Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Irák vybírá náhradu Exxonu v obřím ropném ložisku: Favorité Lukoil a CNPC

Irák vybírá náhradu Exxonu v obřím ropném ložisku: Favorité Lukoil a CNPC

19.11.2012 12:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

V Iráku pokračuje přetlačovaná mezi centrální vládou a poloautonomním regionem Kurdistán, do níž se postupně zaplétají další a další ropné koncerny. Snaha o využití tamních bohatých ložisek je nutí vybírat si strany a čelit riziku vyvlastnění.

Z velkých zahraničních těžařů si nedávno jasně zvolil americký Exxon (86,45 USD, 0,36%), který se vzdal práv na pole Západní Kurna-1, jedno z největších ložisek v zemi, kde se momentálně dobývá 12 % celkové irácké produkce. Exxon loni jako první z větších hráčů podepsal dohody o těžbě ropy na území Kurdistánu, který poskytuje firmám mnohem lepší daňové a regulatorní podmínky, než jaké mohou získat v Bagdádu. S Kurdistánem poté podobné dohody podepsaly americký Chevron (102,3 USD, 0,77%) a francouzský Total (37,41 EUR, 1,16%). To vzbudilo velkou nelibost Bagdádu, který tvrdí, že regulace těžby ropy patří výlučně do jeho pravomoci a kontrakty s Kurdistánem považuje za neplatné. Reakce Exxonu jasně nahrává úřadům v Irbílu (centru kurdské samosprávy).

Menšinovým partnerem Exxonu na Západní Kurně-1 je koncern Royal Dutch Shell (25,52 EUR, 0,61%). Práva na využívání pole, jehož rezervy se odhadují na 8,7 mld. barelů ropy, získaly obě společnosti na konci roku 2009. Exxon už oslovil potenciální zájemce o svoji licenci, zpřístupnil jim vybraná data o ložisku a závazné nabídky očekává do 5. prosince.

Bagdád nyní musí za americký koncern rychle najít náhradu. Podle zdroje z iráckého ministerstva ropného průmyslu mají největší naději na úspěch případné nabídky ruského Lukoilu a čínského státního podniku CNPC (China National Petroleum Corporation). Získání licence na tak velké ložisko by výrazně posílilo pozice Ruska nebo Číny v iráckém ropném sektoru, jehož zásoby jsou odhadovány na čtvrté největší na světě.

Lukoil (59,8 USD, 0,67%) v Iráku působil už před americkou invazí v roce 2003. Po uklidnění poměrů se do země vrátil a nyní obhospodařuje ložisko Západní Kurna-2 s potenciálem 2 mld. tun ropy, v němž nyní soukromému těžaři patří 75 %. Produkce by měla začít na konci příštího roku. K tomu společnost dostala povolení k průzkumným pracím a následné těžbě na Bloku 10, o něž se ucházela v aukci společně s japonským koncernem Inpex. Ruský těžař přiklepnuté ložisko považuje za jednu z nejlákavějších investic kvůli vysoké pravděpodobnosti objevení velkých zásob ropy.

CNPC nedávno v Iráku dokončila rozsáhlý infrastrukturní projekt na poli Al-Ahdab, kde těží ropu a poté z ní vyrábí zkapalněný ropný plyn (LPG). Produkce na poli dosahuje 6 mil. tun ropy ročně. Kapacita zkapalňovacího zařízení je 400 m3 denně. Dále Číňané spolu s britským koncernem BP (427,5 GBp, 2,62%) těží na gigantickém ložisku Rumajlá (4. největší na světě s odhadovanými rezervami 17 mld. barelů), kde se nyní produkce pohybuje kolem 1,3 mil. barelů za den. V létě také začala komerční produkce na poli Halfaya, kde je CNPC s největším podílem operátorem. V rámci první fáze by těžba měla dosahovat 5 mil. tun ročně (100 000 barelů denně).

Vláda v Bagdádu uvedla, že od obou perspektivních partnerů obdržela „pozitivní signály“ ohledně zájmu o Západní Kurnu-1, jejíž investiční náklady jsou odhadovány na 50 mld. USD. „Irák věří, že obě společnosti mají dostatek finančních zdrojů a technologii, aby zvládly Exxon na gigantickém ložisku nahradit,“ sdělil nejmenovaný zdroj z irácké administrativy agentuře Reuters.

Management Lukoilu původně uvedl, že Západní Kurna-2 je pro společnost „příliš velkým soustem“. Minulý týden ale postoj pozměnil s tím, že možnost zakoupení licence zkoumá. Právě tento krok vyvolal spekulace o tom, že se ruský těžař spojí s jiným koncernem, pravděpodobně s CNPC.

Pro Lukoil, jehož ložiska v Rusku se vyčerpávají, by rozšíření produkce v Iráku představovalo vítané posílení těžebních kapacit a zásob. Kvůli legislativě prolobbované státními korporacemi Rosněfť a Gazprom (8,86 USD, 1,49%) nemá soukromý těžař možnost podílet se na průzkumu a rozvoji ložisek v Severním ledovém moři a při severním pobřeží Sibiře. V rámci diverzifikace portfolia a snížení závislosti na ruských vrtech proto Lukoil usiluje o nové projekty na Blízkém východě, ve střední Asii, Západní Africe a Latinské Americe.

Zdroje z CNPC tvrdí, že o plánech Exxonu na stažení z jihu Iráku věděly, avšak nechtějí sdělit, jestli CNPC uvažuje o získání Západní Kurny-1. Celkově je prý CNPC vůči rozšiřování produkce v Iráku naladěna pozitivně a nechce ohrožovat vztahy s Bagdádem navazováním kontaktů s Kurdy.

Osm let po americké invazi se iráckému ropnému průmyslu podařilo setřást nejen dědictví občanské války, ale i předchozí čtvrtstoletí vlády Saddáma Husajna plné krvavých konfliktů se sousedy. Těžba ropy na konci 3Q12 dosáhla 3,4 mil. barelů za den. Irák už před několika měsíci překonal úroveň z roku 1979, kdy se Saddám chopil moci. Země v produkci také poprvé od roku 1988 předstihla sousední Írán, který má s odbytem své suroviny potíže kvůli ropnému embargu EU a Spojených států. Bagdád si stanovil cíl pro zvýšení ropné produkce do roku 2015 na pět až šest milionů barelů denně.

(Zdroje: Reuters, Moscow Times, Kommersant, Gulf Daily News)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m