Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tomšík (ČNB) diskutuje hospodářský růst, míru úspor a intervenci centrální banky. Koruna oslabuje na 18denní dno

Tomšík (ČNB) diskutuje hospodářský růst, míru úspor a intervenci centrální banky. Koruna oslabuje na 18denní dno

28.01.2013 13:23, aktualizováno: 28.1. 14:21

Aktualizováno

„Čím více jsme ctnostní, čím více jsme spořiví a čím tvrdohlavěji jsme ortodoxní v našich národních i osobních financích, tím více budou muset naše důchody klesat,“ cituje viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík J. M. Keynes v rozsáhlé stati publikované v měsíčníku Bankovnictví. Upozorňuje tak na dopady druhý rok trvajícího poklesu spotřeby domácností, které tak reagují na politiku úspor a zvyšování daní české vlády. Viceguvernér ČNB dále zopakoval možnost zásahu centrální banky na devizovém trhu s tím, že případné intervence musejí být „vždy výjimečné a pouze dočasné“ a neměly by se stát zdrojem volatility.

Viceguvernér Tomšík v rozsáhlé analýze odlišných cest hospodářského vývoje v České republice a sousedním Polsku nedochází k žádnému kategorickému stanovisku ohledně úspěšnosti hospodářské politiky, přesto nabízí zajímavé poznatky. Zvláště v oblasti chování českého spotřebitele. Míra hrubých úspor domácností v ČR vyjádřená v poměru k HDP je dat představených viceguvernérem ČNB dlouhodobě nízká, a to zejména ve srovnání s Německem a Rakouskem.

„Zajímavé je, že míra úspor českých domácností v průběhu první fáze recese (rok 2009) vzrostla. To je v rozporu s teorií permanentního důchodu, podle které by mělo docházet k vyhlazování spotřeby v čase. V recesi by tak měla míra úspor domácností výrazně poklesnout,“ píše Tomšík v komentáři pro Bankovnictví. „Zdá se, že opak je pravdou. České domácnosti reagují na nepříznivou hospodářskou situaci zvýšením míry úspor a je jim vlastní opatrnostní motiv ve spotřebě,“ interpretuje výsledky analýzy.

Míra hrubých národních úspor (v % HDP) 

úspory - tomsik
 
(zdroj: Bankovnictví; data: Eurostat)

Při podrobnější sektorové analýze Tomšík došel k závěru, že problém nízké míry hrubých národních úspor není ani tak v sektoru firem jako právě u domácností. „Vysvětlení, že naše míra úspor je nízká, protože české domácnosti mají nižší příjmy ve srovnání s německými a rakouskými domácnostmi, je logické. Na druhé straně to nic nemění na tom, že nelze žít do nekonečna s deficitem běžného účtu,“ uvedl člen bankovní rady ČNB.

V souladu s ekonomickou teorií by míra úspor v dlouhodobě rovnovážném stavu měla zajistit obnovu kapitálu z hlediska jeho amortizace a rovněž vybavení kapitálem nových pracovníků za předpokladu rostoucí populace. Od tohoto optimálního stavu je však ekonomika v současnosti vzdálena. „Indikátorem porušení tohoto pravidla je vysoká míra nezaměstnanosti mezi mladými lidmi, která se řeší odchodem mladých do zahraničí nebo tlakem na předčasný odchod „starých“ do důchodu,“ soudí Vladimír Tomšík. Dodává, že propočty ČNB respektující dosavadní poznatky z odborné české literatury signalizují, že míra hrubých národních úspor by se v případě ČR pro splnění výše popsaného „Zlatého pravidla míry úspor“ měla pohybovat mezi 25 až 30 %.

Tomšík dále řeší v české ekonomice sledovaný problém růstu úspor při poklesu spotřeby domácností, který označuje za nežádoucí a dočasný, protože s sebou nese nárůst neplánovaných zásob hotových výrobků podniků. „Řešením je rychlá „reorientace“ výrobců na investice a export,“ soudí viceguvernér ČNB v polovině stati pro časopis bankovnictví a dodává, že neoklasická ekonomická teorie předpokládá, že reorientace výrobců proběhne s podporou „měkčího“ měnového kurzu.

Intervence jen dočasně a pro stabilizaci kurzu

O tom, že intervence na devizovém trhu jsou dalším nástrojem měnové politiky, který s největší pravděpodobností přichází v úvahu poté, co dojde k vyčerpaní tradičního nástroje v podobě nižších sazeb, hovořil guvernér ČNB Miroslav Singer již v září. Následně centrální banka na začátku listopadu opravdu snížila sazby až na technické dno 0,05 procenta. Od té doby z centrální banky již několikrát opět zaznělo, že další na řadě bude v případě potřeby intervence.

Tuto „mantru“ opět zmínil i viceguvernér ve svém pojednání pro měsíčník Bankovnictví i v dnešním rozhovoru pro agenturu Reuters. Ve svém komentáři však upozornil, že „devizové intervence by se však neměly stát zdrojem volatility“. Připomněl dále, že centrální bankéři mají z intervencí velký respekt a používají je zejména za účelem stabilizace kurzu. „Přistoupení k intervencím za účelem ovlivnění tržního trendu kurzu je vždy výjimečné a pouze dočasné, tj. do doby, než odezní hrozba podstřelení inflačního cíle a nastane čas zvyšování úrokových sazeb,“ napsal Tomšík pro Bankovnictví.

I s ohledem na zmíněná rizika ale považuje devizové intervence pro ČNB za možné řešení, jelikož je v české ekonomice navíc splněn jeden důležitý a často opomíjený předpoklad úspěšné intervenční politiky. „Domácí banky, podniky a domácnosti se nefinancují v zahraničí, resp. v cizí měně,“ připomněl Tomšík. Případné oslabení koruny by tak podle něho nemělo další destabilizující finanční dopady.

V dnešním rozhovoru pro agenturu Reuters potom Vladimír Tomšík k již dříve napsanému článku pro časopis Bankovnictví dodal, některé detaily. Předně se vymezil proti názoru některých ekonomů o možném posunu v rámci měnové politiky k cílování devizového kurzu namísto výlučného zaměření na ceny. „Intervence proti koruně by měly být vnímány jako alternativní nástroj sloužící k dosažení hlavního cíle měnové politiky,“ uvedl Tomšík v rozhovoru a ujistil, že ČNB neplánuje cílovat kurz.

Kurz české měny podle viceguvernéra ČNB centrální bankéři chápou pouze jako alternativní nástroj v rámci cílování inflace. Tomšík pro Reuters opět zdůraznil také dočasnost případného zásahu ČNB na devizovém trhu. Dodal přitom, že „dočasně“ znamená „dokud neuvidíme, že naše prognóza inflace směřuje do cíle za předpokladu kladných měnověpolitickych úrokových sazeb.“

Český statistický úřad před dvěma týdny oznámil, že se index spotřebitelských cen v prosinci v souladu s očekáváním trhu zvýšil o 0,1 procenta. Meziroční inflace se snížila na 2,4 procenta z listopadových 2,7 procenta a dosáhla nejnižší úrovně od konce roku 2011. Česká národní banka v aktuální prognóze počítá s tím, že se celková inflace bude letos pohybovat lehce nad dvouprocentním cílem ČNB, zároveň ale měnověpolitická inflace (očištěná o primární dopady změn nepřímých daní) má být v dolní polovině tolerančního pásma kolem tohoto cíle.

Koruna nejslabší skoro za 3 týdny

Koruna vstoupila do no nového týdne oslabením vůči euru až na 25,73 CZK/EUR a k dolaru na 19,14 CZK/USD. Jedná se o výrazný posun proti pátečnímu závěru české měny na devizových trzích na 25,58 CZK/EUR a 18,99 CZK/USD. Vůči euru je navíc dnes koruna nejslabší od 10. ledna.

Vývoj kurzu koruny k euru za poslední 3 obchodní seance (online)



 
(Zdroj: ČNB, Bankovnictví, Reuters, ČSÚ)


Čtěte více:

Singer (ČNB): Hlavním rizikem pro českou ekonomiku je eskalace krize v eurozóně. Koruna předhání trend
28.11.2012 14:27
Česká ekonomika má přebytkovou obchodní bilanci, slabé zahraniční zad...
Tomšík (ČNB): Pro spuštění měnových intervencí má česká ekonomika zásadní výhodu
04.01.2013 10:12
Devizové intervence jsou pro českou ekonomiku nejlepší volbou z možnýc...
Spotřebitelské ceny v prosinci: Jádrová deflace v ČR se opět prohlubuje
09.01.2013 9:36
Index spotřebitelských cen se v prosinci podle očekávání zvýšil o 0,1 ...
Inflace v prosinci pod prognózou vlivem utlumené domácí aktivity, pohonných hmot (komentář ČNB)
09.01.2013 13:12
Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v prosinci 2012 ...
Singer (ČNB): Nerostoucí ceny trhu spíše škodí. Při intervenci bychom stanovili jasný cíl
10.01.2013 8:54
Příliš nízký růst cen blížící se deflaci není pro ekonomiku vůbec pozi...

Váš názor
  • Podpora exportu je správná
    29.01.2013 14:11

    ale výše podpory je nedostatečná. Rozdíl v kurzu 25.00 nebo 25.60 nebude mít vliv téměř na nic, je to jen 2.4%. Navíc nechápu, sám Tomšík říká, že problém je v domácí poptávce domácností. A volí nepřímou podporu podniků. Měli by umožnit české vládě víc investovat, třeba do dálnic, do stavebnictví, tam by byla podpora domácností asi největší, že by dostalo hodně lidí práci. A to tím, že by nakoupili státní dluhopisy. FED to dělá a USA jsou z krize venku. My sice máme samostatnou korunu, ale hodně slabé vedení ČNB.
    PaPe3814
    • Re: Podpora exportu je správná
      01.02.2013 17:21

      eeeeehhhh co je tohle zaseza prispevek oslabeni kurzu automaticky zdrazi vse(benzin/nafta) a lidi zacnou jeste vic setrit. FED je soukroma firma oni si mouhou tisknou cokoliv a kdykoliv a hruzostrasne dusledky tohoto sileneho nekotrolovatelneho tisknuti budou znicujici!!! Dalsi kravina je ze zamestnanim vicero lidi budou lidi vic utracet tedy tim ze maji jakoze docasnou mizerne placeniu praci (stavba dalnice- lopata to je kvalifikace k rustu:-)))zacnou vic utracet muuuuuheeehe proc by to delali a kdeby na to vzali..... Az bude prum. mzda aspon 30000 a bude to opravdu prumer pak snad zacnou lidi pomalu utracet
      martík
    • Re: Podpora exportu je správná
      29.01.2013 14:35

      Když budete mít vládu plnou debilů, tak vám nepomůže ani FED, natož odborníci z ČNB.
      Jesse
  • Plachetnice bez větru -ČNB
    28.01.2013 17:30

    čekají výrazné personální změny...aneb s novým kapitánem nový kurz.
    Pound
  • ještě doddám vymyšlena infalce 2,4
    28.01.2013 17:15

    procneta řekněte kolik je opravdu . Jestliže do koše cen počítam prodej aut kolikrát za život si běžný občan kupuje auto ? a kolikrát třeba 2 l coca-coly která zdražila za poslední 2 roky o 25 procent :-))))) nebo nehoraznost že pepsi zemnši láhev na 1,5l cenu nechá setjnou a řekne český spotřebitel to chtěl to je talk na cenu co prosím ? facku tomu kdo to vymyslel .....
    martík
    • Re: ještě doddám vymyšlena infalce 2,4
      29.01.2013 14:38

      Řekněme že si auto kupuješ jednou za 10 let a dáš za něj 450 tis. Na týdení bázi cca 860 Kč týdně za auto. Kolik týdně utratíš za Coca-colu?
      ..
      • neznalek Dzordzo
        01.02.2013 17:11

        tady preci nejde o auta pokud si kupuju auto za 450 kazde 2 roky a nebo X5 za 2 mice? tady jde o princip ze do spotrebniho kose jsou umyslne strkany veci zcela neadekvatni beznemu zivotu , cena aut jde dolu cena potravin, benzinu, energii apod nahoru a co potrebujes k zivotu vic chleba s maslem nebo nove auto???? Pokud manipuluji s inflaci setrim statni penize nezvedam mzdy, duchody apod ozebracuji lid :-)) Ten spotrebni kos je umyslne nastaven tak, aby inflace na papire byla nizka v realu je ale vysoka - dusledky tohoto jevu si nastuduj:-)))
        martík
    • Re: ještě doddám vymyšlena infalce 2,4
      28.01.2013 17:47

      nemusi se ti to libit ale muzes proti tomu cokoli delat
      OPTIMISTA
  • ještě dodatek ohledně kurzu
    28.01.2013 17:01

    Když se propadne kurz tak stoupne cena benzínu /nafty a když stoupne cena benzínu/nafty stoupne cena všeho a lidi budou ještě víc šetřit ..... pane TOMŠÍKU ODSTUPTE když tomu nerozumíte e nemáte co své funkci dát. Zza vletná slova z akademické půdy to neschovate rozhodujicí jsou fakta !!!!
    martík
    • Re: ještě dodatek ohledně kurzu
      28.01.2013 18:48

      Asi chce, aby lidi míň nakupovali za hranicemi... ;-)
      Kalka.
  • pan Tomšík je diletant a tu docentrur by nejspíš ziskal v v Plzni kdyby tam byle EK nebo nemá
    28.01.2013 16:53

    pan Tomšík FSV UK to by asi odpovídalo to co piše v tom článku je do nebe volajici diletanství a neznalost, měl by zajít někam do hospody mezi lidi a ne číst blaboly jemu podobných blabolistů a pak z toho vycházte pan Tomšík si neuvědomuje , že já narozdíl od něj jsem predikoval recesi ve tvaru W již při prvni krizi .... Nicméně nepracuji v ČNB pro mě bohudík pro pana Tomšíka taky asi bych ho na poradě něčím praštil po palici. Lidi nemaji prachy a ti co je maji se snaží spořit. Prostě proč by si měli kupovat atuo nebvo TV když jim to jejich slouží a když si mohou zajet do Německa pro levnější a kvalitnější potraviny , až se v ČTR nebudou prodávat šunty za nekřestanské peníze až přestane korpuce, kradeže, diletanství na ministerstvech , uřadech apod až Dalnice bude mít kvalitu a cenu jako v jiných zemích pak ok ....
    martík
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba