Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zpráva: Bohatství uteče ze Švýcarska do Singapuru

Zpráva: Bohatství uteče ze Švýcarska do Singapuru

23.04.2013 11:41
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Díky svému mírnému daňovému režimu patří Singapur už dávno mezi preferované ráje milionářů. Teď to vypadá, že by mohl v atraktivitě pro movitou klientelu předstihnout konkurenci v Evropě. Podle nově vydané zprávy konzultantské společnosti WealthInsight je asijský ministát na nejlepší cestě předběhnout Švýcarsko a stát se největším úložištěm bohatství na světě.

Podle analytiků WealthInsight je Singapur v kategorii správy majetku nejrychleji rostoucí destinací. Zatímco v roce 2000 byla na ostrově uložena aktiva v hodnotě 50 mld. USD, nyní mají tamní bankéři na starosti 550 mld. USD, z čehož zhruba 450 mld. USD pochází ze zahraničí.

Pozice Švýcarska se podle výčtu hrubých čísel zdá být neotřesitelná. S majetkem ve správě v hodnotě 2,8 bilionu USD, z čehož 2,1 bilionu USD pochází ze zahraničí, je země jednoznačnou jedničkou. Na trhu úložišť bohatství, jehož velikost se odhaduje na 8,15 bilionu USD, má 34% podíl. WealthInsight však odhaduje, že do roku 2020 by Švýcaři o své prvenství mohli přijít. Objem hotovosti, akcií, dluhopisů a dalších aktiv pod správou tamních bank by do té doby mohl klesnout pod 2 biliony USD, zatímco rozvahy singapurských správců by se mezitím mohly zečtyřnásobit.

Důvod je nasnadě. Série skandálů kolem daňových úniků doprovázená tlakem Evropské unie a Spojených států na prolomení či odkrytí velké části bankovního tajemství pověsti Švýcarska značně uškodily. Větší pozornosti neuniknou ani konta v daňových rájích typu nešťastného Kypru. Navíc se bohatství bude rostoucí měrou tvořit a koncentrovat v Asii. Singapur tak bude přirozeným cílem pro movitou klientelu z Indie, Číny či Indonésie.

„Švýcarský model správy bohatství je pod silným tlakem. Pověst daňových rájů byla v posledních čtyřech letech těžce poškozena a rozvinuté ekonomiky zvyšují dohled na přeshraniční bankovní operace,“ uvádí se ve zprávě WealthInsight.

"Povinnost absolutního mlčení" o klientech je součástí švýcarského práva od roku 1934. Tato tradice, sahající daleko do minulosti, pomáhala Švýcarsku prosperovat, zatímco se okolní země zbídačovaly válkami. Jenže kvůli hospodářskému úpadku, dluhové krizi a prázdným státním pokladnám se pozornost vlád v rozvinutých ekonomikách čím dál víc upírá na ty, kteří se snaží placení daní vyhnout stůj co stůj.

Nejtěžší rány pro Švýcary přišly letos. Otto Bruderer, manažer nejstarší švýcarské banky Wegelin & Co., se u amerického soudu přiznal, že banka umožňovala bohatým americkým klientům vyhýbat se placení daní (1,2 mld. USD) s tím, že je to běžná praxe. Banka byla nakonec uzavřena a o několik týdnů později byly donuceny ke změně struktury další dvě prastaré soukromé finanční instituce: Lombard Odier a Pictet. Po dvou stech letech se vzdaly výsadního postavení a budou fungovat jako běžné banky, i když nemusí publikovat hospodářské výsledky.

Švýcarská vláda už byla nucena souhlasit s tím, že bude poskytovat informace cizím vládám, když půjde o daňové úniky, aby se nedostala na černou listinu OECD. A uvnitř alpské země se kvůli tomu rozhořely velké spory. Někteří bankéři, akademici i politici středu a levice míní, že je nutné se poddat nevyhnutelnému a mlčenlivost vzdát. Pragmatici včetně velkých bank jako UBS (15,04 CHF, 1,21%) a Credit Suisse (26,52 CHF, 1,07%) argumentují tím, že nemají na vybranou a přežijí, jen když dají žádané informace a zavřou účty těch, kteří se nebudou chtít úředně odhalit.

Jenže nejistá budoucnost čeká i švýcarské bankovní obry. Zatímco z jedné strany se na ně upírá pozornost veřejnosti a zahraničních vlád, z druhé je plísní akcionáři za platovou politiku. Kritiku vyvolává program zaměstnaneckých akcií Credit Suisse, v jehož rámci má být manažerům vydáno 27 milionů nových akcií. Stávajícím akcionářům se nelíbí, že odměňování není navázáno na žádná výkonnostní kritéria a že na něm tratí právě oni kvůli ředicímu efektu. Problémům s platy čelí i Julius Baer Group, na jejíž valné hromadě byl návrh na odměnění managementu v nezávazném hlasování odmítnut dvěma třetinami akcionářů. Pod palbu kritiky se za bonusy dostala i UBS, a to od nadace Ethos, která sdružuje přes 140 penzijních fondů a neziskových organizací.

A tak zatímco švýcarští bankéři bojují na několika frontách najednou, Singapur otevírá svou náruč všem novým milionářům a miliardářům. Největší váhu mají čínští klienti; na celkových aktivech singapurských finančních institucí se podílí víc než z poloviny.

(Zdroje: CNBC, WSJ, ČTK, Economic Times)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.