Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Opatrné náznaky konvergence

Opatrné náznaky konvergence

06.03.2013 15:10
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Zprávy o výkonu ekonomik eurozóny v loňském čtvrtém kvartále příliš nepotěšily, především jde o obrat německého hospodářství směrem dolů. Pohled na podrobnosti ale vzbuzuje otázku, zda se v množství negativních dat přece jen nedá najít něco dobrého. Pokles německé ekonomiky táhl vývoz a investice, zatímco soukromá spotřeba mírně rostla. Ne že by to bylo dobré pro Německo, ale nějak podobně by mohla vypadat korekce nerovnováh v eurozóně. Jde vcelku o jednoduchý mechanismus: Bohatnoucí spotřebitelé v jádru bloku obracejí svou poptávku k levnější produkci dovezené z periferie, čímž vyrovnávají zahraniční obchod na obou stranách. Do zemí na periferii, jakožto oblasti s levnější prací, navíc míří ve větší míře investice, které zvýší produktivitu, výhledově zmenší rozdíly v konkurenceschopnosti co do kvality a tím podpoří konvergenci ekonomik.

Co však říkají poslední čísla za Německo a největší zástupce periferie? Německý HDP sice ve 4Q klesl, ale španělský či italský ještě výrazněji. Stejně tomu je u investic do fixního kapitálu. V Německu se snížily o 0,7 procenta, zatímco ve Španělsku o 3,9 procenta. Co se týče vývozu, bylo ve 4Q lepší Španělsko, kde klesl o 0,9, zatímco v Německu o 2,0 procenta. V pohledu za celý rok je však na tom lépe Německo.

Detailnější pohled ukazuje, že se Německu daří zvyšovat vývoz hlavně mimo eurozónu, zatímco vývoz do členských zemí klesá. Na druhou stranu dovoz z eurozóny roste nevýrazně (0,7 procenta za 2012) a jen nepatrně rychleji než ze zemí mimo ni (0,4 procenta). Španělský zahraniční obchod se zlepšuje, ale bilance zatím zůstává záporná. Vývoz do eurozóny klesl za minulý rok (data zatím bez prosince) meziročně o 2,8 procenta, ale je tu znát vliv špatné kondice zbytku periferie. Vývoz do Německa rostl o 7,4 procenta, mimo eurozónu pak o velmi slušných 11,4 procenta. Itálie za minulý rok (zatím bez prosince) zvýšila vývoz mimo EU o 9,2 procenta, celkový vývoz vzrostl o 4,3 %. Vývoz do eurozóny klesl o procento, do Německa o 0,3 procenta. Bilanci tak dostává do kladných hodnot hlavně propad dovozu, přičemž výrazně klesá právě dovoz z eurozóny.

Čísla o zahraničním obchodu tak naznačují větší orientaci Německa i periferie na světové trhy a úspěchy španělských vývozců v Německu. S Itálií je to co do obchodu v rámci eurozóny horší. Krize donutila firmy měnit orientaci produkce a také zlepšit cenovou konkurenceschopnost. To se týká hlavně Španělska, kde jednotkové náklady práce za loňský rok klesly o 3,2 procenta. V Německu naopak vzrostly o 2,8 procenta, tedy dvojnásobek hodnoty za celou eurozónu. Nadprůměrně ovšem jednotkové náklady vzrostly i v Itálii (1,6 procenta, vše odhady Eurostatu).

Dostáváme tak signály o konvergenci hlavně mezi Německem a Španělskem. Svědčí o tom rovněž vývoj produktivity práce, která ve Španělsku už mnoho kvartálů roste a ve 4Q se zvýšila o 0,6 procenta (q/q), zatímco v Německu stejnou měrou klesla po nepatrném růstu v předchozích obdobích. Růst Španělské produktivity je tažen hlavně na úkor zaměstnanosti, což je vidět jak na hrozivých číslech o počtu nezaměstnaných, tak na pouze nepatrném poklesu mezd. Naproti tomu v Německu jsou mzdy na vzestupu a zrychlují. Ve 4Q minulého roku stouply o 3,2 procenta. Pokračování trendu pak naznačují požadavky odborů. Jedna z klíčových organizací, IG Metal, žádá navýšení mezd až o 5,5 procenta a ve volebním roce by mohla být její vyjednávací pozice docela dobrá. Vedle toho přicházejí zprávy také o dalším korekčním mechanismu na propojených trzích práce - nezaměstnaní ze Španělska zkrátka hledají práci jinde.

Pro Španělsko nadějný vývoj popsaný výše každopádně nemůže být důvodem ke spokojenosti. Reorientace zahraničního obchodu a zvýšení produktivity propouštěním je jen první krok. Pokud to tamní vláda myslí vážně s dlouhodobým růstem, musí maximálně usnadnit podnikání a přilákat investice. A to se bez deregulace trhu práce a dalšího osekání sociálních jistot těžko obejde.



 


Čtěte více:

Recese v eurozóně se koncem roku prohloubila, HDP klesl více, než se čekalo
14.02.2013 11:11
Předběžná data ukázala, že ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí min...
Euro podpořil německý ZEW, korunou pohnula slova Singera
19.02.2013 17:43
Německý index ZEW byl impulsem, který v průběhu dne dodal sílu k mírné...
Realita eurozóny: Každý sám za sebe
26.02.2013 7:57
Vývoj posledních měsíců ukazuje, že evropské země již necítí silnou va...
GfK: Spotřebitelská nálada v Německu druhý měsíc za sebou roste
27.02.2013 8:53
Spotřebitelská nálada v Německu již druhý měsíc za sebou roste. Zklidn...
Španělská ekonomika se ve 4Q propadla nejvíce od roku 2009. Růst nepřijde ani letos
28.02.2013 11:35
Španělská ekonomika klesla v posledním čtvrtletí loňského roku nejvýra...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data