2007 23:30

    Fed učinil krok správným směrem, kterým chce vyřešit problémy a udržet ekonomický růst. To ovšem nestačí. Ted' je na řadě OPEC, který by mu v tom měl pomoci, a to zvýšením těžby ropy. Mělo by to být i v jeho zájmu, pokud nechce, aby mu ropa v případě neúspěchu výrazně poklesla. Čím dřív to udělá, tím lépe pro něho.
    Vizionář
    • opec
      20.09.2007 10:13

      Je to trochu odbočka, ale myslím si, že OPEC je organizace, která nikdy neudělá nic, co by USA pomohlo. O tom psal docela výstižně a nadčasově už Andre Kostolany (zrovna čtu jeho knížky...:-)). Cena za vytěžení barelu ropy je prakticky setinou prodejní ceny ropy, takže je to všechno o psychologii. Amerika se už připravuje na ropu za 100 dolarů, ne na snižování ceny.
      Lapačka
      • Re: opec
        20.09.2007 23:36

        Nemyslel jsem, že by měl OPEC pomoci jen FEDu. Myslel jsem to celosvětově. On v tom přece jede s námi. V minulosti to nedělal, ale já doufám, že si dobře pamatuje co se stalo, a že nebude do nekonečna dělat stále tu stejnou chybu. Musí se naučit být dobrým regulačním členem, třeba jakým je FED. Umět udržet stabilní prostředí je pro všechny mnohem lepší, než nestabilní. Je to jako ze světovým mírem.
        Vizionář
      • Re: opec
        20.09.2007 14:21

        Možná stačí přestat tisknout nové dolary a snížit daně na pohoné hmoty. Reálná hodnota ropy zdaleka o tolik nevzrostla jak nominální.
        hynek
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    4:00Čína - HDP, y/y
    4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
    4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
    11:00DE - Index očekávání ZEW
    14:30USA - Počet nově zahájených staveb
    15:15USA - Průmyslová výroba, m/m