Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mentální železná opona

Mentální železná opona

13.04.2012 11:33

Nedávno jsem shlédl půvabný americký špionážní film natočený za studené války. Sovětská agentka byla blondýna parametrů modelky, ovládala bojová umění, mluvila plynnou angličtinou, byla tvrdá na své podřízené a poslušná rozkazů nadřízených. Její oddanost byla až fanatická. Cíl její mise bohužel zhatil, s trochou štěstí, nonšalantně vtipkující americký agent. Je jasné, že se tento film v době svého vzniku nemohl promítat na naší straně železné opony. Velmi mě pobavilo, že české špionážní filmy ze stejné éry jsou tak trochu zrcadlovým obrazem těch amerických. Liší se pouze kulisami. Hemží se to v nich západními agenty, kteří vůbec nonšalantní nejsou, nýbrž jsou krutí a oddaní kapitalistickému zřízení. Proti nim stojí lidově-demokratičtí kriminalisté vítězící nad nepřítelem selským rozumem a zemitostí. Poučení jsou dvě. Za prvé, to, co neznáme, si často mytizujeme a obdařujeme nadlidskými schopnostmi, které jsou v příkrém rozporu s realitou. Za druhé, mediální propaganda a manipulace je mocná zbraň, jíž bez rozdílu podléhá jak obyvatelstvo svobodné, tak totalitní země. Proč to všechno zmiňuji? Z čínského „black boxu“ totiž znovu vypadávají informace, které si zaslouží zmínku a tak trochu rezonují s tématem mediální manipulace a idealizace neznámého.

Hodně jsem se bavil, když jsem se včera dočetl, s jakou netrpělivostí se očekávají hodnoty růstu čínského HDP. Bude to 9 pct., či pouze 8,4? (Skutečnost 8,1). Opravdu kardinální otázka, obzvláště když si uvědomíme, jakou vypovídající hodnotu asi toto číslo má. Taktéž došlo k nenápadnému posunu v rétorice. Čínský býk již vzletně nehovoří o století Číny, ale časový horizont se mu trochu zkrátil. Zabývá se přízemní otázkou, zdali jsme nyní svědky tvrdého či měkkého přistání tamní ekonomiky, přičemž je samo sebou zastáncem druhé varianty. Toto jsou všechno zajímavé aspekty čínského „black boxu“, avšak nemusejí být vůbec důležité. Za to nejpodstatnější, co se za několik posledních měsíců událo, považuji událost, která tak trochu zapadla mezi bulvárnějšími zprávami. Jedná se o navýšení investičních limitů pro kvalifikované zahraniční investory. Došlo k němu v tichosti na konci března. Země, jejímž nejmarkantnějším rysem byla po mnoho let nechuť dovolit jakémukoliv „cizákovi“ profitovat na plodech práce čínského lidu, z ničeho nic vábí zahraniční kapitál. Důvodem jsou s největší pravděpodobností problémy s financováním bankovního sektoru, jelikož nové zdroje mohou téct nejenom na burzu, ale taktéž do fixně úročených cenných papírů a bankovních depozit. Krach nemovitostní bubliny, netrpělivě očekávaný spekulanty v čele s Jimem Chanosem, již tak klidně může být v plném rozpuku.

To, že u nás nic nepociťujeme, není vůbec nic divného, jelikož přímá propojenost čínských a západních finančních trhů je, díky výše zmíněným investičním limitům, minimální. Součástí každé praskající bubliny je taktéž mediální cirkus, který ji doprovází. Nedělejme si iluze, že vládnoucí strana udělá všechno pro to, aby podobné projevy utlumila. Nástroje k tomu, díky svému cenzorskému aparátu, dozajista má.

Mezi Čínou a západem se stále nachází určitá „mentální železná opona“. Bude asi ještě chvíli trvat, než se úplně rozpadne.


Váš názor
  • Pane Vaškoviči brekeke :-)
    17.04.2012 17:11

    Pochopil jsem Vašim článkem , že jste zoufalý amerikanofil, který věří že neviditelná ruka trhu vyřeší vše :-) Čína je země s tradici 5000 let o růstu HDP o jejich "mizerných " 8,1 muže ČR jenom snít nejspíš navěky ani za slavného Miloše Becherovky Zemana , Vladimira Zdroje jsou Špidly , Jirky Sexy Mozka Paroubka nebo Dluhoslava Sobotky nerostl HDP o víc než 6 procent. O blbostech , které teď předvadí nejlepší ministr vesmíru chemik Kalousek to už je buď pro otrlé a nebo pro smích či pláč. Pane Vaškoviči doporučuji návštěvu Číny a pak pište články a nebo radši běžte dělat něco jinýho, třeba prodávát na farmářské trhy uděláte líp. Budete na čerstvém vzduchu a bude to mít nějaký smysl .... PS napište sem kolik dluhů má US a kolik ČÍNA napište sem, že toto století či příští století bude století obrovského rozvoje v použiti vesmírných technologii. Aktuálně do vesmíru letaji jen Rusi a Čiňanci ,Amici nemají čím pokud nebudeme věřit na Akta X a jiné nesmysly...
    martík
    • Re:martiků
      18.04.2012 10:29

      tebe jsem nějak přehledla, ty pluješ na mramorové lodi se sinofili? :-)))
      AMN
    • Re: Pane Vaškoviči brekeke :-)
      17.04.2012 18:00

      Zdravím, díky za reakci. Za mých mladých let se říkalo: "neraď, nebyls v Rusku". Dnes by se mohlo říkat: "neraď nebyls v Číně" :-) Ale vážně. Souhlasím s tím, že 21. století bude do jisté míry stoletím Číny. Na druhou stranu bych tento fakt nepřeceňoval. Čína dnes prochází emancipačním procesem který spočívá v přeměně v podstatě feudální společnosti ve společnost industriální. Stejným procesem procházelo například Japonsko a Německo na přelomu 19. a 20. století, Rusko ve dvacátých a třicátých letech století dvacátého. Je to fantastický pohled, který bere dech, ale nic nového pod sluncem.
      Vaškovic
      • pane Vaškovič
        18.04.2012 10:39

        Čína již jsou pozici v dávné minulosti vlastnila a to nemalou ! Přišla o své Ego svou zásluhou. Podruhé stejné chyby neudělá .Čína své dobyté pozice již neopustí a nikomu nepřenechá.Je vidět , že opravdu tuto zem znáte jen z knih a z možná z jízdy šikandzenu.Velmi o ní pochybujete.Ale to nevadí.Je stále nutné si opakovat ty číslice počtu obyvatel,výkonosti. To je jsou čísla , které ovládnou - pokud se správně nasměrují.I když musím přiznat, že nerada vidim, jak asimilují do všech koutů světa takovým tempem posledních 20 let.
        AMN
      • díky za reakci pane Vaškovic
        18.04.2012 10:14

        díky za reakci já pořád říkám že hoši z Patrie nejsou zas tak špatní a když se do nich rejpne tak z nich padají zajímavé názory :-) s Vaší odpovědí se dá souhlasit. Můj názor je ten, že se schyluje k válce mezi US a Čínou o nadvládu v Tichém oceánu či v přilehlých oblastech Činy. Jediné co této válce "zatím" bráni je vlastnictví jaderných zbraní na obou stranách tudíž vítěz by nebyl a svět by zkončil viz válka na Ussuri , (tehdy to zkoušeli na rusi , možná to na ně zkusí zas ,a nebo na američany ),ztráty čiňanu nebyly zanedbatelné .... proto se také domnívám že rozvoj vesmírných technologi či vojenských technologii (jdou ruku v ruce) je pro Čínu prioritou viz vesmirné lodě , letadlová loď neviditelný letoun apod. Zatím existuje dejme tomu válka obchodní - podhodnocený juan , a tichá směna dolarů eura a za zlato v deviz. rezervách jak to aktuálně dělá Čína.Také existuje varianta rozpadu Číny na zakladě neudržitelného růstu HDP a sociálních nepokojů a potom bůh s námi se všemi - občanská vlak za použití jaderných zbraní ??? utopie nebo budoucnost ? hezký den
        martík
  • Storočie čínológov & Číny?!
    16.04.2012 8:14

    Od roku 1949 sa Čína -nadväzujúc na potenciál dejín i významu "čínskej kultúry a filozofie" vďaka spolupráci zo SSSR, ako aj s poučenia do 1949 roku,stávala veľmocou nielen čo do počtu obyvateľstva...Po 63 rokoch jej patrí a právom terajšie postavenie, ako dôkaz , síce ČÍNSKEHO, ale v praxi MOŽNÉHO uplatňovania systémového potenciálu vo svete 1949-2012...Len USA či EURO-dogmatici vidia v ČÍNE 2012 len komunistickú Čínu a nič viac! Táto "vlčia tma" s pozadím "videnia Číny 1912-2012" je globálne-bigotnou schizofréniou ako dôkazu NESCHOPNOSTI vidieť reálny svet a jeho "špirálu" s Čínou, lebo..."a predsa sa točí" -platí aj pre SVET s USA a spol. voči Číne 2012! Čínológovia a Čínológia za 100 rokov môžu len sucho konštatovať, ale s REŠPEKTOM 2012, že ten "padnutý komunizmus"89 až tak nepadol, ako padol MÝTUS o jeho "proťajšku a zvlášť za roky 1989-2008 v ZRKADLE globálnej reality 2012!!! KTO a AKO si v tomto zmysle "pozametal" pred vlastnými dvermi - myslím v globálnom pohľade -NATOnetreba mať ani "vysokú" ani "strednú" - to skôr tak PREŠTUDOVANÉ dejiny Číny s INÉHO, ako USA či EURO-pohľadu! Ale to sa MUSÍ aj chcieť aj vedieť a ešte NIE S KLAPKAMI na očiach i v hlave! Kto t.č. blúzni o Číne, je buď ortodoxný GLOBALSLEPEC, alebo bigotný závisťou posadnutý eurochudák a.p. ČO-alebo KTO bránil po roku 1989 preukázať vyspelosť CIVILIZÁCIE aj po umelom a diletantskom porušení strategickej rovnováhy , ktorá sa s OBEŤAMI 1 i 2 sv. vojny tak obtiažne tvorila -zvlášť od jesene 1945?! Čo dobréhoSVETU a MIERU po roku 1945 priniesli veľmoci do roku 89?! A akú úlohu -práve Čína - zohrala za posledných 22 rokov vo svete. Dokedy budú akýsi post či neogoebelsovskí eurokvákači 2012 KUVIKAŤ a nielen o Číne -odpútavajúc pozornosť od závažných NEČÍNSKYCH a temer katastrofických problémov - rovnajúcich sa min. eurotitanicu???? Toto globálne pokrytectvo už začína prekonávať aj Nemecko-hitlerovskú "propagandu" 1931-41....Čo viac dodať?! IQ takejto úrovne civilizácie 2012 -ešte v TIENI OSN a Vatikánu -asi len ako antitéma pre historikov, ale nie pre občana-súčasníka po 67 rokoch od "konca vojny"?!
    turcan
    • Re: Storočie čínológov & Číny?!
      18.04.2012 0:01

      Pokud se čína nedostane do neřiditelných sociálních problémů, které ssebou vezmou do pekla půl zeměkoule, že pane turcane alias Mečiari?
      lime
  • jestli se vůbec rozpadne
    13.04.2012 11:43

    že...
    Bo
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m