Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Novák (ČEZ) na Patria.cz: Zpětný odkup akcií kvůli investicím nečekejte, ale výplatní poměr u dividendy měnit nechceme

Novák (ČEZ) na Patria.cz: Zpětný odkup akcií kvůli investicím nečekejte, ale výplatní poměr u dividendy měnit nechceme

15.08.2012 18:01, aktualizováno: 15.8. 18:37

Aktualizováno

Rozsáhlé investice skupiny ČEZ nejen do výstavby nových bloků jaderné elektrárny Temelín uzavírají možnost, že by společnost obnovila program zpětného odkupu vlastních akcií, který probíhal naposledy před pěti lety, investoři se však nemusejí obávat o svůj podíl na zisku ve formě dividendy. Toto ujištění vyslovil finanční ředitel a místopředseda představenstva ČEZ Martin Novák v dnešním online rozhovoru na Patria.cz. Firma podle něj ale i přes „povedené“ výsledky za druhý kvartál nehodlá zvyšovat celoroční výhled své ziskovosti kvůli trvajícím rizikům pro druhé pololetí.

„O zpětném odkupu akcií rozhodně neuvažujeme právě z těch důvodů, které zmiňujete – tedy rozsáhlému investičnímu programu a výstavbě nových bloků Temelína. Výplatní poměr dividendy ze zisku plánujeme zachovat,“ odpověděl dnes Martin Novák na jeden z dotazů investorů na serveru Patria.cz. Dividendová politika skupiny ČEZ je již dlouhou dobu výplatní poměr mezi 50 až 60 procenty z čistého konsolidovaného zisku.
 
Finanční ředitel skupiny ČEZ tak zmírnil obavy, které v dubnu rozvířil šéf pro strategii ČEZ Pavel Cyrani, když se nechal slyšet, že ČEZ může přistoupit kvůli dostavbě jaderné elektrárny Temelín a Dukovan k redukci v dividendové politice. „Redukce dividendy rozhodně nepatří mezi základní scénáře našeho uvažování a tvorby plánů. Nicméně ze strategického hlediska je nutné zvážit všechny alternativy,“ komentoval dnes Novák několik měsíců staré vyjádření svého kolegy z vedení ČEZ.

Výhled neměníme ani po povedeném 2Q

Energetická skupina ČEZ na samém konci minulého týdne svými výsledky za druhé čtvrtletí překonala i ty nejoptimističtější odhady trhu díky meziročnímu růstu čistého zisku o 90 procent na 12,8 mld. . Někteří analytici na lepší výsledky i na dílčích úrovních reagovali očekáváním možného budoucího zvýšení prognózy společnosti, která za rok 2012 počítá pouze s jednoprocentním růstem zisku na 41 miliard korun. „Druhý kvartál se nám opravdu povedl. Obvykle je ale první pololetí silnější než to druhé, a proto neupravujeme naší očekávanou skutečnost. Musíme brát v potaz i možná rizika, která mohou nastat, ale nemusí,“ vysvětlil dnes opatrný postup managementu Martin Novák.

Již výsledky za první čtvrtletí ukázaly, jaké riziko pro hospodaření skupiny ČEZ mohou skrývat její aktivity v Albánii. Po celkové ztrátě 2,3 miliardy korun za první pololetí ale přišly signály možného vyřešení problémů v zemi. ČEZ dosáhl nového rozhodnutí regulátora, kterým se vstupní ceny elektřiny od státních elektráren KESH snižují z 2 830 na 2 200 ALL/MWh, a to i zpětně za dodávky od začátku letošního roku, a navíc byla také schválena studie stanovující objektivněji počáteční výši nedobytných pohledávek distribuční společnosti.

Podle finančního ředitele skupiny ČEZ je daný posun v jednáních sice pozitivní a výrazně sníží ztráty v letošním roce, ale dobojováno ještě není. „Situace v Albánii je i nadále poměrně složitá. Ztráty budou nižší, ovšem ceny jsou i po jejich snížení cca o 50 procent vyšší než byly v roce 2011. Samotné snížení cen tedy nestačí k návratu do zisku,“ řekl Novák v rozhovoru na Patria.cz s tím, že další změny regulatorních parametrů jsou nyní předmětem intenzivních jednání.

Cenou elektřiny mohou zahýbat povolenky

Pro ziskovost společnosti ČEZ jsou však především klíčové ceny její produkce elektřiny. Ty na německém trhu v posledních dnech rychle rostou a v případě kontraktů pro dodávky v příštím roce již dokonce poprvé od začátku května přesáhly hranici 50 EUR/MWh. ČEZ minulý týden spolu s výsledky uvedl, že na začátku měsíce měl již prodáno 65 procent produkce pro rok 2013 při ceně „lehce nad“ 52 EUR/MWh a 32 procent pro rok 2014 za 51,5 EUR/MWh.

„V nejbližším období nečekáme výrazné změny cen elektřiny. Nejdůležitějším impulsem může být revize parametrů systému obchodování s povolenkami na úrovně EU. Načasování tohoto kroku je však nejisté, pokud k němu vůbec dojde. Pokračujeme tedy ve standartním tempu prodeje elektřiny na rok 2013, v současnosti jsme na 65 procentech prodané produkce a do konce roku se plánujeme dostat na téměř 100 procent,“ nastínil šéf financí skupiny ČEZ další strategii společnosti na energetickém trhu.

Novák dále připomenul pro vývoj energetického sektoru důležitý nedávný návrh Bruselu, který pro obnovení fungování trhu s emisemi plánuje zmrazit část draženého objemu povolenek CO2 z období 2013 – 2015, či je přesunout na konec třetí fáze do let 2018 – 2020. „Hovoří se o objemu cca 400 – 1200 MT. To by tedy znamenalo jejich zdražení a tudíž zvýšení cen elektřiny a následně opět návrat k původnímu cíli motivace firem ke stavbě nízkoemisních zdrojů energie tržně, a ne prostřednictvím dotací,“ dodal.

Kompletní přepis online rozhovoru s finančním ředitelem skupiny ČEZ na Patria.cz dotýkající se také dostavby Temelína nebo zahraničních aktivit čtěte ZDE


Čtěte více:

ČEZ ve 2Q překonal ziskovostí i nejlepší odhady. Oznamuje posun v Albánii
10.08.2012 8:24
Energetická skupina ČEZ ve druhém čtvrtletí letošního roku překonala i...
ČEZ - Posun v Albánii, větší expozice vůči tržním cenám elektřiny trvá (konf. hovor po 2Q)
13.08.2012 14:14
Management elektrárenské skupiny ČEZ v pátek v podvečer pro investory ...

Váš názor
  •  
    16.08.2012 9:41

    Kalouskem vynucený odkup vlastních akcií před pěti lety byl jeden velký tunel do ČEZ. Tehdy vyhozených 80 mld.Kč by se nyní hodilo pro výrazné investice ČEZ. Kromě toho vláda tehdy zcela evidentně ztratila cca 10 mld.Kč.
    Juniper
  • Výborné výsledky? Náhoda?
    16.08.2012 8:43

    O akciích ČEZu asi žádný investor na burze moc nepochybuje ( načasování je jiná věc ) a každý kdo se pohybuje na "naší" burze akcie někdy měl nebo má ve svém portfoliu. Chci se jen pozastavit nad víc než optimistickými výsledky. Jde o to, že ČEZ vybírá partnera pro dostavby, čím lepší výsledky budou ( jen pár vyvolených ví, jaké opravdu jsou), tím lepší podmínky si vyjedná. Ve hře je USA, FRA a Rusko. Vidím to tak, že vláda ( je jedno kdo tam zrovna je ) bude prosazovat USA, ale co za to? Lepší export nebo zakázky? Kde? Francie do čeho se u nás pustila tam sto let tráva neroste. Napadá mě jen Rusko, éru komunismu přiznám se moc nepamatuji, ale z ekonomické stránky: obchod s Ruskem je u nás dlouhá léta a chystá se tam Olympiáda. Budou se chtít ( jako vždy ) ukázat. Tzn. skoro všechno nové a to je možností pro naší ekonomiku v téhle době dost a dost.
    Bruzin
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university