Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Smrt (reálných) úroků

Smrt (reálných) úroků

24.11.2011 14:28

Při četbě dnešních ranních ekonomických zpráv mne pobavila poznámka o možném snížení hodnocení japonského dluhu z důvodu jeho velikosti, která dosáhla takových rozměrů, že jakékoliv podstatnější zvýšení japonské úrokové sazby by znamenalo jeho neudržitelnost (více o tété zprávě čtěte v článku zde). V Japonsku tento problém, na rozdíl od řady evropských zemí, není ještě akutní, ale pouhá představa, že by došlo k tolik proklamovanému a některými investory netrpělivě očekávanému celosvětovému nárůstu inflace, který by tlačil na růst úroků a potažmo neudržitelnost státních dluhů takto postižených zemí, je natolik komická, že bych si přes veškerou její tragiku přál sledovat kyselé tváře ekonomů a politiků komentujících tuto situaci. Japonsko však není ani polovina celého problému. Stejným směrem, kterým se před lety vydalo, kráčí velká většina rozvinutých ekonomik. Vládní deficity jsou zde běžným jevem, nad nímž se dnes nikdo ani na minutu nepozastaví. Zadluženost zemí narůstá s každou uplynutou minutou a vůle tento problém řešit je nulová. Odstrašujícím případem jsou USA, kde se tiše předpokládá, že po volbách dojde k rozmělnění a možná i zrušení úsporných opatření, na kterých se před nedávnem s Kongresem dohodl prezident. Takže nejenom Japonsko, Řecko, Belgie, ale pravděpodobně i USA se jednoho dne dostanou do stejné komicky-paradoxní situace, kdy bude všem jasné, že úroková sazba má svůj přesně daný strop, přes který se nikdy nemůže přehoupnout, i kdyby trakaře padaly a inflace byla několikanásobně vyšší než tato kritická hranice.

V matematice se tomu říká důkaz sporem. Pokud dospějeme posloupností implikací k nesmyslnému závěru, je výchozí tvrzení taktéž nesmyslné. Vyjděme tedy z předpokladu, že máme zadluženost 200 %. HDP, inflaci 10 % a reálné úrokové sazby, které jsou prémií nad výši inflace, 5 %. Tato konstelace nám implikuje neudržitelnost státního dluhu a tudíž, dle důkazu sporem, není možná koexistence všech tří složek dohromady. Co je tady špatně? Kterého ze tří elementů se můžeme zbavit? Dluh přes noc nezmizí, slovo inflace se může dát na index, ale její dopady se tím taktéž nezruší. Zbývá reálná úroková míra. Ta je plně v rukou centrálních bankéřů, a proto je jednoznačným kandidátem na manipulaci. Konec konců jsou již dlouho v řadě zemí reálné úroky záporné. Omlouvá se to slabým růstem, avšak i v dobách slušné prosperity nebyla příliš velká ochota držet reálné sazby kladné. Od této nechuti ke kladným reálným sazbám je již jenom krok k tomu, úroky ze státních dluhopisů zrušit úplně.

Tato představa je tak trochu z rodu ekonomického sci-fi, ale když se zamyslíme, bylo by to poměrně elegantní řešení mnoha stávajících problémů. Proč by měl platit stát úrok ze svého dluhu? Není v době zkrachovalých států typu Řecka a safe heaven zemí typu Německa a Švýcarska placení úroků jen pouhou přetvářkou? Nejsou státní dluhopisy díky nejrůznějším Q1,2,3… vlastně jistou formou mezibankovního finančního platidla, podobně, jako jsou bankovky platebním médiem pro obyvatelstvo, přičemž ty žádný úrok nenesou? Proč platit úrok, když potenciálnímu investorovi stačí formou regulace nákup státního dluhopisu nařídit?

Omlouvám se, jestliže jsem zabloudil pro někoho až příliš daleko. Pohnutá doba však k takovým úvahám inspiruje a jsem si jist, že než dojdeme řešení stávajících problémů, staneme se svědky mnoha nečekaných překvapení a nekonvenčních kroků.


Váš názor
  • autorovi...
    25.11.2011 12:46

    oslovil mě poslední odstavec.Není za co se omlouvat.Na můj vkus jste nezašel daleko, ale zůstal jste stát na úplném kraji.Kraji něčeho , co se začne terpve odehrávat."Než dojdeme řešení stávajících problémů..." toho se normální komunikací již nelze dobrat.Nastává doba již jen nečekaných řešení a nekonvenčních kroků. Např.Nikdo již od nikoho nic nekoupí na dluh a nikdo již nikomu nic neprodá bez úroku a cashe. Nebo např. jako v minulých stoletích : rozděl a panuj ! Nebo např.nastane systém barterových obchodů, které nebudou uznávat půjčky ani úroky a dluhy, ale před tím se musi vše dokonale anulovat a začit s čistým stolem.Nebo něco podobného jste měl na mysli,že ? Tato a ani příští generace, toto řešení nebude muset řešit ! A co bude poté......at si vymyslí oni .....asi tak se to ted servíruje!
    AMN
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university