Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Novák (ČEZ): Tendru na dostavbu Temelína se nízké ceny elektřiny nedotknou, neúspěch v Albánii strategii neovlivní

Novák (ČEZ): Tendru na dostavbu Temelína se nízké ceny elektřiny nedotknou, neúspěch v Albánii strategii neovlivní

28.01.2013 9:00
Autor: ČTK

Tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín pokračuje podle plánu a energetická společnost ČEZ v současnosti neuvažuje o tom, že by ho zrušila. Tendr neohrožují ani současné nízké ceny elektřiny na burzách. V rozhovoru pro ČTK to řekl místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Spekulace o možném zrušení tendru, které se nedávno objevily, podle Nováka vycházejí z nepřesné informace o průběhu projektu. Po vybrání vítěze začne čtyřletá lhůta, během níž se vytvoří detailní design elektrárny a zároveň poběží povolovací řízení s úřady. "Během této fáze je kdykoli možné ten projekt zastavit," uvedl Novák. "Zatím nepočítáme s tím, že bychom to chtěli využít. Samozřejmě nejde vyloučit nějaká extrémní situace, kterou si ale neumím teď představit," zdůraznil.

Novák také uvedl, že ČEZ jedná o garantované výkupní ceně elektřiny z Temelína, aby zajistil návratnost investice do stavby nových dvou bloků. "Variabilní náklady jaderné elektrárny jsou nízké. Nemůže prodělávat peníze od dne, kdy je uvedena do provozu. Je otázka, aby vydělávala dost peněz na to, aby pokryla tu investici, a od toho je právě ta garantovaná cena," řekl. Podle představ ČEZ by měla být garantovaná výkupní cena elektřiny stanovena na určitou dobu po uvedení nových bloků Temelína do provozu. "Pokud by cena na trhu byla vyšší, než je ta výkupní cena, tak bychom ten rozdíl posílali zpět. Pokud by byla nižší, tak bychom dostávali rozdíl v náš prospěch," řekl Novák.

Finanční ředitel ČEZ zároveň uvedl, že podle propočtů ČEZ by garantovaná cena pro Temelín představovala jen zlomek toho, kolik stát vyplatí na podpoře obnovitelných zdrojů elektřiny. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla více než zdvojnásobit výkon jihočeské jaderné elektrárny ze současných 2000 megawattů. O zakázku za odhadovaných 200 až 300 miliard korun se ucházejí česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, americko-japonská společnost Westinghouse a francouzská Areva, kterou ale ČEZ v říjnu z výběrového řízení vyřadil. Areva se odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vítěze tendru chce ČEZ vyhlásit v letošním roce. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být podle plánů hotova nejpozději v roce 2025, elektrárna by měla být v provozu 60 let.

Důraz na obnovitelné zdroje

Vývoj situace v Albánii, kde ČEZ ztratil kontrolu nad svou distribuční společností CEZ Shpërndarje, nebude mít vliv na strategii české energetické společnosti. ČEZ se nyní soustředí na rozvoj obnovitelných zdrojů energie v Polsku a v Německu a na jadernou energetiku v tuzemsku, žádné další plány na nákupy distribučních sítí na Balkáně neměl, řekl dále Novák.

"Už před rokem a půl jsme si dělali analýzu energetického trhu, jak se vyvíjí, hlavně ve světle masivního rozvoje obnovitelných zdrojů v Německu," řekl Novák. "Ve vztahu k zahraničí ta strategie počítala s rozvojem obnovitelných zdrojů ve třech primárních zemích, což jsou Německo, Polsko a Rumunsko," dodal.

V Rumunsku ČEZ v loňském roce dokončil projekt větrné farmy Fantanele a Cogealac, která má instalovaný výkon 600 megawattů. "Teď se díváme především na Německo, na Polsko, a vzhledem k tomu, že se pohybujeme na úplně jiném geografickém teritoriu a hlavně v úplně jiném regulatorním prostředí, než je prostředí Balkánu, tak vývoj v Albánii žádný vliv na náš další rozvoj nemá," řekl Novák.

Albánský regulační úřad odebral tento týden CEZ Shpërndarje licenci pro distribuci elektřiny. Zároveň jmenoval státního administrátora společnosti. "To, co se stalo, je pro nás jednoznačná ztráta kontroly nad tou společností," řekl Novák. "Vzhledem k tomu, jak se to vyvíjelo, jaké bylo podnikatelské prostředí, jak byly nastaveny tarify, že se společnost velmi rychle stala silně ztrátovou, tak to, co se stalo, je dobrá pozice pro arbitráž," konstatoval však.

ČEZ chce v arbitráži získat náhradu škody za zmařenou investici do albánské distribuční firmy. Celková ztráta se podle Nováka blíží v médiích uváděným 200 milionům eur (pěti miliardám korun), což zahrnuje úvodní investici, služby poskytnuté dceřiné společnosti i faktury za dodávky elektřiny od mateřské firmy. Uvedená částka je ale maximální a cokoli ČEZ získá v arbitráži, jeho ztrátu sníží, uvedl Novák.

ČEZ nicméně nemá šanci dosáhnout na záruku ve výši 60 milionů eur, kterou vyjednal pro svou dceřinou společnost u Světové banky. Záruku totiž může čerpat pouze CEZ Shpërndarje, kterou nyní ovládá albánský stát. Albánská distribuční firma o vyplacení záruky požádala už loni v listopadu, krátce před uplynutím šedesátidenní lhůty pro smírčí řízení ale albánské úřady odebraly ČEZ licenci a jmenovaly nového administrátora společnosti.

"Uvidíme, jak se albánská strana zachová ve vztahu k té garanci, jestli ji bude vymáhat nebo ne," řekl Novák. "Ale na druhé straně se musíme podívat, jak se k tomu bude stavět Světová banka. Protože Světová banka bude v pozici, kdy by měla plnit za kroky, které způsobila albánská vláda, společnosti, kterou znárodnila albánská vláda," doplnil. Novák zároveň konstatoval, že ČEZ v souvislosti s vývojem v Albánii v současnosti neřeší žádné personální dopady.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur koupila 76 procent v tamním distributorovi. Loni se dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele. ČEZ se také potýkal se špatnou platební morálkou albánských odběratelů. Situace se vyhrotila loni na podzim, kdy distribuční společnost odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny ve výši 38 milionů eur. Soud v Tiraně ale přinutil ČEZ k opětovnému připojení podniků. 

 


Čtěte více:

CEZ Shpërndarje odebereme licenci do konce ledna, potvrdil albánský regulátor
10.01.2013 13:01
Albánské úřady odeberou do konce ledna licenci energetické firmě CEZ S...
Albánie odebrala ČEZu licenci, stanovila správce a dále mluví o blíže neurčených škodách. ČEZ nesouhlasí a zahajuje arbitráž
21.01.2013 14:52
Energetický regulační úřad v Albánii dnes jednomyslně rozhodl o odebrá...
ČEZu prý hrozí, že v Albánii kvůli zásahu regulátora nebude moci čerpat 60 mil. EUR ze záruk SB. Nečas vyjádřil podporu
22.01.2013 17:22
Energetické společnosti ČEZ hrozí, že nebude moct čerpat 60 milionů e...
Areva chtěla znovu pozastavit tendr na dostavbu Temelína, ÚOHS to zamítl
24.01.2013 9:53
Francouzská energetika Areva znovu požádala Úřad pro ochranu hospodářs...
ČEZ: Vrcholové vedení opouští výrobní ředitel Hlavinka
24.01.2013 13:23
Člen představenstva ČEZ (629 CZK, -2,18%) a ředitel divize výroba Vlad...
Pokles cen elektřiny nás k odstavení zdrojů netlačí, uklidňuje finanční ředitel ČEZu. Akcie přesto skoro na 4letém dně
25.01.2013 15:54
Přes klesající ceny elektřiny na burzách energetické společnosti ČEZ n...

Váš názor
  •  
    28.01.2013 9:34

    Klesající cena energií na burze představuje vážný problém pro celou ekonomiku ČR. Ani raději nepřemýšlím, co by se stalo, kdyby se ceny za pár let pohybovaly kolem 20-30EUR/MWh. Pokud má vláda alespoň trochu rozumu, tak tu výkupní cenu nepovolí.
    delcop
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.