Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zajíc v pytli neboli ruský břidlicový boom

Zajíc v pytli neboli ruský břidlicový boom

10.04.2013 15:56

Ve světě panuje obecná představa, že americký průmysl je ve stavu hlubokého poklesu. Očištěno o inflaci USA ve skutečnosti dnes vyrábí asi dvakrát více než v 70. letech minulého století. Je samozřejmě nepravděpodobné, že by se USA znovu staly tou výrobní mašinou, jakou byly v 50. A 60. letech, nebo že by o něco takového měly zájem. Ale mnoho faktorů ukazuje na to, že americký výrobní sektor v nejbližší dekádě bude získávat tržní podíl na úkor jiných zemí. Současný výrobní boom je výsledkem pro Ameriku unikátní kombinace faktorů. Ty zahrnují obecně známé americké kompetitivní výhody jako je flexibilní trh práce s vysokým stupněm inovace a vysokou produktivitou, velký domácí trh a politická stabilita. Ale jak jsem již nedávno psala, máme tady i jednu vcelku čerstvou novinku. Tou je rostoucí energetická soběstačnost. Za tu USA vděčí objevení a masivní produkci břidlicového plynu a ropy. To mělo za následek významný pokles domácích cen energie a následné významné investice do petrochemického a chemického průmyslu.

Nejdřív byl břidlicový plyn. Po něm se pozornost odvětví zaměřila na tzv. tight oil. Tight oil jsou dříve ekonomicky nerentabilní a druhořadá depozita ropy, která se náhle stala přístupnými díky použití stejné nebo podobné technologie, která umožnila těžbu břidlicového plynu. Po celé Severní Americe se teď horizontálně vrtá a hydraulicky frakuje a tight oil z USA přes noc učinil nejrychleji rostoucího producenta ropy na světě, s Kanadou v těsném závěsu. Americká ropná produkce vloni rostla nejrychlejším tempem za posledních 60 let, tak jak se těžaři dostávají k ropným depozitům sevřeným ve formacích jako je břidlicový útvar Bakken v Severní Dakotě. Produkce ropy v Bakkenu se zdvojnásobuje každých 18 měsíců a toto ropné pole již teď těží 10 procent celkové americké ropné produkce.

Nyní se zdá, že Rusko se chce zapojit do stejné hry. Rusko je s roční produkcí rovnající se 10 miliónům barelů denně druhý největší producent ropy na světě po Saudské Arábii. Ale v poslední době zápasí s různými problémy (kromě toho, jak rychle přesunout soukromou hotovost z Kypru, což měla vládnoucí garnitura ve své agendě na prvním místě v posledních pár týdnech). Celkový objem roční produkce zastírá skutečnost, že posledních 20 let se Rusko v podstatě vezlo na investicích do ropných polí ze sovětské doby. Nyní toto sovětské dědictví stárne. Hlavní ruská ropná pole na západní Sibiři, jako je Priobskoje, Samotlor, Mamontovskoje a Salymskoje, tahouni produkce od 70. let, jsou v penzijním věku. V posledních letech jejich roční produkce klesá. Vlastně klesá již od roku 2007 a předpokládá se, že do roku 2020 bude nadále klesat o nějakých 6 % nebo více za rok. Plynárenský průmysl na tom také není dobře. Gazprom, dříve všemocný státní plynárenský gigant, se potácí a škobrtá. Firma, která tak dlouho monopolizovala svůj trh, zaspala dobu a nedrží krok s technologickým pokrokem. Zkapalněný zemní plyn ze Středního východu, Norsko pomalu ukrajující z jeho podílu na evropském trhu, a neschopnost získat plánovaný desetiprocentní podíl na americkém trhu, kde ceny plynu zkolabovaly, to vše Gazprom bolí. Gazprom byl dokonce přinucen změnit několik ze svých dlouhodobých kontraktů, jako například s Polskem a s E.ONem v roce 2012, což způsobilo meziroční pokles zisku o 12 %. To je pro Gazprom náročné, ježto společnost nese na zádech ochromující hromadu dluhu. Alexej Miller, jeho CEO, se údajně dostává u prezidenta Putina do nepřízně a ministerský předseda Medvěděv dokonce nedávno řekl, že monopolní status Gazpromu na export by mohl být zrušen.

Protože prosperita Ruska je tak výrazně závislá na ropě a plynu (jde z nich 50 % příjmů státního rozpočtu), je to opravdu důvod k vráskám na čele. Prezident Putin na to jde obvyklou ruskou cestou a rozhodl, že Rusko si stanovuje cíl udržet současnou produkci 10m barelů denně do roku 2020 stůj co stůj. To je ovšem realistické pouze v případě, že se podaří zpřístupnit obrovská nová naleziště. Ježto těžba z takových nalezišť bude pravděpodobně o hodně dražší než ta současná, požadují těžaři, aby stát zrušil nebo alespoň částečně prominul tíživou těžební daň a zároveň prominul nebo změnil stejně oslabující systém vývozních daní na ropu a plyn. Obojí bylo přislíbeno společnostem, které budou vrtat a těžit v Baženově.

Baženov je ruský Bakken. Prominentní globální energetická poradenská společnost Wood Mackenzie odhaduje, že baženovská formace na západní Sibiři – která je ostatně domovem nějakých 85 procent západosibiřských konvenčních ropných nalezišť – obsahuje rovněž zhruba 2 trilióny barelů nekonvenčních nalezišť, neboli nalezišť tight oil. To je pětkrát více, než jaké jsou odhady pro Bakken. Právě v Baženově se Rusko chystá na svůj vlastní břidlicový boom. Samotný obrovský rozsah těchto nekonvenčních nalezišť, velký a zkušený ropný průmysl a pramalá ekologická opozice, která tolik komplikuje snahy o rozvoj této těžby v Evropě, by k tomu měly přispět.

V čele této nové fáze průzkumů nekonvenční ropy v Baženově stojí ExxonMobil a ruský státní Rosněfť. Je to součástí smlouvy o spolupráci, kterou podepsaly v roce 2011. Rosněfť je současným miláčkem Kremlu. V čele stojí Igor Ivanovič Sečin, západními pozorovateli přezdívaný ruský Rockefeller a ruským tiskem zase “Darth Vader” a “nejděsivější osoba na světě”. Společnost se pod jeho vedením transformovala z malého státně vlastněného hráče, jehož privatizace třikrát zkolabovala, protože nikdo neměl zájem o jeho druhořadá aktiva, aby se nedávno stal největším těžařem ropy na světě, když předběhl BP v boji o kontrolu nad TNK-BP, dlouhodobým společným podnikem BP s ruskými oligarchy.

Royal Dutch Shell a Gazprom Něfť, ropná dceřiná společnost Gazpromu, zase spolupracují na projektu extrakce ropy z těžko dostupných vázaných formací v rámci jejich společného podniku na Salymě. Lukoil, největší ruský soukromý producent, který přišel s novou technikou těžby těžce dostupné ropy, také pracuje v této oblasti. Jeho metoda spočívá ve foukání vzduchu do vrtů a jeho následného zapálení, což vytváří teplo, které snižuje viskozitu ropy a nutí ji tryskat nahoru.

Náklady na takového vyspělé technologie jsou velké. Ruští těžaři nicméně říkají, že je levnější těžit ropu v Baženově než v druhém nevyužitém ruském nalezišti, v bohatých podmořských ropných a plynových polích u polárního kruhu. V Baženově nemusíte stavět ropovody, vodovody, přivádět elektřinu a dělníky, všechno již tam je.

Ať to dopadne jakkoliv, Rusku bude trvat celé roky, než jeho břidlicový boom dosáhne takového měřítka jako ten americký. Tight oil není procházka růžovou zahradou. Tight oil obvykle vyžaduje postupy, které jsou individuální a zcela specifické pro každé jednotlivé ropné pole, inovativní kombinaci technologií, mnoho pokusů a omylů, a přísnou kontrolu nákladů. Takzvaná “tight oil revolution” v USA byla povětšinou výsledkem práce malých a středních firem.

To ovšem vůbec nesedí s ruskou realitou, kde se nezávislé malé firmy podílejí na celkové produkci ropy asi jen 5 procenty a kde státní byrokracie často stojí v cestě zavádění nových technologií. Ruský těžařský průmysl se poslední dekádu připravoval na průzkum a těžbu ropy z mořského dna za polárním kruhem. To vyžadovala obří společnosti. Rusko tak 10 let budovalo Rosněfť do současné velikosti a pozice státního ropného šampióna, nejprve tak, že mu alokovalo většinu aktiv bývalého Jukosu v roce 2004-05, a nyní tím, že jej podporovalo v transakci s BP ohledně TNK. Místo toho by teď vládní garnitura měla podporovat nejširší možný počet inovativních společností a metod. Vzhledem k tomu, že mluvíme o Rusku, tak to se asi těžko stane.

Ale jsou tady i jiné problémy. Například to, že ruské zásoby břidlicové ropy se nacházejí na území, které je více než dvakrát tak velké jako americká naleziště. Také geologie oblasti s sebou nese nejistoty. Není jisté, kolik z těchto zásob je skutečně možno těžit. Když se tu dříve prováděl výzkum, mnohé vrty byly suché a jiné trpěly stálými změnami tlaku ropy. Obecně platí, že vrty, které se na ropném poli nacházejí blízko u sebe, mají podobné parametry a výkon. Ne tak v Baženově. To činí složitým najít nejlepší místo k zahájení těžby. “Baženov je jako zajíc v pytli,” říká Thane Gustafson, profesor na Georgetown University a významný expert na ruskou ropu. “Musíte jím hodně třepat a tahat za něj, aby se ukázalo, co v něm vlastně je.”

Těžit na tak obrovském území, s tak vysokým stupněm různorodosti a s těžebním průmyslem strukturovaným tak, jako je ten ruský, bude bezpochyby náročný úkol. Ale Rusko opravdu potřebuje, aby se jej zhostilo s úspěchem.


Váš názor
  • na poště říkali
    12.04.2013 11:14

    že pod FV deskama v Česku je plno břidlice a mrtvý půdy(((
    ZUZKA
  • Co je v pozadí.
    12.04.2013 8:28

    Není to tak dávno, pár let, co se světová média i odborné naftařské časopisy hemžily prognózami o konci světové ropné éry. "Ropná pole se vyčerpávají, náklady na těžbu ve stále těžších podmínkách rostou", atd. atd. Nechce se mi věřit, že autoři, pokud byli odborníci, museli vědět, že nastupuje éra břidlicového plynu, frakování a horizontálního vrtání protože zkušební vrty i technologie se ve velkém zkoušely naostro. Takže proč tento obrat? Něco za tím tuším, jen nevím zatím co. p.s. "To, že trpím stihomamem, ještě neznamená, že mne nikdo nepronásleduje" :)
    jarom
  • To je chytrá holka
    12.04.2013 7:47

    Tu bych rád pozval na kafe a jen naslouchal. Děkujeme za analýzu, pokud je objektivní a její výsledky se alespoň trochu splní, bud ezajímavé čekat, jak se ruské impérium začne hrouti a škubat. A to jimi po 45 letech přeji.
    Aleš Müller
  • Produkce
    11.04.2013 7:22

    Tak v něčem je rozpor. Vyrábí nebo vyrábí v Číně? Co se týká břidlicové horečky uvidíme. Co se týče ceny benzínu je to stále mezi 30,5 až 4 dolary za galón. Takže vysoká
    Medium2
    • Re: Produkce
      12.04.2013 7:57

      Takže pořád levný... viz: opravená cena:-))
      Jesse
    • Re: Produkce
      11.04.2013 7:23

      Oprava - 3,5 až 4 dolary/galon
      medium
  • Dohnat a předehnat... ala Chruščev
    10.04.2013 17:40

    takže ta poslední pětiletka zase nevyšla přesně podle plánu. No možná příště. Hlavně že nám naši lidé stále ještě věří a s tím kdo nám nevěří s tím si to vyřídíme.
    martty
    • Re: Dohnat a předehnat... ala Chruščev
      12.04.2013 7:56

      :-)) Tak nějak po našem, po stranické linii... a nebojme se sódruzí říct, že po komunisticku !:-))
      Jesse
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m