Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lízal (ČNB): Nulové sazby nejsou problém, až pak je na řadě intervence proti koruně

Lízal (ČNB): Nulové sazby nejsou problém, až pak je na řadě intervence proti koruně

24.10.2012 12:50, aktualizováno: 24.10. 17:10

Aktualizováno

„Nulové sazby pro mě nejsou problémem, a to jak z technického tak z psychologického hlediska,“ uvedl člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal. ČNB by podle něj měla přistoupit ke snížení  sazeb na nulu, což by mělo předcházet užití nástroje k oslabení koruny v podobě devizových intervencí.

Lízal tak potvrdil svá slova z rozhovoru pro Patria.cz, v němž minulý týden možnost poklesu úrokových sazeb na nulu nevyloučil, ačkoli spekulovat o vývoji, který by tvůrce české měnové politiky k tomuto kroku dovedl, odmítl s tím, že otázka vývoje sazeb vždy závisí na nové prognóze. Ta stávající nicméně předpokládala ještě jeden pokles sazeb a podle Lízala se závěr nové prognózy pravděpodobně nebude příliš lišit.

ČNB na svém posledním jednání před měsícem rozhodla o snížení úrovně základních úrokových sazeb na nové historické minimum 0,25 procenta a guvernér Miroslav Singer následně připustil teoretickou možnost dalšího poklesu sazeb právě až na nulu. ČNB zároveň na konci září přišla s otevřenou deklarací připravenosti k přímým intervencím na devizovém trhu, namířeným proti koruně s cílem pomoci českým exportérům skrze slabší kurz tuzemské měny.

„Transmisní mechanismus zatím funguje, takže nevidím důvod nepoužít úrokové sazby znovu, pokud se shodneme, že je to zapotřebí,“ řekl Lízal ve včerejším rozhovoru. „Podle mého by měly být dodatečné nástroje využity až v případě, že hlavní nástroj již nelze použít, a to stále lze,“ dodal. Lízal byl jedním z pětice zástupců sedmičlenné bankovní rady, který v září zvedl ruku pro nižší sazby, stejný krok podpořil také při hlasování v červnu. Další jednání bankovní rady proběhne 1. listopadu, kdy ČNB zároveň představí svou novou prognózu.

Lízal již v rozhovoru na Patria.cz nešetřil kritikou na adresu současného návrhu Bruselu prvních kroků směřujících k evropské bankovní unii. „K danému návrhu se stavím silně negativně, neboť de facto neobsahuje pojistky pro malé otevřené ekonomiky s velkým podílem zahraniční kontroly ve finančním sektoru. Jistá míra integrace eurozóny je nevyhnutelná, takže v tom ten návrh jistě uspěje, otázka je však ta hranice,“ řekl před týdnem. V rozhovoru pro Bloomberg pak Lízal v podstatě zopakoval, že návrhy na ustavení jednotného evropského bankovního dohledu hrozí nepříznivým dopadem na národní dohledové kompetence nad finančním trhem.

Další člen bankovní rady ČNB Kamil Janáček se k měnové politice vyjádřil v minulém týdnu, kdy se nechal slyšet, že centrální banka nechce umožnit koruně příliš rychlé posilování. Může použít mix snížení sazeb a měnových intervencí, které by pomohly exportérům.

V neobvyklém vystoupení si dnes vzal na paškál činnost vlády Petra Nečase další člen bankovní rady Pavel Řežábek. Podle něj opatření kabinetu ke konsolidaci veřejných financí zčásti negují snahu ČNB o uvolnění měnových podmínek, když růst daní brzdí domácí poptávku, což napomáhá k prohloubení cyklického útlumu ekonomiky. Řežábek tak apeloval na lepší koordinaci vlády s centrální bankou, které by zamezilo plýtvání potenciálem, který by bylo možné využít v případě souhry měnové i fiskální politiky.

"Bavíme se o tom, že se zvyšují daně, které snižují poptávku. Spotřeba domácností koreluje s klesajícími reálnými disponibilními příjmy domácností. Proto nemůžeme očekávat, že měnová politika je schopna toto všechno vykompenzovat," řekl. Řežábek podle Reuters dnes rovněž řekl, že by centrální banka měla pečlivě zvážit další nákladné kroky, jako jsou intervence na devizovém trhu, i když je současně nevyloučil. Řežábek na posledním měnovém zasedání hlasoval v menšině pro stabilitu sazeb.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, čtk)


Čtěte více:

Lízal (ČNB) na Patria.cz: Hyperkonzervativnost v investičním rozhodování není nutná
16.10.2012 18:11
„Nízké úroky více stimulují k přemýšlení, zda do štrozoku, nebo zkusit...
Koruna rozšiřuje ztráty po dalším komentáři z ČNB, eurodolar stále pod lehkým tlakem
19.10.2012 16:09
Koruna dnes oslabuje, když celý region následuje negativní vývoj na hl...
Singer: Přesun dohledu může ohrozit stabilitu finančního systému
22.10.2012 10:28
Přesun dohledu nad finančním trhem z ČR na nadnárodní úroveň může ohro...

Váš názor
  • už se těším
    25.10.2012 11:04

    jak pánové z ČND oslabí kačku s ohledem na můj dolarový účet, mlask... Poprvé vidím u nich snahu dělat něco prospěšného ve směru ke svým daňovým poplatníkům a střádalům:-))
    Jesse
    • Re: už se těším
      25.10.2012 11:13

      Mě by spíš zajímalo jak to chtěj udělat a hlavně jak to udělaj dlouhodobě. Protože zatím spíš když něco plácli, tak koruna posílila. Nulový sazby už na kurz koruny nebudou mít vliv.
      tk69
      •  
        25.10.2012 11:18

        To mě taky zajímá, ale při smutném pohledu na naši zdevastovanou ekonomiku a výhled produkce na rok 2013 se silným vlivem zvýšené ceny elektřiny díky OZE, spadne kačka brzo sama. Mno, je taky možný, že si pánové z ČNB připíší čárku za takový úspěch :-))
        Jesse
  • Lízal
    25.10.2012 10:34

    ČNB zároveň na konci září přišla s otevřenou deklarací připravenosti k přímým intervencím na devizovém trhu, namířeným proti koruně s cílem pomoci českým exportérům skrze slabší kurz tuzemské měny. Pane Lízal a &, dobré ráno, přišel jste bohužel s kytkou po funuse. Silná koruna již zlikvidovala český export. Chcete vykopat mrtvolu z hrobu a dávat jí umělé dýchání ?
    oradapoisson
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university