Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Black box

Black box

22.03.2012 16:49

Vždy, když jsem se pokoušel napsat něco o čínské ekonomice, nemohl jsem se zbavit nepříjemného pocitu, že to, co se chystám udělat, je úplné bláznovství. Psát o něčem, co neznáte a z podstaty věci ani znát nemůžete, je nejenom nepoctivost, ale také nejlepší cesta, jak se zesměšnit. Ekonomové se na ni přesto stále snaží naroubovat modely platné pro náš západní kapitalistický svět a vycházejí jim nejrůznější předpovědi, které si sice se zájmem přečteme jako vtipnou beletrii, ale posléze nám nezbude nic jiného, než na ně zapomenout a odložit je, protože řídit se podle nich by bylo podobné, jako na lodi místo kompasu používat kávovou sedlinu. Pokud bychom se ve zdraví vrátili do přístavu, byla by to pouhá náhoda.

Jediný model, který můžeme na čínskou ekonomiku s čistým svědomím aplikovat, je „black box“. Z jedné strany do něj proudí určité exaktně měřitelné množství surovin a jiné přesně určitelné množství spotřebního zboží z něj vychází. Další měřitelným parametrem jsou finanční investice, které „black box“ vytváří na zahraničních finančních trzích. Najdeme jistě ještě jiné číselné parametry, kterým se dá věřit, jako například výše povinných minimálních rezerv bankovního sektoru, akciové indexy a směnný kurs, ale tím nejspíše skončíme. Jsou zde sporadické a nezpochybnitelné informace anekdotického charakteru, které čas od času z boxu vypadnou. Takovými byly například svého času velmi populární zprávy o „městech duchů“, rostoucích v nejrůznějších oblastech Číny, která měla sloužit jako ilustrace nafukující se nemovitostní bubliny.

O „důvěře“, jakou zahraniční investoři chovají k místním oficiálním statistikám, auditorským zprávám a podobným snadno zmanipulovatelným informacím, jejichž poctivé zveřejňování tvoří nezbytné podhoubí pro úspěšné obchodování na jakémkoliv kapitálovém trhu, svědčí velmi úspěšné tažení Carsona Blocka proti firmě Sino Forest. Pouhými domněnkami o falšování účetnictví vystrašil investory natolik, že pohřbili tuto akcii téměř dokonale a byla z ní vytlačena i taková ikona jakou je John Paulson. Nejpikantnější je, že se doposud jím vyřčená obvinění nepodařilo ani potvrdit, ani vyvrátit. Hnáni mamonem všichni rádi zapomínáme (a v dnešních krizových dobách obzvláště), že čínský režim je stále nedemokratickým, kde cenzura je považována za přirozený mocenský nástroj.

Nechme politiku politikou a vraťme se k důvodu, pro který jsem se odhodlal, přes všechnu svou nechuť, něco o Číně napsat. Z black boxu totiž najednou vypadávají velmi podivné zprávy. Nejprve jsem v úterý zaznamenal krátkou zprávičku na CNBC, ve které se popisuje, že z čínského vnitrozemského trhu odchází kapitál, a proto oficiální kruhy kontaktovaly instituce, které mají povolení na tomto trhu investovat, s nabídkou zvýšení jejich limitů. Jako protislužbu měly okamžitě navýšit své pozice. Součástí noticky CNBC byla taktéž informace, že oslabuje čínský yuan a že pokles tamních cen nemovitostí nabírá svou vlastní dynamiku bez ohledu na akce centrální banky. Od pondělí se tu a tam na internetu objevují nepotvrzené zprávy, že v Číně došlo k vojenskému převratu. Poplašné zvěsti nepotvrdila žádná oficiální média a jedná se pravděpodobně o falešný poplach. Přidejme k tomu pokles amerických amerických treasuries, do nichž je zainvestována podstatná část čínských rezerv a máme materii na slušnou spikleneckou teorii. Přinejmenším můžeme konstatovat, že na černé krabičce blikají výstražná světýlka.


Váš názor
  • A co tím chtěl pisatel článku jako říct ????
    26.03.2012 15:03

    Že je něco pravdy na vojenském puči v Číně že vašnostům analytický čich a um nestačí popsat Čínskou ekonomiku a místo příznaní se vymyšlí teorie Black Box. Není spíš ferovější přiznat , že čínští komunisté za přispění 4000 let tradic, náboženství, sfér vlivu, vývoje - střelný prachy, bavlna atd. prostě Čínský kapitalisticko- komunistický model zaonačili na nečitelnou skřínkou pro zatvrzelé evropany odchované zoufalým školstvím a zapadními bláboly o volné ruce trhu a nezdolném růstu amerického kapitalismu ???? Jak říkám Kalciová bariéra pro všechny , trocha pokory a zreálnění vidění světa potažmo ekonomiky ČR - ceny vajec , benzínu a kvality potravin všeobecně , drahost bydlení, energii apod. Pak věřím, že pisatel článku pochopí věci, které mu zatím zůstávají utajeny....
    martík
    • Re: A co tím chtěl pisatel článku jako říct ????
      26.03.2012 21:32

      Díky za reakci. Dovoluji si oponovat. Myslím si, že vyhlašovat vítěze pomyslného souboje mezi východním a západním kapitalistickým modelem je přinejmenším předčasné.
      Vaškovic
      • feedback
        27.03.2012 10:53

        Dovoluji si oponovat ti malí činánci mají vesmírnou loď - US už néééé. Malí činánci maji hromady devizových rezerv a snaží se je přenest z dolaru pryč tj do zlata do Eura (bože chraň apod) co maji US- dluhy které zaplati všelijak jen né splacením, tedy hyperinflace nebo války ... atd atd i když souhlasím s vámi, že je význámný rozdíl mezi českým kapitalismem (můůheheheh) německým kapitalisticko-sociálním státem , Francii, US, nebo GB rozdíly jsou velice výrazné viz článek MF Dnes (cestoval-ekonom po US) ohledně zdravotní peče. Čínňanci se udrželi, neboť jejich systém se dá nazvat kapitalismem pod přísným dohledem komunistické strany. Podle mého názrou největším problémem kapitalismu jsou obrovské daňové uniky a z toho také pramení špatné nastavení dani viz volání o progresivním zdanění milionářů v US (a to přímo těmito bohači) zkuste si předsatvit v Česku pana Kelnera, Lukačeviče, Komarka ,Bakalu o volaní zdanění milionářů a miliardářůůůů leda tak v nějakém sci-fi filmu, dalšími aspekty mohou být demografický vývoj či korupce. Souboj US- čína musí dopadnout jednoznačně ve prospěch miliardové země s jednou z nejstaršich historických tradic ....
        martík
        • Feedback
          27.03.2012 11:18

          Hovoříte, jako by všchny problémy kapitalismu země se 4.000letou tradicí vyřešila. Kapitalismus pod přísným dohledem komunistické strany - to snad nemyslíte vážně! Největším problémem kapitalismu je naprosté odtržení výkonu od odměny, rozplizlé vlastnictví a sociální stát. I přes Vámi popisované daňové úniky se stále ještě daří vytlouci s daňových poplatníků 1/3 GDP!
          Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university