Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Naděje pro uhlí? Arch Coal přeskakuje konsensuální laťku a hlásí růst dodávek uhlí o pětinu. Akcie +17 %

Naděje pro uhlí? Arch Coal přeskakuje konsensuální laťku a hlásí růst dodávek uhlí o pětinu. Akcie +17 %

26.10.2012 14:15, aktualizováno: 26.10. 17:08

Aktualizováno

Jeden z největších těžařů uhlí na světě, americký Arch Coal, vykázal za třetí kvartál zisk na místo očekávané ztráty, rasantně navýšil dodávky uhlí a navíc prý letos těží levněji, než čekal – výsledkem je skok titulu až o 17 procent výše. Nejde přitom o osamělou vlaštovku, ale již druhé pozitivní překvapení v rámci amerického uhelného sektoru.

Zatímco analytici počítali s tím, že uhelná společnost Arch Coal vykáže za třetí čtvrtletí ztrátu na úrovni 15 centů na akcii, firma k jejich překvapení dnes oznámila kvartální zisk 20 centů na akcii. Mírně lepší byl také výsledek tržeb, které dosáhly 1,09 miliardy dolarů, čímž se vyrovnaly nejen s konsensem 1,02 miliardy dolarů, ale přiblížily s i horní hranici analytickými odhady vymezeného rozmezí 0,887-1,13 miliardy dolarů.

Také provozní ziskovost byla pro trh příjemným překvapením, když Arch Coal za 3Q vykázal zisk EBITDA 256,5 milionu dolarů proti konsensu 152,2 milionu dolarů. Firma navíc oznámila, že očekává, že v klíčových regionech dokáže letos stlačit cenu za produkci tuny uhlí pod původně vytyčený celoroční cíl. Také cíl pro celkové kapitálové výdaje se společnosti Arch Coal podaří letos prý stlačit pod původně cílované rozmezí 410-430 milionů dolarů, nový dnes oznámený cíl pro celý letošní rok je 350 milionů dolarů.

Reakce investorů byla velmi rychlá a silná. Akcie Arch Coal během pár minut v předobchodní fázi na Wall Street vylétly o více než 13 procent, aby po otevření trhu rozšířily zisky až nad 17 procent a denní maximum zkraje vytyčily na 8,56 USD. Od začátku roku přitom nepřízeň trhu vůči producentům uhlí srazila titul již o 50 procent. Důvodů k optimismu mají ale investoři uvažující o "uhlácích" nyní více. Akcionáři navíc získají za 3Q kvartální dividendu 3 centy na akcii, pro níž byl dnes stanoven rozhodný den na 30. listopadu 2012.

 Arch Coal za poslední 3 seance

Naděje pro uhlí?
 
Arch Coal dal naději na zlepšení situace v uhelném sektoru, když uvedl, že díky zlepšujícím se trendům navýšil za tři měsíce do konce září dodávky uhlí o celých 19 procent na 37,5 milionů tun. Pro srovnání, tyto kvartální dodávky odpovídají skoro 3,5násobku celoroční produkce na pražské burze obchodovaného NWR.

Již v pondělí příjemně překvapila největší americká uhelná společnost, Peabody Energy, když ve 3Q12 vydělala 46 centů na akcii a tržby vzrostly na 2,06 mld. USD. Pozitivem přitom byly stejně jako u Arch Coal především vyšší dodávky termálního uhlí, které jsou odrazem rostoucích cen zemního plynu jakožto energetického substitutu. Peabody letos čeká EPS v rozmezí 2,1-2,3 USD ve srovnání s tržním konsensem na úrovni 1,9 USD. Navíc vidí prostor pro další pokles nákladů o zhruba 100 mil. USD. Akcie Peabody v pondělí také poskočily až o 12 procent.

Uhelným těžařům pomáhají rostoucí ceny zemního plynu, který se pro řadu amerických elektráren stal přímým substitutem hnědého uhlí. Předchozí dramatické zlevňování plynu způsobilo hromadný přechod utilit k této surovině. Dalším pozitivním signálem by mohl být obrat na trhu s ocelí, k jejíž výrobě je zapotřebí koks. Konzultantská firma Dahlman Rose & Co před 14 dni způsobila uhelnou rally v USA, když ve své prognóze uvedla, že poptávka po metalurgickém uhlí ze strany čínských oceláren už možná roste.

Z regionu střední a východní Evropy ale poslední dobou tak pozitivní informace nepřicházejí. Šéf největšího producenta koksovatelného uhlí v EU, společnosti JSW, tento týden přiznal, že globální propad cen uhlí na současné úrovně okolo 170 dolarů za tunu, kde zřejmě zůstanou do 1Q 2013. Tento významný regionální hráč se proto prý možná nevyhne ztrátovému hospodaření.

(Zdroj: Bloomberg, Arch Coal, Daily Markets)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university