Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské firmy letos chtějí víc investovat v Evropě, ČR je zatím neláká

Čínské firmy letos chtějí víc investovat v Evropě, ČR je zatím neláká

31.01.2013 18:28
Autor: ČTK

Čínské firmy chtějí v letošním roce víc investovat v Evropě. Pokládají ji za přátelštější a její trh otevřenější, než je například trh americký. Uvádí to zpráva Obchodní komory EU v Číně. Evropská unie doufá, že nové investice přinesou také nová pracovní místa. Nezaměstnanost v EU je v důsledku přetrvávají dluhové krize v eurozóně na rekordu a vystoupila nad 11 procent. 

Zahraniční investice čínských firem za prvních 11 měsíců loňského roku dosáhly 77 miliard dolarů (asi 1,5 bilionu Kč). To je podle čínského ministerstva obchodu meziroční nárůst o 26 procent. Spojené státy několik zamýšlených akvizic zablokovaly, což zdůvodnily bezpečnostním rizikem. Z toho důvodu jsou čínské firmy obezřetnější a více si rozmýšlejí, zda budou v USA investovat. 

Obchodní komora podle agentury AP uvedla, že jedna ze tří čínských firem podle průzkumu považuje Evropu za otevřenější, než jsou Spojené státy. Firmy také uvedly, že Evropa se podle nich vůči investicím z Číny kvůli obavám o bezpečnost dosud nestavěla nijak odmítavě. 

Šéf obchodní komory Davide Cucino na tiskové konferenci řekl, že čínské firmy jsou v Evropě v zásadě spokojeny i s regulatorním rámcem. Výjimku podle Cucina tvoří firmy z telekomunikačního sektoru a informačních technologií, které si stěžují na obtíže při získávání povolení v Evropě investovat. 

Čínští představitelé firmy v zahraničních investicích podporují, neboť podniky si tak mohou rozšířit zdroje příjmů. Čína má druhou největší ekonomiku na světě, její růst je ale pořád závislý hlavně na exportu a na investicích zahraničních firem v Číně. 

Většina vlád zájem čínských firem vítá. Čínské podniky nijak výrazně v zahraničí prozatím neinvestují, objemy investic se ale postupně zvyšují. Většina kontraktů v zahraničí jde bez problémů, nicméně firmám je někdy na obtíž, že pocházejí z centrálně plánované ekonomiky, kde má hlavní slovo vláda. Znát je to hlavně v energetice a telekomunikacích, kde se některým čínským firmám nepodařilo získat potřebný souhlas s akvizicí. 

V Evropě už čínské firmy podnikly několik významných investic, včetně například akvizice portugalských distribučních společností za 3,3 miliardy eur (asi 84,7 miliardy Kč). "Je to součástí strategie dostat se k dalším technologiím a k výzkumu a vývoji, aby ty firmy byly konkurenceschopnější v globálním prostředí," řekl Cucino. 

Průzkum obchodní komory se opíral o odpovědi 24 firem, které už v Evropě působí. Jde přitom o významné podniky, zhruba dvě třetiny jich mají alespoň 10.000 zaměstnanců. Průzkum neobsahuje žádné finanční podrobnosti, což odpovídá relativní uzavřenosti čínské vlády i tamních firem. "Dostupná data nejsou vždy úplně průhledná," přiznává Cucino. 

Američtí činitelé tvrdí, že jen málo investic je nutné podrobně zkoumat kvůli bezpečnostnímu riziku. Objevilo se ale několik případů, kdy si čínské firmy na postup amerických úřadů stěžovaly. Například loni v říjnu výbor amerického Kongresu uvedl, že čínští výrobci telekomunikačních zařízení ZTE a Huawei Technologies (88,27 USD, -0,93%) představují potenciální bezpečnostní riziko a že by s nimi americké firmy neměly obchodovat. Obě firmy popřely, že by byly nebezpečné. 

Loni chtěla v USA postavit čtyři větrné farmy společnost Ralls, která má čínské vlastníky. Její záměr ale zablokoval prezident Barack Obama, údajně proto, že blízko plánované lokality je americká námořní základna. Firma se proti zákazu brání soudní cestou a rovněž tvrdí, že bezpečností riziko pro Spojené státy nepředstavuje. 

V ČR čínské firmy moc neinvestují. Z celkového počtu 1991 investičních projektů zprostředkovaných agenturou CzechInvest od roku 1993 do 1. pololetí 2012 pochází z Číny jen sedm projektů. Jejich celková hodnota je 1,3 miliardy korun. Číňané vytvořili v Česku za tuto dobu přes 1000 pracovních míst. Mezi jejich největší investice patří továrna výrobce LCD televizorů Changhong Europe Electric u Nymburku nebo závod státní společnosti Shanghai Maling na výrobu konzervovaného masa na Teplicku.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university