Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rogers proti proudu: Nakupte EUR a CHF. Další monetizace dluhu v Evropě by byla „strašnou chybou“ (+video)

Rogers proti proudu: Nakupte EUR a CHF. Další monetizace dluhu v Evropě by byla „strašnou chybou“ (+video)

03.01.2012 11:16, aktualizováno: 3.1. 13:01

Aktualizováno

Evropská společná měna a švýcarský frank budou chytrou volbou na měnových trzích v roce 2012, uvedl miliardář a věhlasný investor Jim Rogers. Švýcarská měna podle něj pro následující rok představuje to nejbezpečnější útočiště, zatímco americký dolar a japonský jen budou tuto pozici ztrácet. A důvod důvěry v euro? „Předpokládám, že Merkelová a spol. udělají něco (pro investory) pozitivního,“ říká Rogers.

Cestou k řešení krize v Evropě podle Rogerse není v další monetizaci dluhu, tj. nákupech vládních cenných papírů Evropskou centrální bankou. Jakkoli je slyšet mnoho hlasů pro takové zapojení ECB, bylo by „strašnou chybnou“, domnívá se investor a dodává, že doufá, že Německo si svůj odmítavý postoj k monetizaci dluhu dlouhodobě udrží. Trhům podle něj dojde v tomto roce trpělivost s dočasnými zákroky a budou požadovat skutečné řešení. „Severní část Evropy si dobře uvědomuje, že již nechce dotovat Portugalce ani Řeky,“ glosuje Rogers.

Rogers, jehož pokyny jsou zpravidla proti většinovému trhu, přímo doporučil investici do EUR již v loňském listopadu, načež následovalo oslabení měny, nyní uvedl, že znovu zvažuje navýšení evropské společné měny ve svém portfoliu. Jak říká, části eurových zásob se v uplynulých týdnech zbavil, když některé hedge fondy uvolnily své krátké pozice na euru.

Závěr roku však přinesl obrat, když světové hedge fondy navýšily své sázky proti evropské měně na rekordní úrovně. Obavy ze vstupu do nového roku, který může být historickým testem evropské soudržnosti, vedly k navýšení krátkých pozic na euro, jejichž počet za týden k 27. prosinci 2011 převýšil počet kontraktů na dlouhé pozice o rekordních 127.900 oproti 113.700 v předchozím týdnu (hodnota uzavřených kontraktů není známa. „Pozorujeme-li takto extrémní nárůst krátkých pozic, zpravidla přichází krátkodobá korekce na euru,“ komentuje vývoj Carole Laulhere z francouzské Société Générale. „V dlouhém období hrají větší roli ekonomické fundamenty, které jsou však také slabší,“ dodává.

Paradoxní je, že značná část institucionálních investorů během loňského roku prodělala právě sázkami proti euru, které navzdory bující dluhové a bankovní krizi na kontinentu zůstalo překvapivě silné. Jeho odolnost vůči nepříznivému vývoji v regionu lze podle analytiků přičíst několika faktorům, ať už šlo o útěk investorů k bezpečným německým dluhopisům, snahu centrálních bank z rozvojových zemí o měnovou diverzifikaci od dolaru, nebo stahování kapitálu evropských bank zpět do regionu. Nicméně, v posledních dvou měsících roku mu došel dech a euro zakončilo rok nejslabší z hlavních světových měn, na desetiletém minimu vůči jenu a jednoletém dnu vůči americkému dolaru.

Očekávání pro letošní rok se různí a analytici se neshodnou ani na směru dalšího vývoje evropské měny. Podle analytiků oslovených v průzkumu agentury Bloomberg se euro v prvním pololetí dostane pod intenzivnější tlak a oslabí na 1,28 k dolaru. Cílové kurzy jednotlivých bankovních domů pak nabízejí vcelku široké spektrum, přičemž někteří analytici varují před nebezpečím shortování měny. Pro obrázek – stratégové Nomury očekávají ve druhé polovině roku oslabení eura až na 1,20, Standard Chartered predikuje 1,22, naopak posílení na 1,34 resp. 1,35 USD/EUR očekává JPMorgan a BNP Paribas.
 

A kam směřovat, chceme-li se vyhnout riziku „nejistému“ euru? Rogers věří především švýcarskému franku, který podle něj bude přebírat otěže „safe haven“ měnových trhů od amerického dolaru a japonského jenu. Snahy švýcarské centrální banky zabránit posílení měny nad 1,20 k euru, s cílem ochránit tamní exportéry, podle něj nakonec selžou. „Podle mé zkušenosti z měnových trhů mohu říci, že trhy mají vždy více peněz než jakákoli centrální banka.“ Investor věří také kanadskému dolaru, který je „jednou z nejlepších měn vůbec“, v Asii investuje do jenu a renminbi.

Rogers, v rozporu s většinou ekonomů, očekává, že rok 2012 bude relativně silný díky zásahům vlád ve snaze ovlivnit trhy v pro ně důležitém volebním roce. Boj o obhájení své funkce letos čeká například amerického prezidenta Baracka Obamu a francouzské hlavy státu Nicolase Sarkozyho. O to „horší střízlivění“ pak přijde v letech 2013 a 2014, kdy se trhy budou muset vypořádávat s mnoha deformacemi po masivním tištění peněz. Trh amerických dluhopisů je podle investora bublina, lituje, že před dvěma lety nenakoupil. „Copak Amerika může dále navyšovat enormní objem dluhu a tisknout enormní objemy peněz? To si nemyslím,“ podotýká.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, FT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university