Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Rozpočtový pakt je v této podobě pro ČR naprosto nevyhovující. Visegrádská čtyřka je zajedno

Nečas: Rozpočtový pakt je v této podobě pro ČR naprosto nevyhovující. Visegrádská čtyřka je zajedno

30.01.2012 15:17, aktualizováno: 30.1. 16:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Návrh paktu o rozpočtové kázni, o kterém bude dnes jednat summit Evropské unie, je v současné podobě pro Českou republiku naprosto nevyhovující. Při příjezdu na jednání to řekl český premiér Petr Nečas. Bez plnohodnotné účasti na eurosummitech by jí totiž podle něj nic nepřinesl. Účast na jednání summitů eurozóny kromě České republiky důrazně prosazuje i Polsko a Maďarsko. Argumentují tím, že se na těchto summitech přijímají rozhodnutí ovlivňující nejen země eurozóny, ale celou EU. Podporu politickým snahám této trojice zemí zatím vyjádřilo Slovensko.

"Mám velmi vážné výhrady a je to pro mě v podstatě těžko akceptovatelné, aby země jako Česká republika podepisovaly podobný dokument, potenciálně přispívaly do půjček pro Mezinárodní měnový fond pro země eurozóny a byly v podstatě zvány symbolicky na takzvaná jednání," řekl Nečas k současnému návrhy podoby textu, o němž nyní lídři jednají. "Jestliže nás chtějí brát skutečně jako plnohodnotného partnera, chtějí abychom se k něčemu zavázali, chtějí, abychom platili, tak potom za to musí být plnohodnotná účast u stolu při jednání eurozóny. Pokud nebude, tak je to pro mě velmi těžko akceptovatelné," dodal.
 
"Pokud by tam nebyla plnohodnotná účast zemí, jako je Česká republika, na jednáních eurozony, tak v podstatě ta smlouva pro nás nepřináší vůbec nic, absolutně nic," řekl Nečas. Plnohodnotnou účastí na summitech eurozóny ale český premiér nemyslí, aby Praha mohla i hlasovat. "Dokud nejsme členy eurozóny, tak samozřejmě nemůžeme hlasovat. Ale jde o to být u těch rozhodování a mít tyto informace," uvedl na vysvětlenou.

Poslední návrh paktu, který má ČTK k dispozici, sice uvádí, že by země stojící mimo euro mohly být zvány, a to nejméně jednou ročně. Avšak stalo by se tak podle textu rovněž pouze tehdy, když k tomu bude vhodná příležitost. Státy eurozóny by se pak podle návrhu paktu měly scházet nejméně dvakrát ročně.

Premiéři Visegrádské čtyřky dnes těsně před zahájením summitu Evropské unie přišli se společným prohlášením. "Premiéři středoevropských zemí si kladou za cíl, aby se schůzek zemí, platících eurem, mohli účastnit i zástupci nových členů Unie," citují agentury premiéry ČR, Slovenska, Polska a Maďarska.

Slovenská premiérka Iveta Radičová dnes vyjádřila podporu účasti České republiky a dalších zemí patřících do Evropské unie, ale stojících mimo eurozónu, jež nemají euro, na summitech eurozóny. "Je rozdíl mezi členskými zeměmi eurozóny a nečleny eurozóny," zdůraznila Radičová. "Ale zároveň plně chápu, že mají-li se nečlenské země účastnit takovýchto dohod, být aktivními aktéry takovýchto dohod, potom by měly mít právo spoluúčasti při jejich tvorbě a při rozhodování," prohlásila.

Podle Radičové bude mít splnění tohoto požadavku klíčový vliv na postoj nečlenských zemí eurozóny k podpoře dohody o rozpočtové stabilitě. "Vše se odvíjí od toho, jakou budou mít šanci být pravidelně zváni a regulérně být při tvorbě těchto pravidel," řekla slovenská premiérka. Myslí si přitom, že všechny nečlenské země eurozóny dnes nepřistoupí na připravovaný pakt rozpočtové stability.

Pakt o rozpočtové kázni vzniká v reakci na dluhovou krizi, která sužuje hlavně země používající euro. Smlouva, jež by měla mimo jiné zavázat země k vyrovnaným či přebytkovým strukturálním rozpočtům, bude platit pro země eurozóny. Přistoupit ke smlouvě mohou i další země EU. Pro ně by ale začala platit až s přijetím jednotné evropské měny. Některé věci, které bude smlouva obsahovat, ale jsou stále nedořešené.

Kromě rozpočtové odpovědnosti a škrtů by dnes odpoledne zahájený summit EU měl jednat i o podpoře růstu a o krocích proti nezaměstnanosti. Unie se zatím v reakci na krizi zaměřovala na škrty, které ale podle řady názorů také podvazují růst. Nezaměstnanost například ve Španělsku přesahuje 20 procent a u mladých lidí se pak pohybuje kolem 45 procent.

(Zdroj: ČTK, Reuters, MediaFax)


Váš názor
  •  
    31.01.2012 3:42

    Stydim se za takoveho premiera...Sam dokaze rozhodnout tak leda o ,odmenach, pro svou sekretarku...dopredu hlasa,ze i kdyby to proslo,tak to prezident nepodepise....to je nejaka politika?Jakyho prezidenta si v te absolutne trapne volbe zvolili,takoveho maji....Jeste,ze uz mu konci mandat...
    Vata
    •  
      31.01.2012 8:07

      ikyž je škoda, že je tento názor bez podpisu , tak s ním musím souhlasit, takže přidám klidně podpis svůj:-)
      mila69
    • Anonyme
      31.01.2012 7:44

      kdyby jsi se alespoň podepsal pak by tvůj příspěvek stál za argumentační odpověď. Takto zbývá jen odkaz, že jseš pěknej vůl a rozumíš tomu jako koza perželi. howgh
      jarom
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data