Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jasný (LMC) na Patria.cz o trhu práce: Namísto propadu stagnace, nově přicházejí menší firmy. Hledat to nejlepší chceme vedle práce i u vzdělávání

Jasný (LMC) na Patria.cz o trhu práce: Namísto propadu stagnace, nově přicházejí menší firmy. Hledat to nejlepší chceme vedle práce i u vzdělávání

27.11.2012 17:58
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Mezerou u technických profesí a IT se vyznačuje současný trh práce v domácí ekonomice, kde se firmám stále nedostává kvalitních uchazečů. Celkově tuzemský trh práce charakterizuje stagnace, nikoli propad. „Lidé, kteří svou práci dělají dobře a jsou v ní spokojeni, nemají v současné ekonomické situaci příliš velkou motivaci zaměstnání měnit, protože tím logicky vstupují do rizika,“ uvedl v online rozhovoru na Patria.cz generální ředitel společnosti LMC Milan Jasný. Pod tu patří online portály práce Jobs.cz či Prace.cz.

Jako stagnující, nikoli dramaticky padající, označil Milan Jasný vývoj na online trhu práce v posledních několika měsících. „Během nich evidujeme řádově 7% až 10% pokles nabídek pozic oproti nabídce z loňského roku. Z pohledu roku 2013 neočekáváme výrazné změny, a to ani směrem nahoru ani směrem dolů. Nabídka pozic typicky velmi rychle klesá v reakci na negativní změnu ekonomiky, v případě obratu je zpožděná až o několik měsíců – propouští se rychle a nabírá se mnohem pomaleji. V tuto chvíli pozorujeme spíše stagnaci,“ uvedl šéf LMC.

Pracovní portály na internetu v zahraničí i Čechách se dle Jasného staly nejvýznamnějším zdrojem kandidátů pro firmy a tento způsob hledání zaměstnanců v poslední době nově objevují i menší zaměstnavatelé, kteří dosud preferovali tradičnější způsoby. Za klíčový ukazatel úspěšné interakce Jasný označil počet relevantních kandidátů, kteří byli pro inzerovanou pozici získáni. „Víme, že pokud je tento počet kolem šesti, firmy jsou spokojeny. Průměr všech odpovědí na jeden inzerát se liší dle oboru a lokality, celkový průměr se na jobs.cz pohybuje kolem 24,“ odkrývá Milan Jasný.

V případě ztráty zaměstnání šéf LMC radí jako vhodnou strategii být na začátku o něco trpělivější a neslevovat ze svých nároků. „Pokud se však dlouho nedaří najít uplatnění (více než 6 měsíců), je potřeba být pragmatický a i za cenu horší pozice zůstat v kontaktu s prací. U budoucího zaměstnavatele je to rozhodně lepší obrázek než mít velmi dlouhou pauzu bez jakéhokoliv zaměstnání. U specialistů se pak v těchto případech vyplatí kombinovat více aktivit - např. dobrovolnictví, nebo zkusit různé formy přivýdělku (např. konzultace),“ odpovídá v online rozhovoru na Patria.cz Milan Jasný. Z pohledu jazykové vybavenosti označil angličtinu u většiny pozic za standard, další jazyk za zajímavou konkurenční výhodu.

Handicap vykazuje tuzemský pracovní trh v oblasti částečných úvazků i kontraktů na dobu určitou. Myslím si, že to je hodně ovlivněno postojem českých firem a jejich schopností nástroje, které již zákoník práce nabízí, využívat. Míra využití částečných úvazků v ČR je někde kolem 5 %, zatímco evropský průměr je kolem 20 %. Tady je obrovský prostor pro naše firmy, ale i pro mnohé dnes nezaměstnané uchazeče,“ říká v rozhovoru Milan Jasný. Podle něj s částečnými úvazky dnes pracují hlavně firmy, které řeší nějaký problém a nemohou si dovolit zaměstnat lidi na full time. „Neustále se snažíme edukovat trh v tom, že tento nástroj zde je a má své uplatnění i v rámci standardního fungování firmy. Flexibilní úvazky jsou totiž jedním z předpokladů vyšší konkurenceschopnosti země,“ dodává šéf LMC. Není nezajímavé, že rigidnější úpravou zákoníku práce disponují právě země, potýkající se s vysokou nezaměstnaností, aktuálně například 25% na příkladu Španělska.

Za lakmusový papírek toho, co se na trhu práce děje, označil Jasný méně pozic pro absolventy škol, letos o 15 procent proti loňsku. „V době konjunktury jsou firmy náchylnější a otevřenější absolventy angažovat. V současné době ale ti ztrácí jednu ze svých konkurenčních výhod a tou byla nižší cena práce. Ostatní uchazeči své požadavky snižují a přitom nabízejí více zkušeností,“ uvádí generální ředitel LMC, avšak s tím, že existuje řada specializací a zaměření, ve kterých firmy mají nedostatek relevantních uchazečů a kde se otevírá prostor i pro absolventy. „Nejvýraznějším příkladem je oblast IT, zejména vývoj aplikací, a obecně se to týká technických profesí náročných na znalosti (designer, konstruktér),“ dodává šéf LMC. Tyto obory jsou zároveň těmi, kde při nedostatku vhodných uchazečů firmy postupně navyšují nástupní mzdy, aby svou nabídku zatraktivnily.

Není neznámé, že zatímco noví techničtí absolventi chybí, humanitně zaměřených chrlí vysoké školy spíše nadbytek. „Posun vidíme v tom, že první příčky dnes neokupují humanitní obory, ale studia s ekonomickým zaměřením. Situace na trhu by si však žádala větší posun směrem k technickým oborům, protože pro řadu firem je opravdu velmi obtížné nahradit odcházející silnou generaci konstruktérů a techniků. Pokud firmy, které dnes mají vývojová centra v ČR, je nebudou schopny obsadit vhodnými kandidáty, svůj vývoj přesunou jinam a naší ekonomice to určitě neprospěje,“ upozorňuje Milan Jasný.

LMC převzala poměrně nedávno portál vysokeskoly.cz, který je vstupní branou pro studenty a absolventy na trh vzdělávání a posléze i na pracovní trh. Sama v lednu letošního roku vstoupila pod křídla finské mediální skupiny Alma Media, která je kotována na burze. To, jak potvrzuje šéf LMC Jasný, vyřazuje z případného pořadu dne úvahy o IPO akcií LMC na burzu.

Milan Jasný potvrdil, že firma spravující portály Jobs.cz a Prace.cz chce záběr rozšiřovat dále ke vzdělávání, směrem k celoživotnímu vzdělávání. „Profilujeme se jako platforma, kde se mohou setkávat obě strany trhu práce. Do budoucna to stejné chceme mít i v oblasti vzdělávání,“ uvedl šéf LMC k budoucí expanzi firmy v online rozhovoru na Patria.cz.

Přímé odpovědi generálního ředitele LMC Milana Jasného čtěte v online rozhovoru na Patria.cz ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m