Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruská Alrosa začne dodávat diamanty do Číny. Brání se tlaku indických brusičů

Ruská Alrosa začne dodávat diamanty do Číny. Brání se tlaku indických brusičů

25.10.2012 17:33
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruský diamantový gigant Alrosa plánuje geografickou diverzifikaci svých odbytišť. Monopolní těžař, který se na světové produkci surových diamantů podílí z jedné čtvrtiny, by v nejbližších týdnech měl podepsat obchodní dohodu se velkou klenotnickou skupinou Chow Tai Fook Jewellery, která působí v Číně, Hongkongu a Macau. Chow hodlá od Rusů ročně odebírat diamanty v minimální hodnotě 100 mil. USD. Perspektivně by tak Číňané mohli začít vážně konkurovat indickým brusičům, kteří nyní zpracovávají celou polovinu ruské surové produkce určené na vývoz, informuje ruský list Kommersant.

Číňané mají podle zdrojů blízkých k Alrose zájem o dlouhodobou spolupráci. Plánovaný objem odebírané surové komodity pro největšího čínského producenta briliantů není až tak významný. Důležitější je však, že Rusové navázali spolupráci s důležitou klenotnickou značkou mimo tradiční odbytiště.

Alrose příští rok vyprší platnost až poloviny tříletých dodavatelských kontraktů, přičemž vzhledem k obtížné situaci na trhu se dá očekávat pokles zájmu stávajících odběratelů. Navázání partnerství s čínským producentem by tak mohlo přinést kýženou diverzifikaci geografického i zákaznického rizika.

Alrosa, která ovládá přes 90 % ruských diamantových nalezišť a vlastní několik dolů v Africe, v poslední době hlásí prudký pokles těžby a představitelům ruské vlády dochází se zhoršující se výkonností společnosti trpělivost. Proto uvažují o její privatizaci, která by měla jednak zvýšit konkurenceschopnost podniku a zároveň získat zdroje pro modernizaci infrastruktury jakutského regionu, kde se část nalezišť nachází.

Podle kritiků současného vedení Alrosy není státní sektor zcela konkurenceschopný a nereaguje dostatečně rychle na změny v odvětví. Naproti tomu soukromé společnosti a jejich investoři vykazují na diamantovém poli trvale rostoucí zisky.

Důkazem malé pružnosti Alrosy je i úspěch nejvýznamnějšího hráče na poli obchodování s investičními diamanty a diamantovými šperky ve střední a východní Evropě, kterým je česká společnost Diamonds International Corporation – D.I.C. a.s. Ta dokázala expandovat na ruské území a úspěšně se usazuje i na perspektivním čínském trhu. Jen za loňský rok D.I.C. prodala prostřednictvím svých investičních partnerů diamanty za více než jednu miliardu korun.

Závislost Alrosy na indických brusírnách potvrzují statistiky samotné společnosti. V roce 2009 do Indie dodala tovar v hodnotě 500 mil. USD, což byla polovina veškerých exportních příjmů společnosti. V loňském roce Alrosa vytěžila 34,6 mil. karátů diamantů v celkové hodnotě 4 mld. USD. Čistý zisk se vyšplhal na 30 mld. RUB. (kolem 1 mld. USD).

Skupina Chow Tai Fook je s 13% tržním podílem největší hráč v maloobchodním klenotnictví v Číně. Zaměstnává přes 13 tisíc lidí a krom výroby šperků se věnuje stavebnictví, transportu, hydroenergetice, přístavní logistice a finančním a telekomunikačním službám. V klenotnickém odvětví představuje vertikálně integrovaný byznys s přítomností ve všech fázích hodnotového řetězce – od nákupu surovin přes jejich zpracování, design šperků až po jejich prodej. Krom zpracovatelských a brusičských provozů v Číně vlastní dílny na zpracování diamantů v Jihoafrické republice. Obrat skupiny se loni vyšplhal na 4,5 mld. USD, čistý zisk na 1,3 mld. USD. Společnost je od loňského IPO kotována na burze v Hongkongu.

Podle experta na segment diamantů Sergeje Gorjainova se Alrosa navázáním styků s Číňany snaží překazit pokusy indických brusičů o vytlačení konkurenčních zpracovatelů z trhu. „Momentálně panuje dostatečně ostrý konkurenční boj mezi izraelskými a indickými brusiči. Indové se pokouší o monopolizaci trhu s diamanty a využívají při tom i politické páky, kterými tlačí na těžaře, včetně Alrosy,“ tvrdí Gorjainov. Izraelci se podle něj v odpověď také pokouší navázat spolupráci s Číňany.

Celková světová produkce diamantů v roce 2010 dosáhla 133 milionů karátů. Do roku 2020 by přitom poptávka měla ročně růst o 6,4 % na téměř 247 milionů karátů, zatímco nabídka bude schopná růst pouze o 2,8 % na 175 milionů karátů, stojí ve zprávě konzultantské společnosti Bain & Co. Hodnota trhu s diamantovými šperky by do čtyř let měla přesáhnout 100 miliard USD, oproti 73,7 miliardám USD v loňském roce. Nejvíce se zářivému lesku vzácných kamenů oddávají ve Spojených státech. Na druhé místo se po impozantním 25% růstu v roce 2010 posunula Čína, která tak předstihla Japonsko. Index Diamond Prices TM letos zatím odepsal 6 %.

(Zdroje: Kommersant, FCP, Bloomberg, DiamondNews)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university