Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wyplosz: Jedinou cestou pro eurozónu jsou defaulty a důvěryhodné odmítání pomoci

Wyplosz: Jedinou cestou pro eurozónu jsou defaulty a důvěryhodné odmítání pomoci

27.11.2012 18:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Tři roky po propuknutí krize v Evropě dluhy stále rostou. Týká se to tří zemí, kterým se nyní dostává pomoci. O ni budou navíc muset bezpochyby zažádat Španělsko a Itálie, dost možná i Francie. Tyto země mají společné následující: Sdílí jednu měnu, jejich ekonomiky se nacházejí v recesi a sledují politiku fiskálního utažení. Pokud chtějí zůstat v eurozóně, musí uniknout recesi. To by znamenalo ukončení utažené politiky. Vysoký dluh ale znemožňuje fiskální stimulaci a možná by nebylo proveditelné ani zvolnění současného směru. Jedním z řešení by tak mohly být další půjčky od jiných vlád evropských zemí. V současném prostředí by s nimi ale byly pravděpodobně provázány takové podmínky, že by byl celý plán kontraproduktivní. Jak tedy dál?

Klíč celého problému představuje vysoký dluh. K jeho růstu došlo během krize, některé země však dosahují rozpočtových deficitů již několik desetiletí. Musíme si tedy přiznat, že mnohé vlády byly fiskálně nedisciplinované. Na jednu stranu tak musí být obnovena tato disciplína, na druhou stranu všechna řešení současného stavu blokuje vysoký dluh. Kdybychom se uchýlili k vysoké inflaci, bude tento lék horší než nemoc, které nás má zbavit. Zbývá tak restrukturalizace dluhu. Jak ukazují například Reinhart a Rogoff, země, které se k takovému kroku uchýlily, dosáhly rychlého návratu na trhy. Jde sice o radikální nástroj, má však své opodstatnění, pokud je východiskem ze zoufalé situace a je vnímán jako něco, co se již nebude opakovat.

Jednorázovost restrukturalizace musí zajistit zmíněná náprava fiskální disciplíny. K tomu nám mohou pomoci dva modely. Prvním z nich je disciplína dosažená na základě německého centrálního přístupu, druhým decentralizovaný přístup, jaký uplatňují Spojené státy. Právě ten je pro eurozónu vhodnější. Jednotlivé parlamenty zemí měnové unie se totiž nebudou ochotny vzdát své suverenity a americký model také obecně funguje lépe. Je to patrné i z toho, že průměrný dluh jednotlivých států USA dosahuje 8,3 % HDP, zatímco průměrný dluh německých „länder“ se nachází na 31,7 %. Nejzadluženějším státem je pak v USA Massachusetts s poměrem dluhu k HDP na úrovni 19,6 %, zatímco německé Brémy ho mají na 66,9 %.

O Paktu růstu a stability bychom měli smýšlet jako o omylu historie. Byl přijat v roce 1997 bez jakékoliv debaty, když Německo bezpodmínečně požadovalo jeho schválení. Prosadilo tak svůj vlastní model, ostatní země tomuto postupu velkou pozornost nevěnovaly. Pakt má ale za sebou řadu neúspěchů a snahy o jeho posilování narážejí na nepřekonatelný fakt. Tím je suverenita jednotlivých evropských zemí.

Nyní tedy musíme opustit německý model a základním prvkem nového systému se musí stát dohoda o neposkytování pomoci. Fiskální kompakt je posunem správným směrem, chybí ale právě důvěryhodné pravidlo týkající se nezachraňování dlužníků. Jeho skutečné zavedení nebude lehké, měla by mu pomoci právě restrukturalizace dluhu v některých zemích eurozóny. Ta by totiž znamenala takovou míru politických změn na domácí i mezinárodní scéně, že by si žádná vláda v budoucnu již nedovolila postupovat nezodpovědně. A závazek o neposkytování pomoci by rychle získal důvěru. Jestliže o tom pochybujete, představte si, co by se stalo, kdyby bylo toto pravidlo použito již v květnu 2010. Řecko by se muselo obrátit směrem k MMF a muselo by restrukturalizovat svůj nevýznamný dluh ve výši 120 % HDP. Žádná krize by nyní již nebyla.

(Zdroj: Fiscal discipline in the monetary union, Charles Wyplosz, VOX)


Váš názor
  • ekonomika a politika
    28.11.2012 11:46

    Zdravím vás, váš názor je zajímavý a s většinou věcí souhlasím. Slabé místo, bohužel to klíčové, je v tom, že akcentujete ekonomickou stránku na úkor politické. Tomu se nedivím, je to váš úhel pohledu. Nicméně pak docházíte k nesprávným závěrům. Příklad. Ekonomická restrukturalizace, má dle vás přinést velkou míru změn i na poltické úrovni má být do budoucna odrazujícím faktorem podobných situací. Zde je potřeba položit otázku jaký skutečný dopad by to mohlo mít, z hlediska země samotné i z hlediska celé EU. Zda nehrozí rozpad té které země, nehrozí narušení stability systému celé Evropy. To je velmui závažné. A na druhou stranu i dnešní postup vůči Řecku jistě přináší velmi trpké plody, které odradí do budoucna něco podobného provádět. Zůstanu jen u této jednoduché úvahy. Ekonomické kroky nelze izolovat od společnosti e tudíž nelze vyloučit riziko kolapsu systému a a sní i demokracie. Zkuste o tom v dalších úvahách přemýšlet. Děkuji.
    MaN
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data