Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína varuje Japonsko: Spor o ostrovy by vás kvůli obchodním sankcím mohl stát další ztracenou dekádu

Čína varuje Japonsko: Spor o ostrovy by vás kvůli obchodním sankcím mohl stát další ztracenou dekádu

17.09.2012 18:10
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Spor mezi Čínou a Japonskem o několik ostrovů ve Východočínském moři, který se o víkendu přelil do místy násilných protestů v čínských ulicích, by mohl eskalovat do obchodní války. Čínské vedení dnes přes nejvýznamnější stranický list vzkázalo, že pokud Japonsko nepřestane s „provokacemi“, mohlo by být potrestáno další „ztracenou dekádou“.

Varovné salvě od čínských představitelů a médií předcházely demonstrace v desítkách čínských měst, které japonského premiéra Jošihika Nodu přiměly vyzvat Peking k zajištění bezpečnosti japonských občanů v Číně.

V Pekingu demonstranti oblehli japonské velvyslanectví, házeli na něj kameny a vejce a snažili se prorazit kordony pořádkových policistů vybavených štíty a obušky. V dalších městech lidé rabovali obchody a útočili na japonská auta. Protestující také vnikli do desítky japonských továren ve východočínském městě Čching-tao. V jihočínském Šen-čenu použila policie k rozehnání demonstrantů slzný plyn a vodní děla.

Roznětkou protestů bylo úterní rozhodnutí japonské vlády vykoupit od japonského soukromníka sporné ostrovy, jimž Japonci říkají Senkaku a Číňané Tiao-jü. Čína tento krok odsoudila jako "provokativní porušení své svrchovanosti" a do oblasti vyslal skupinu svých vojenských plavidel.

Čína dnes oznámila, že specializovanému výboru OSN předloží právní podklady svých nároků na sporné ostrovy, které by se měly opírat o vymezení čínského kontinentálního šelfu. Materiál by měl demonstrovat „neochvějné odhodlání a vůli čínské vlády chránit národní námořní práva,“ prohlásil představitel čínského ministerstva zahraničí.

Zároveň se v dnešním vydání deníku People´s Daily objevila pohrůžka, že Peking by se mohl uchýlit k protiopatřením v ekonomické sféře. „Jak je možné, že Japonsko touží po další ztracené dekádě, a možná je dokonce ochotné vrátit se o dvě dekády zpátky?“ ptá se úvodník na titulní straně listu. Čína zachovávala vždy „extrémní opatrnost“, pokud šlo o ekonomické záležitosti. „Avšak v zápasech o teritoriální integritu, pokud bude Japonsko pokračovat v provokacích, Čína výzvu přijme,“ píše People´s Daily.

Pro Japonsko je Čína nejvýznamnějším obchodním partnerem. Bilaterální obchodní výměna loni vzrostla o 14,3 % na rekordních 345 mld. USD. Nejzranitelnějším místem by podle japonských podnikatelů mohl být automobilový sektor. Řada dealerů, prodávajících japonské vozy, z obav před nájezdy vandalů raději uzavřela své obchody. K lidem, kteří japonské výrobky bojkotují, je nutné připočítat ty, kteří si japonské auto nekoupí z obav o jeho bezpečnost.

Škody kvůli ohni po víkendu hlásí automobilka Toyota i výrobce televizorů Panasonic. Před šanghajským autosalonem demonstranti zapálili Hondu Civic; zároveň rozdávali seznamy japonských značek k bojkotu.

Eskalace sporu by mohla poškodit i čínské společnosti podnikající v Japonsku. Akcie Gaungzhou Automobile Group, která vyrábí auta v rámci joint venture s Toyotou, dnes v Hongkongu odepsaly 4,5 %, nejvíc za poslední čtyři měsíce. Dongfeng Motor Group, čínský partner Nissanu a Hondy, skončila seanci v 7% ztrátě.

Vystupňované napětí mezi Japonskem a Čínou kvůli vleklému teritoriálnímu sporu přichází v době, kdy se Peking i Tokio musí soustředit na domácí politický tlak, což zužuje prostor pro bilaterální diplomacii. Japonského premiéra Nodu čekají během nadcházejících měsíců volby, před nimiž nechce dělat Číně ústupky. Čína zase chystá personální obměnu v nejvyšších patrech komunistické strany, v jejímž rámci by stávající prezident Chu Ťin-tchao měl svou funkci předat Si Ťin-pchingovi .

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data