Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stane sa Japonsko najväčším držiteľom amerického dlhu?

Stane sa Japonsko najväčším držiteľom amerického dlhu?

07.12.2012 14:27
Autor: Katarína Obická, Patria Finance SK

Čína mení svoju stratégiu vo vedení svojej ekonomiky a z Japonska sa medzitým stáva najväčší držiteľ amerického dlhu.

Politici z rôznych spektier tvrdia, že Američania by si radšej nemali požičiavať od svojho najväčšieho rivala, potenciálneho nepriateľa a krajiny, ktorá má autoritatívny politický systém. No za posledné roky sa skôr deje presný opak a masívny obchodný deficit vedie Čínu k ešte väčšiemu nákupu amerického dlhu. Čínska centrálna banka za posledné dve dekády skúpila skoro všetky doláre, ktoré Američania poslali na nákup tovarov a následne ich použila na kúpu aktív denominovaných v dolároch aby udržala svoju menu slabšiu voči doláru. Minulý rok tak bola Čína najväčším vlastníkom dlhu USA , pričom držala celkovo 1,27 biliónov dolárov.

Svetová ekonomika je však dynamické miesto a veci sa časom menia a vyvíjajú. Dnes to vyzerá tak, že najväčším držiteľom dlhu Spojených štátov už nie ázijský tiger, ale skôr neškodná mačka Japonsko. Ešte pred 20-timi rokmi bolo Japonsko tam, kde je teraz Čína – jeho ekonomika bola výkonná a rástla. No nie všetko dobré trvá donekonečna a Japonsko sa postupne začalo točiť v začarovanom kruhu nízkeho rastu, nepriaznivého demografického vývoja, nedostatku prírodných zdrojov, masívneho dlhu a ničivých prírodných katastrof. Aj napriek tomu však krajina zostala stále bohatá, s pomerne vysokou mierov úspor a centrálna banka spolu so súkromnými investormi vždy mali portfólio plné amerických dlhopisov.

V septembri 2011 Čína vlastnila americké dlhopisy v hodnote 1,27 bilióna dolárov (26% z celkového objemu dlhopisov vlastnených zahraničnými subjektmi), kým Japonsko vlastnilo dlhopisy v hodnote 984 miliárd dolárov (20% z celkového objemu). Minulý rok sa ale niečo zmenilo. Rast čínskeho exportu sa spomalil a krajina začala viesť ekonomiku skôr cestou rastúcej spotreby a oslabovaním svojej meny voči doláru. Medzi septembrom 2011 a septembrom 2012 sa držba amerického dlhu zmenšila na 1,155 bilióna dolárov, čo znamenalo pokles o približne 11%. Medzitým sa však ich objem v Japonsku zvýšil. Aj napriek tomu, že americké dlhopisy nevyplácajú vysoký úrok, vyplácajú ho vyšší ako japonské štátne dlhopisy. Japonsko má však aj ďalšie dôvody, prečo držať americký dlh. Ako uviedol Ted Truman z Peterson Institute for International Economics, Japonsko realizovalo viacero intervencií za účelom zhodnotenia jenu oproti doláru. Okrem iného sa kúpou amerických dlhopisov Japonci snažia diverzifikovať svoje aktíva a viac sa vyhýbať problémovému euru. A tak sa medzi septembrom minulého a tohto roka objem dlhu USA v Japonsku zvýšil o 15% na 1,13 bilióna dolárov. 

001
 
Zdroj: The Daily Beast

Dáta v grafe sú z konca septembra, aktuálne dáta za október budú zverejnené v strede decembra a je možné predpokladať, že tento trend bude pokračovať. Je teda viac než pravdepodobné, že Japonsko nahradí Čínu a stane sa najväčším veriteľom Spojených štátov amerických.

(Zdroje: The Daily Beast, US Treasury)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m