Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Předvolební příliv dobrých dat z USA nekončí: Maloobchodníci hlásí nejlepší tržby za dva roky

Předvolební příliv dobrých dat z USA nekončí: Maloobchodníci hlásí nejlepší tržby za dva roky

15.10.2012 15:01, aktualizováno: 15.10. 16:41

Aktualizováno

Američané přestali obracet každý dolar a opět utrácejí, ukazují nová data o tržbách maloobchodníků za uplynulé dva měsíce. První překvapení přinesla vzestupná revize růstu maloobchodních tržeb za měsíc srpen z původně oznámených 0,9 procenta až na 1,2 procenta, což je nejvyšší údaj od října 2010. Uplynulý měsíc potom také přinesl nadočekávání dobrá čísla, když místo analytiky očekávaného zpomalení růstu na 0,8 procenta došlo k 1,1% nárůstu tržeb amerických maloobchodníků. Jedná se o další střípek do mozaiky zlepšujícího se zdraví americké ekonomiky, které v posledních týdnech přicházejí jako na objednávku z Bílého domu. Za pouhý měsíc totiž budou Američané volit novou hlavu státu.

Po vyloučení automobilového sektoru, který má dle statistiků tendenci k ostrým výkyvům, tržby v září meziměsíčně přidaly rovněž 1,1 procenta po revidovaném tempu růstu v srpnu z 0,8 procenta na 1,0 procenta, zatímco trh očekával nárůst pouze o 0,7 procenta. Ještě více očištěné jádrové maloobchodní tržby, které vylučují prodeje automobilů, benzinu i stavebních materiálů, minulý měsíc stouply o 0,9 procenta oproti očekávanému 0,4% růstu. Tento ukazatel je přitom podle agentury Reuters brán ekonomy nejvíce vážně, protože nejblíže odpovídá složce spotřebitelských výdajů v údajích o hrubém domácím produktu.

Prodej elektroniky a domácích spotřebičů se zvýšil v září o 4,5 procenta. Mimo jiné k tomu přispěl nový iPhone firmy Apple, který se začal prodávat minulý měsíc. Prodejcům aut se tržby zvýšily o 1,3 procenta a u čerpacích stanic kvůli růstu cen stouply o 2,5 procenta. Bez zahrnutí aut a benzinu se maloobchodní tržby zvýšily o 0,9 procenta. Tržby rostly ve většině oblastí. Nižší tržby zaznamenaly obchodní domy. Jejich obrat klesl o 0,2 procenta, když v srpnu se téměř nezměnil.

„Míříme správným směrem. Trh práce je sice stále poměrně slabý, ale vypadá to, že jsme na bodě obratu,“ uvedl Millan Mulraine, seniorní stratég pro Spojené státy u TD Securities, na adresu indikace zlepšujících se výdajů amerických spotřebitelů, kteří tvoří více než dvě třetiny výkonu této největší ekonomiky světa.

Právě slabá poptávka spotřebitelů a velká sucha stlačila ekonomický růst Spojených států ve druhém čtvrtletí letošního roku až na anualizovaných 1,3 procenta. Před dnešními daty naznačujícími citelné zlepšení spotřebitelských výdajů hned ve dvou měsících uplynulého kvartálu odhadovali analytici v průzkumu agentury Reuters zrychlení americké ekonomiky ve 3Q12 na 1,6 procenta. Po dnešních lepších datech, která navazují na známky oživení v datech z minulého týdne, by však mohlo dojít k navýšení těchto odhadů.

Futures na americké akciové po dnešních prvních významných makrodatech z USA zamířily výše a indikovaly zahájení první seance týdne na Wall Street o 0,5 až 0,7 procenta výš. Eurodolar se obchodoval poblíž denního vrcholu nad 1,296 USD/EUR. Wall Street ale nakonec své nadějné úvodní zisky neudržela a hodinu po otevření již byla poblíž nuly.



Celkově pozitivní vyznění dnešních makrodat tak nedokázal přebít ani výsledek průzkumu indexu výrobní aktivity newyorského Fedu. Tento ukazatel pro USA významného výkonu státu New York si za říjen polepšil na mínus 6,16 bodu ze zářijových mínus 10,41 bodu, což byl nejhorší výsledek od dubna 2009. Stále však zaostal za očekáváními analytiků na úrovni mínus 4,0 bodu a navíc záporný výsledek již potřetí v řadě naznačuje kontrakci celkové výrobní aktivity v tomto distriktu americké centrální banky.

Mírné zlepšení vývoje ale následně přinesla bilance velkoobchodních zásob amerických firem. Zásoby firem totiž za srpen zmírnily svůj růst na 0,6 procenta z 0,8% tempa růstu za měsíc červenec. Vývoj zásob tak podporuje myšlenku, že nečekaný nárůst maloobchodních tržeb vede firmy k zpomalování tvorby zásob.

Zmírnění růstu zásob firem přesto nebylo takové, jako čekali analytici. Ti oslovení v průzkumu agentury Bloomberg počítali s tím, že zmírnění tempa růstu bude až na 0,5 procenta. „Rozhodně jsou zde i obavy pramenící z dalších nevyřešených ekonomických úskalí, která negativně doléhají na další tvorbu zásob,“ okomentoval situaci amerických firem Carl Riccadonna, ekonom americké divize Deutsche Bank Securities.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, CNBC)


Čtěte více:

Fed: Americká ekonomika mírně roste, práce ale nepřibývá
11.10.2012 8:36
Americká ekonomika stále vykazuje mírný růst, i když v některých oblas...
Americká nezaměstnanost: Nové žádosti na prahu 4Q u čtyřletých minim. Ale jsou tu ale...
11.10.2012 14:48
Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v týdnu do 6. října ...
Ceny amerických výrobců rostly v září nad odhady díky dražším palivům. Důvěra spotřebitelů se vrací na předkrizovou úroveň
12.10.2012 14:57
Ceny amerických výrobců v září zpomalily růst proti srpnovému tempu, v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m