Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Xstrata uzavřela s japonskými utilitami klíčovou dohodu o cenách uhlí; Austrálie hlásí ještě větší výpadek produkce

Xstrata uzavřela s japonskými utilitami klíčovou dohodu o cenách uhlí; Austrálie hlásí ještě větší výpadek produkce

01.04.2011 12:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Největší světový těžař elektrárenského uhlí, Xstrata, se dohodl s japonskými utilitami pod vedením Chugoku Electric na cenách elektrárenského uhlí pro dnes začínající nový japonský fiskální rok. Cena kontraktu byla podle zdrojů Reuters stanovena těsně pod hladinou 130 dolarů za tunu, což je rekordní úroveň a zároveň 30% nárůst oproti ceně předchozího roku.

Stanovená cena tak překonává dosavadní nejvyšší úroveň 125 dolarů za tunu z roku 2008. Růst ceny byl očekáván především v souvislosti s letošními povodněmi v Austrálii, které narušily tamní produkci uhlí. Naopak proti vyšším cenám mohlo zapůsobit ničivé zemětřesení, které postihlo Japonsko v březnu a krátkodobě oslabilo poptávku po komoditě. „Je prvního dubna a v obchodu s elektrárenským uhlím je naprosto výjimečné, aby se jednání o ceně přenášela až do období, ke kterému se cena vztahuje. Předpokládám proto, že se sešli a dohodli na ceně 130 USD za tunu již před zemětřesením, pak je to férová cena,“ uvedl analytik UBS Tom Price.

Newcastle Index ukazoval na cenu uhlí v den před japonskou katastrofou na 129,87 USD/tunu. Smluvená cena za tunu je však nyní zhruba 10 dolarů nad cenou australského uhlí, měřeno globalCOAL indexem, od níž se odvíjí ceny v Asii. Index za týden končící čtvrtkem uzavřel na ceně 120,84 dolaru za tunu uhlí. „Ceny jsou aktuálně o něco níže kvůli mnoha pozastaveným dodávkám, které měly jít do Japonska. Jakmile se situace ustálí, producenti zajistí, aby se cena dostala zpět na původní úroveň,“ domnívá se Price. Podle analytiků jsou japonské utility následně po zemětřesení spíše ochotnější akceptovat vyšší prémie nad spotovou úrovní ceny, požadované ke krytí případného výpadku dodávek.

Podle některých analytiků však ani smluvená rekordní cena nezahrnuje dostatečně rizika spojená s dopady zemětřesení a následnou vlnou tsunami na japonskou poptávku po uhlí. Výpadky a poškození v některých elektrárnách již přiměly hlavní tamní utility TEPCO a Tohoku Electric Power některé dodávky zrušit. Tohoku byla následně nahrazena společností Chugoku Electric Power v čele vyjednávání s Xstratou. „Podle mého smluvená cena (130 USD/tunu) vyjadřuje, že Japonsko v současnosti hledá stabilitu víc než cokoli jiného. Pro Xstratu je to skvělý výsledek,“ uvedl jeden ze zainteresovaných zdrojů. „Spotřeba uhlí se v důsledku zemětřesení a tsunami sníží na delší dobu, než se lidé domnívají, dodává zdroj.

Uhelný sektor nicméně zažívá nejen šoky na straně poptávky, ale i na straně nabídky. Katastrofální záplavy, které postihly Austrálii v listopadu a trvaly až do letošního ledna, budou mít podle dnes zveřejněných informací na celosvětový trh uhlí výraznější dopad, než se čekalo. Tamní rada pro přírodní zdroje uvedla, že největší exportér koksovatelného uhlí přijde ve fiskálním roce 2010/11 v důsledku povodní o 15 % roční produkce, to je zhruba 30 milionů tun. Letošní produkce hlavního dodavatele uhlí – státu Queensland – se tak podle nového odhadu sníží na 170 mil. tun, doposud to bylo 200 mil. tun. Horší než dříve očekávané důsledky na uhelný průmysl poukazují na velmi pozvolné zotavování z ničivých záplav, které narušily produkci komodity i tamní infrastrukturu. O část dodávek tak přijdou především oceláři, pro něž je koksovatelné uhlí stěžejní surovinou. Australské neštěstí má ale vliv také na cenu elektrárenského uhlí. Podle mluvčího organizace Queensland Resources Council Jima Devine produkuje australský stát z 60 procent uhlí koksovatelné, zbylých 40 % tvoří uhlí elektrárenské. „Tři z našich čtyř dolů v Queenslandu stále fungují v přechodném režimu, během něhož pracujeme na odstranění vody z jejich částí,“ říká

Ve druhém čtvrtletí letošního roku by se ceny koksovatelného uhlí měly podle očekávání zvýšit téměř o polovinu na zhruba 330 dolarů za tunu z 225 USD/tunu v prvním kvartálu. Qeensland, který vyváží v průměru 85 procent své celkové produkce uhlí, může tak na výpadku části exportu tratit až 25,5 milionu tun, uvádí CNBC.

(Zdroj: Reuters, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m