Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Studie ministerstva doporučila export zemního plynu z USA. Na povolení čeká 15 projektů

Studie ministerstva doporučila export zemního plynu z USA. Na povolení čeká 15 projektů

06.12.2012 16:46
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Vývoz zemního plynu ze Spojených států by sice vedl k růstu domácích cen, avšak celkově by pro americkou ekonomiku byl přínosný, uvádí se ve studii, kterou si pro účely posouzení dopadu budování exportních kapacit dalo vypracovat americké ministerstvo energetiky.

Zpráva, jejímž autorem je konzultantská společnost NERA Economic Consulting, by pro administrativu prezidenta Baracka Obamy mohla být důležitým vodítkem při rozhodování o tom, jestli povolí stavbu řady terminálů na vývoz zkapalněného plynu (LNG). Export plynu z břidlic i konvenčních ložisek, jehož ceny jsou ve Spojených státech zhruba čtyřikrát nižší než tarify Gazpromu v Evropě, by mohl změnit energetickou mapu světa.

Američtí těžaři mají podány přihlášky ke stavbě nejméně 15 terminálů o celkové kapacitě 26,5 mld. kubických stop denně, což je zhruba třetina současné americké těžby. Chtějí tak zužitkovat výsledky břidlicové revoluce, konkrétné nové techniky těžby plynu z dříve těžko dostupných horninových formací, díky nimž se Spojené státy v posledních letech staly v zásobování plynem zcela soběstačné.

Podle poslední prognózy energetického informačního úřadu (EIA) by celoroční domácí produkce zemního plynu v USA do roku 2035 měla dosáhnout 889 mld. m3, což je o 12 % víc, než EIA předpovídal o rok dříve. Do roku 2040 se těžba plynu má zvýšit na 940 mld. m3. Letos na podzim se denní těžba plynu pohybuje kolem rekordní úrovně 73 mld. krychlových stop denně, což v přepočtu představuje 753 mld. m3 ročně. Rusko za prvních 11 měsíců roku vytěžilo 598 mld. m3 plynu. Produkce Gazpromu v tomto období meziročně klesla o 6,2 % na 480 mld. m3.

EIA odhaduje, že vývoz LNG ze Spojených států v roce 2027 dosáhne zhruba 45 mld. m3 ročně, což je dvojnásobné číslo proti loňské předpovědi.

Společnost Cheniere Energy již začala budovat terminál za 6 mld. USD v Sabine Pass ve státě Louisiana, poblíž Golden Pass. Cheniere, která získala povolení k exportu LNG do celého světa, začne od roku 2016 plynem zásobovat Velkou Británii, Jižní Koreu, Indii a Španělsko. O projekt Cheniere mají velký zájem asijští investoři. Pětinu akcií společnosti nakoupil singapurský státní fond Temasek spolu se singapursko-hongkongským fondem RRJ. Investovat do Cheniere plánuje i čínský státní fond China Investment Corporation.

Ne všem ve Spojených státech se ale exportní plány těžařů zamlouvají. Domácnosti a průmysloví spotřebitelé se obávají růstu cen plynu, které v posledních čtyřech letech klesly o téměř 50 %. Zprávu NERA ihned po zveřejnění kritizovala společnost Dow Chemical, pro niž plyn představuje jeden z nejdůležitějších energetických vstupů. Chemický gigant varoval, že export plynu ve velkém poškodí americké výrobce, kteří levnou energii využívají jako konkurenční výhodu v souboji se zahraničními rivaly. Proti vývozu LNG se staví i environmentalisté, podle nichž zvýšená těžební aktivita poškodí životní prostředí.

Podle studie NERA v případě posílení exportní kapacity skutečně dojde k růstu nákladů na topení, vaření a elektřinu a určitá průmyslová odvětví následky pocítí. Rozsah zdražení autoři zprávy odhadli na 25 % v horizontu pěti let. Na druhou stranu vývoz pomůže zmírnit deficit obchodní bilance Spojených států o 10 až 30 mld. USD a celkově přispěje k růstu příjmů amerických domácností. Navíc i po zdražení budou ceny plynu stále pod úrovní z roku 2008.

Celkově tedy podle NERA klady převáží nad zápory a americká ekonomika na nových terminálech vydělá, přičemž čím větší vyvážené objemy, tím lépe. Podle těžařských společností terminály přispějí k hospodářskému růstu a vytvoří miliony nových pracovních míst v inženýrských oborech, výrobě, stavebnictví a energetice.

(Zdroje: NYT, CNBC, Platts)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m