Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak Západ objevil, že také existuje Východ…

Jak Západ objevil, že také existuje Východ…

23.02.2009 11:53
Autor: Petr Žabža, Patria Online

„Euro dosahuje tříměsíčního minima díky obavám o východoevropský bankovní sektor“ – Bloomberg.com, 21.2.2009
„Světová banka vidí vysoké riziko prudkého ekonomického zpomalení u nových členů EU“ – CNBC.com, 20.2.2009
„Měnové otázky visí nad východní Evropou“New York Times, 17.2.2009
„Italská Unicredit nemá z východní Evropy obavy“ – Reuters, 21.2.2009

Minulý týden se na světových kapitálových trzích objevil nový fenomén. Ten fenomén se jmenuje ekonomický kolaps ve východní Evropě a pokud jste si jej náhodou ještě nevšimli, jistě se Vám připomene. Zejména ve druhé polovině minulého týdne nebylo v zásadě vůbec možné pustit si jakýkoliv zahraniční finanční kanál bez toho, aby se na Vás z obrazovky nedíval zachmuřený komentátor, který – velmi často za zdatného sekundování jakéhosi analytika z málo známé investiční firmy – právě objevil Atlantidu a zjistil, že „východní Evropa má problémy“. Nechme teď na pár okamžiků stranou otázku, zda tomu opravdu tak je a pokud ano, tak v jakém rozsahu a pojďme se podívat, jaké důvody a dopady může neuvážené a neobjektivní ekonomické zpravodajství mít.

Ekonomičtí žurnalisté jsou povětšinou polovzdělaní plagiátoři
Může být. Není jistě fér házet všechny finanční a ekonomické novináře do jednoho pytle, ale zkušenost často ukázala, že tomu tak je. Pokud by všichni používali vlastní úsudek a psali v každém případě o tom, čemu rozumí, nemohlo by se najednout a v tu samou chvíli objevit tolik článků, na to samé téma, se skoro těmi samými titulky. Jistě, tlak redaktorů a zejména ekonomických vlastníků médií je jistě neúprosný, přesto by jistá „diverzifikace témat“ nebyla na škodu.

„If it bleeds, it leads…“
Jde o staré novinářské heslo, které v překladu znamená cosi jako „když je tam krev, šup s tím na titulní stranu“. Zeptejte se kohokoliv z médií a nepochybně Vám potvrdí, že současná ekonomická krize ohromně pomohla sledovanosti zpravodajských kanálů, nejenom ve světě, ale i v ČR. Když jde o peníze, jen málokdo si chce nechat ujít poslední informace. I proto jsou události v Iráku, Afghánistánu, Izraeli nebo na Blízkém Východě relativně v pozadí…zcela neprávem, ale „když je tam krev…“

Média jako nástroj ekonomické manipulace
Před několika málo dny se zpravodajstvím jako dělová koule prohnala informace, že Goldman Sachs předpovídá propad české koruny na hladinu 32kč za euro. Ano, je to ten samý Goldman Sachs, který kdysi býval hrdou investiční bankou a loni na podzim se rychle předělal na banku komerčního typu, aby nemusel být dozorován SEC a naopak si mohl případně sáhnout na americkou vládní pomoc. Dost důvodů pro to, aby člověk bral jejich investiční doporučení s rezervou, ale budiž. Kombinace vytrvalé mediální masáže a objektivně zhoršujících se ekonomických podmínek však vedla k tomu, že „jim to vyšlo“. Když na konci minulého týdne GS oznámil, že své doporučení ukončuje, trhy se jako stádo ovcí zase obrátily a lokální měny začaly (mírně) posilovat. Analogicky to funguje se všemi těmi W. Buffetty a J. Rogersy – je sice hezké, že s námi tito pánové sdílí jejich investiční strategie, ale ani jeden z nich to nedělá zadarmo. Nemluvě o tom, že když tvrdí „kupujeme to a to“, mají to už dávno nakoupené a naopak.

Západ konečně objevil Východ?
Bylo by příjemné věřit tomu, že západní vlastníci aktiv ve východní Evropě konečně došli k poznání, že prodávat a nabízet druho- až třetiřadé zboží za prvotřídní ceny nejde donekončna a jednou se kyvadlo vrátí. Je zcela nezpochybnitelným faktem, že východoevropská aktiva byla a stále ještě jsou pro jejich vlastníky zlatou „dojnou krávou“, přes níž mohli nabízet relativně nevyspělému trhu neprodejný šunt. Jak jinak si lze vysvětlit „kvalitní potraviny“ které se nedají jíst, „kvalitní bankovní služby“ na úrovni středověku a „kvalitní oblečení“ v cenách, za které by se nemusel stydět nejeden zlatník? Problém je, že kde není žalobce, není soudce a pokud si to spotřebitel nechá líbit, dobře mu tak. Jak řekl herec a moderátor Jan Kraus v rozhovoru pro magazín Hospodářských novin „Kdyby šlo lokajství vyvážet, byli bychom z finanční krize venku za hodinu“.

Jak z toho ven? Nijak, začněme nicméně používat vlastní rozum. Bylo nejspíše navýsost naivní tvrdit národu, že České republice se ekonomické problémy vyhnou. Přesto je pravda, že ani zdaleka nejsme ve stádiu problémů pobaltských zemí nebo Maďarska či Ukrajiny. Někteří osvícení komentátoři to potichu přiznávají…zatímco „profesionální“ investoři všechno spolehlivě hází do jednoho pytle.

Hezký týden přeji…


Váš názor
  •  
    27.02.2009 15:41

    Politika je nadstavbou ekonomiky!?!?!? - Nebo naopak.
    Homo
  • Michal@Casodej.CZ
    27.02.2009 15:08

    Může mi někdo prozradit, proč mám poslední dobou pocit, že i ekonomické diskuse jsou velmi silně ideologické? Copak jsme/jste všichni už tak připo*raní (pardon), že se neřekně jasně, v čem je problém, a že to bude třeba opravdu hodně špatné? Myslím, že je určitě dobré vědět, jaká je REÁLNÁ situace, a NE JI STÁLE ZKRESLOVAT - což je opravdu už ZCELA stejné, jako před rokem 1989...
    Michal
  • Střední Evropa is not dead
    26.02.2009 21:58

    Nevím kam na to pan Hampl chodí, ale pokud mluví o pouhé geopolitické homogennosti střední a východní Evropy, pak zřejmě s kolegou Tůmou svůj příspěvek do FT nekonzultoval. Ten totiž vidí provázanost tohoto regionu daleko více, jak ostatně komentoval po společné intervenci centrálních bank. A nebo jsou pánové stejné ráže jako ostří hoši z Goldman Sachs, kteří neváhají dát klientům doporučení na nákup koruny proti euru se stopem na 32,00 a pak to otočit během dvou týdnu a oznámit překvapeným analytikům a komentátorům, že jízda je opačným směrem. Urputná snaha posílit korunu je nesmyslná s ohledem na náš skomírající export. Intervence v této chvíli vedou k jedinému - k extrémní intradenní volatilitě koruny - dnes např. 60 hal. k EUR. Používejme selský rozum v časech, kdy poučky ekonomů víceméně neplatí (viz doporučuji články analytiků z léta 2008, výživné predikce). Pokud neuslyšíme z USA o konci propadu makročísel, nemá cenu jásat nad dokola opakovaným vybřednutím z recese a posílením koruny k 25,00 EUR/CZK. Německo hovoří o -5% HDP, u nás se inklinuje pouze k optimistickým scénářům. Ztrácíme čas a peníze. Pěkný den.
    valuty
  •  
    25.02.2009 14:00

    -když si myslí, že Benátky jsou na druhé straně Mexic zálivu, tak jak maj vědět, kde je střední Evropa :-)) navíc na někoho ty problémy hodit musí... přece neřeknou že jsou v ..... oni
    mmm1
  •  
    23.02.2009 13:45

    http://www.youtube.com/watch?v=bEZB4taSEoA
  •  
    23.02.2009 13:42

    Aniž by se to moc věřejně připouštělo faktem je, že největší problémy má teď amerika. A Obama to určitě nezachrání. Stačí hledat na youtube a poznáte jaká je pravda: http://www.youtube.com/watch?v=9Wj5yW3z1xU http://www.youtube.com/watch?v=RWdCNodGrA8
  • Jak Západ objevil...
    23.02.2009 12:56

    Myšlenky, kterou p.Žabža v článku nechce rozebírat do detailů, tu bohužel přehlédnout nelze. Takovou ideologizaci nemůže soudný člověk přijmout za svou, bohužel manipulace podvědomím člověka je prováděna soustavně. Dnes dopoledne na Radiožurnálu, po zprávách, byl zařazen příspěvek z Číny, jak se o tamnější lidi v jedné vesnici úřady nepostarají (příspěvek dlouhý, jen slzu ukápnout, 150 lidí z miliardy o nichž se pojednávalo bylo na okamžik v záři reflektorů). Jako problém nespatřuji světové zpravodajství, které ovlivnit nelze, ale naše redaktory v našich česky mluvených a psaných médiích, jejichž úkolem je dělat veřejnou osvětu o tom, že jinde se mají lidé mnohem hůř? Kdo dává noty redaktorům ? Návrat totality ?
    Mudrc
  • S myšlenkou
    23.02.2009 12:21

    S myšlenkou článku plně souhlasím, ale bohužel platí staré pořekadlo, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. A naši západní i američtí spoluobyvatelé této planety háží, díky této mediální masáži, celou východní evropu do jednoho pytle. O to bude větší euforie, až to praskne.
    Jára
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
    14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m