Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tajný lék Bruselu na problémy bank: Nové daně pro společné krytí ztrát a přenos břemene na věřitele a akcionáře

Tajný lék Bruselu na problémy bank: Nové daně pro společné krytí ztrát a přenos břemene na věřitele a akcionáře

05.06.2012 18:56, aktualizováno: 6.6. 10:40

Aktualizováno

Evropská unie by měla mít vždy k dispozici alespoň nějaké peníze pro stabilizaci bank zasažených krizí a s tímto cílem hodlá zavést nové zdanění finančních institucí. Regulátoři bankovního sektoru by se navíc měli dočkat možnosti převzít nad bankami kontrolu a uvalit ztrátu na držitele jejích dluhopisů, nebo přikázat swap dluhu na akcie. To jsou podle agenturních zdrojů hlavní rysy plánu Evropské komise, který by měl rozprášit obavy z bankovní krize v Evropě a přiblížit členské země k bankovní unii. Celý návrh nových pravidel regulace bank by měl již ve středu představit eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

Podle nových pravidel, která by mohla vstoupit v platnost už v roce 2014, by došlo k vytvořením zvláštních národních fondů, do kterých by banky každoročně odváděly procento ze svých vkladů. Zajistil by se tak permanentní „řešící fond“ (Resolution Fund) připravený poskytnout záruky či finanční pomoc bankám v krizi. V rámci nového evropského trendu užší ekonomické integrace by navíc národní fondy byly nuceny spolupracovat – vlády by si měly půjčovat na záchranu bank, které působí i na jejich území. Návrh počítá také s tím, že by nový "řešící fond" po svém vzniku kvůli větší efektivitě splynul s fondem garantujícím vklady evropských bank.

Ekonomičtí komentátoři namítají, že návrh propojených národních záchranných fondů pro banky pravděpodobně nebude všude pozitivně přijat. „Toto společné půjčování dostane pravděpodobně palec dolů od Německa a dalších zemí s ratingem „AAA“,“ uvedl pro Bloomberg Jesper Berg, senior vice president významné dánské banky Nykredit. Tyto státy podle něho nebudou chtít bankovní riziko zaštiťovat svým mezinárodním kreditem.

Myšlenka sdílení ztráta napříč evropskými státy se ale v posledních dnech vrací také na úrovni dluhu národních vlád. Mluví se dokonce o ústupcích společné dluhové břemeno odmítajícího Německa směrem k vytvoření „fondu vykoupení“ (Redemption Fund). Hlavní osou projektu mělo být sdružení dluhu přesahujícího maastrichtský limit 60 procent hrubého domácího produktu do fondu krytého společnými zárukami. Participující země by se musely zavázat k přísnějším reformám veřejné správy a zakotvením dluhové brzdy do své ústavy, ale odměnou by jim bylo odsunutí splatnosti dluhu v tomto fondu o 20 až 25 let. Objem „fondu vykoupení“ byl různými oborníky odhadnut na 2 až biliony eur (detaily ZDE). 

„Nejedná se o obecné zevropštění vládního dluhu v Evropské unii. Pomůže to na jedné straně zachovat v platnosti snahy o konsolidaci národních rozpočtů vysoce zadlužených zemí a na druhou stranu to překoná tlaky v Německu,“ řekl dnes Lars Feld, člen rady ekonomických poradců Angely Merkelové, k návrhu na „fondy vykoupení“. Dodal, že je to podle něho lepší řešení než eurobondy.

Evropský plán pro reformu legislativních základů bankovního sektoru směřující k pevnějšímu zakotvení důvěry trhů v bankovní sektor, který se na okraji eurozóny nyní potýká s odlivem vkladů, má podle agenturních zdrojů mít ale i další body. Národní regulátoři bankovního trhu (u nás ČNB) by kupříkladu v novém právním prostředí měli dostat pravomoc převzít kontrolu nad bankou, která se ocitne v potížích, a přenést ztrátu na držitele jejích dluhopisů nebo skrze vynucenou výměnu části dluhu za akcie na její podílníky. Smazáním části dluhu by se vylepšila pozice banky, a stát by ji nemusel sanovat z prostředků získaných od daňových poplatníků

Státem vynucené zapojení věřitelů a akcionářů do krytí ztrát bankovních domů by však podle zatím neveřejného návrhu Evropské komise nemělo být možné před rokem 2018. Významné světové banky přesto již nyní varují, že by realizace tohoto plánu prodražila jejich financování, protože by věřitelé chtěli nově vzniklé riziko kompenzovat. To připouští i EK a očekává nárůst nákladů na financování bank napříč Evropou o 5 až 15 bazických bodů, uvedl pro Bloomberg jeden z evropských úředníků.

„Návrh zákona přichází trochu pozdě, stejně jako všechny akce politiků v dosavadním průběhu krize,“ zhodnotil poslední iniciativu, která by měla vstoupit v platnost od roku 2014 Richard Portes, profesor ekonomie na London Business School. Dodal, že Evropská unie má podle něho velmi málo času na to, aby zastavila run na banky a následný rozpad měnové unie.

(Zdroj: Bloomberg, MarketWatch, Euractiv, Reuters)


Čtěte více:

„Fond vykoupení“ - Nová naděje eurozóny na sdílení dluhového břemene
25.05.2012 12:57
Společné dluhopisy eurozóny ani tento týden neprošly přes německé vet...
Španělsku jen za 1Q odtekl do ciziny kapitál odpovídající desetině HDP. Řecké banky si vyšší vklady užily jen chvíli
01.06.2012 13:23
Španělská centrální banka zveřejnila novou statistiku, podle níž země ...
Prezident Kypru: Můžeme potřebovat pomoc bankám. Španělé vybrali auditory, Francie chce pomoc ESM
04.06.2012 9:30
Kyperský prezident Demetris Christofias nemůže vyloučit, že jeho země ...
Portugalská vláda podpoří banky 6,6 mld. eur a mírní výhled ekonomiky. Od EU dostane další část pomoci
04.06.2012 11:10
Portugalská vláda připravuje plán rekapitalizace tamních bank o více j...

Váš názor
  • a je to tady
    06.06.2012 8:26

    Veřejné rozpočty budou svými vládami stabilně vysávány a místo aby uspokojovaly potřeby státní správy, resp. zkvalitňovaly životy obyvatelstva (kvůli tomu se snad daně platí)... budou si banky neomezeně zajišťovat vlastní existenci. Vzniklé dluhy se uvalí na daňové poplatníky ??? NEUVĚŘITELNÉ. Takový biblický rozměr zločinu by nevymyslel ani All Capone !! Na co ještě pitomci Barroso, Rumpuy a Schulz nepřijdou?
    Jesse
    • Re: a je to tady
      06.06.2012 9:09

      na tohle téma je zajímavý názor tady - http://www.leap2020.eu/GEAB-N-65-is-available-Global-systemic-crisis-Second-half-of-2012-Convergence-of-four-explosive-factors-Banks-Stock_a10517.html
      maart
    • Re: a je to tady
      06.06.2012 8:52

      zda se, ze zapad je v casti cyklu, kde se nici zivotni standardy, aby se pak mohly, jak rikas, zase zlepsovat a nekdo se mohl bit v prsa jak je lidem prospesny. dle meho zbytecne plytvani energii a ztrata duvery ve smysl byti vubec. skoda mluvit, tak pisu.
      Azb
      •  
        06.06.2012 9:21

        myslím, že se perem už bojovat nedá. Můžeme vyměnit péro za kulomet, ten má efektivnější účinnost :-))
        Jesse
    • Re: a je to tady
      06.06.2012 8:45

      Přesně jesse přesně ....
      maart
      • jak to že to nejde?:-)
        06.06.2012 9:20

        EU: Zachránit španělské banky je technicky nemožné, prohlásil včera španělský ministr pro rozpočet Cristobal Montoro. Podle něj by s rekapitalizací bank měla pomoci EU, neboť při současných podmínkách na trzích je španělská vláda prakticky odříznuta od dluhového financování. Testem bude čtvrteční emise dluhopisů za 2 mld. EUR. Montoro ovšem vyloučil, že by o pomoc mělo požádat Španělsko jako země. - - - Kalousek přece pomůže !! Včera prosadil schválení ESM. Naši daňoví poplatníci a důchodci své daně rádi bankám darují !!:-((
        Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university