Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína může hodit záchranné lano australské premiérce i těžařům

Čína může hodit záchranné lano australské premiérce i těžařům

08.01.2013 12:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Snaha nového čínského vedení vrátit hospodářský růst druhé největší ekonomiky světa na alespoň 8% tempo by mohla oživit stagnující australský komoditní sektor, a napomoci tak premiérce Julii Gillardové, která se letos při parlamentních volbách bude ucházet o setrvání v úřadu.

Obnovení těžařského boomu by ulehčilo státní kase a přiblížilo Gillardovou k dosažení dříve stanoveného cíle: přebytkového rozpočtu. Ačkoliv jsou australské veřejné finance ve velmi dobré kondici (zadlužení státu činí 23 % HDP), vzhledem k rostoucí tendenci (ještě v roce 2008 dluh nepřesahoval 10 % HDP) v politické debatě převládlo přesvědčení o škodlivosti deficitů.

Opozice labouristickou vládu kritizuje za to, že nedodržela svůj předvolební slib z roku 2010 a zavedla daň z emisí CO2 a že zrušila plány hospodařit letos přebytkově. Navzdory nízké inflaci, 5% nezaměstnanosti a solidnímu růstu ekonomiky, díky němuž Austrálie prožívá třetí dekádu bez recese, Gillardová v průzkumech zaostává za národními liberály Tonyho Abbotta. „Voliči by na přebytek rozpočtu reagovali pozitivně. Sebralo by to i vítr z plachet opozice,“ tvrdí Zareh Ghazarian z Monash University v Melbourne.

Klíčem k úspěchu by měla být železná ruda, která v exportní bilanci země tvoří největší položku. Její ceny se za poslední kvartál díky známkám oživení čínského růstu a velkým investicím do infrastruktury zvedly o 78 %. Lepší podmínky umožnily těžařské skupině Fortescue Metals obnovit práce na rozvoji obřího ložiska Kings v regionu Pilbara, které by mělo do konce roku produkční kapacitu společnosti zvýšit o 40 mil. tun na celkových 155 mil. tun rudy ročně. Podle banky Macquarie se Fortescue letos postará o 50 % růstu globální nabídky železné rudy.

Kotace železné rudy se momentálně pohybují kolem 154 USD za tunu, zatímco v září živořily u tříletých minim kolem 87 USD za tunu. Za nárůstem stojí hrozba letních cyklónů a také očekávání vyšší poptávky čínských ocelářů. Podle prognózy Morgan Stanley by se průměrná cena rudy měla letos usadit na 120 USD za tunu. Akcie BHP Billiton, největšího globálního těžaře s řadou aktiv v Austrálii, od září posílily o 21 %.

Další důležitou komoditou pro australskou ekonomiku je uhlí, jehož je země největším světovým vývozcem. Obzvlášť koksovatelné uhlí putuje ve velkém do čínských vysokých pecí. Podle britské banky Barclays by se i jeho ceny mohly vzpamatovat ze současných nízkých úrovní. Vyskladňování oceli v Číně loni proběhlo s větší razancí než obvykle, přičemž opětovné naskladňování zpravidla začíná na konci prosince, uvádí se ve zprávě banky.

Australská centrální banka na svém prosincovém zasedání snížila hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na tři procenta. Náklady na úvěry tak klesly nejníže za posledních padesát let, na minimum stanovené v krizovém roce 2009. Kvůli klesající tvorbě pracovních míst v zemi a silné měně banka v čele s guvernérem Glennem Stevensem přistoupila již k šestému snížení sazeb za poslední rok a půl.

Silná australská měna (za poslední čtyři roky posílila o 62 procent) poškozuje vývoz. Podle vládních statistik se listopadová bilance zahraničního obchodu dostala do největšího deficitu od roku 2008. Export komodit byl převážen velkým importem strojního vybavení.

(Zdroje: Bloomberg, RBE, Trading Economics)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.