Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropský pakt sebevrahů

Evropský pakt sebevrahů

02.11.2012 13:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomové DeLong a Summers tvrdí, že v současných podmínkách, které panují v eurozóně, může být negativní vliv fiskální konsolidace na růst tak velký, že dojde k růstu poměru dluhu k HDP. Tomuto tématu se také ve své poslední studii věnoval MMF, když odhadoval výši fiskálních multiplikátorů během poslední recese. Podle závěru naší studie platí následující: V „běžných časech“ vede fiskální konsolidace k poklesu poměru dluhu k HDP. V současné situaci ale tento postup bude pravděpodobně kontraproduktivní a EU jako celek utrpí. Poměr dluhu k HDP tedy neklesne, ale poroste ve většině zemí EU, i ve Velké Británii, výjimkou je Irsko.

Důvodů, proč můžeme čekat popsaný negativní efekt, je několik. Běžně by docházelo k tomu, že utažení fiskální politiky půjde ruku v ruce s uvolněním politiky monetární. Tím by došlo k poklesu sazeb a stimulaci investic, které by vyvážily negativní vliv fiskální kontrakce. Nyní jsou ale sazby na minimech a další utahování fiskální politiky pravděpodobně nebude vyváženo uvolněním monetární politiky. Není ani jasné, zda pomůže kvantitativní uvolňování. V současné situaci také vidíme, že domácnosti a firmy nemají takový přístup k likviditě jako v prostředí nižší nezaměstnanosti a nejistoty. Nejsou tak schopny vyhlazovat svou spotřebu a výdaje. Významnou roli pak hraje to, že se o fiskální konsolidaci snaží všechny země současně. Produkt v každé z nich je tak utlumen nejen ze strany domácí poptávky, ale i ze strany poptávky zahraniční. Tento efekt je přitom v EU pravděpodobně silný.

Následující graf ukazuje náš odhad vlivu fiskální konsolidace na poměr vládního dluhu k HDP v evropských zemích. Černě je odhad provedený s předpokladem „běžných“ podmínek v ekonomice. Modře je vyznačen odhad v současné situaci: 
 
sebevrazi 

Z obrázku je vidět, že v současné situaci má fiskální konsolidace mnohem negativnější dopad na růst ekonomiky, což se projevuje tím, že poměr dluhu k HDP namísto poklesu roste. Tento perverzní výsledek odráží na jedné straně mírný pozitivní posun ve výši dluhu (tedy v čitateli) a na straně druhé prudké snížení HDP (tedy jmenovatele). Jinak řečeno, ve většině zemí se dá čekat určitý pokles dluhu, ten ale nemůže držet tempo s propadem produktu a celkový poměr dluhu k HDP tedy vzroste. Je zarážející, že tento efekt nefunguje jen v extrémech typu Řecka, ale i v zemích, jako je Německo či Velká Británie. V celé eurozóně se pak dá čekat růst poměru dluhu k HDP asi o pět procentních bodů.

Zastánci fiskální konsolidace často tvrdí, že tato strategie sníží rizikové prémie u zemí s vysokým dluhem a deficity. Naše simulace ale ukazují, že má opačný efekt. Pokud totiž prémie souvisí s výší poměru dluhu k HDP, růst tohoto poměru vyvolá i růst prémií. Výsledkem je smrtelná spirála jejich vzájemného zvyšování. Pokud by eurozóna nesledovala svou politiku z posledních let, byl by její růst vyšší, ale dokonce by došlo i k poklesu poměru dluhu k HDP. Je ironií osudu, že EU byla založena právě proto, abychom se vyhnuli podobným situacím připomínajícím „vězňovo dilema“. Namísto koordinace jsme ale dosáhli pravého opaku a současná politika nepřipomíná optimální spolupráci, ale spíše pakt sebevrahů.

Uvedené je výtahem z „Self-defeating austerity?“, autory jsou Dawn Holland, Jonathan Portes.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data