Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stiglitz o šanci na ekonomickou revoluci

Stiglitz o šanci na ekonomickou revoluci

20.05.2013 13:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Máme za sebou 150 let zkušeností s krizemi, dostupná jsou detailní data ohledně jejich vzniku a průběhu. Musíme se proto ptát, jak je možné, že přichází krize další. Poslední krize v první řadě ukázala, že trhy nejsou stabilní a nejsou schopny korigovat samy sebe. Standardní modely se sice zabývají vnějšími šoky, je ale jasné, že velkou část fluktuací tvoří šoky vnitřní. Jejich důsledky pak ekonomika není schopna sama eliminovat. I nyní tak stále čelíme významnému riziku další krize.

Reakce na důsledky krize nevrátila ekonomiku blízko plné zaměstnanosti, ztráty plynoucí z mezery mezi skutečným a potenciálním produktem dosahují bilionů dolarů. Někdo může tvrdit, že situace mohla být horší. Je to pravda. Když uvážíme, že problémy často řešili stejní lidé, kteří je způsobili, je možná s podivem, že nedošlo k ještě větší katastrofě. Mnohé země se ale ještě nevrátily na předkrizové úrovně produktu, o návratu na trend ani nemluvě. V tomto smyslu tak krize stále neskončila a neexistuje žádná dobrá teorie, která by říkala, proč by tomu tak mělo být. Částečně je to odrazem pomalého tempa oddlužení. I tak by se ale ekonomika měla vracet k plné zaměstnanosti.

Spojené státy nečelí pouze rozvahové recesi. Spolu s Evropou čelí hlubší strukturální změně, která souvisí s posunem od ekonomiky, ve které dominuje výrobní sektor, k ekonomice služeb. Na trhy se spoléhat nemůžeme, musíme sami přemýšlet o tom, jaká ekonomická struktura povede k růstu, skutečné stabilitě a přijatelnému rozdělení příjmů. Dosavadní reformy byly jen kosmetické a navíc možná nevedly k požadovaným důsledkům. Například integrace finančního sektoru pomáhá ekonomice vypořádat se s menšími šoky, činí je ale zranitelnější ohledně šoků velkých. Mnohá z údajných zlepšení, ke kterým došlo na trzích před krizí, vedla pouze k tomu, že nyní podstupujeme více rizika. Přínosy, které má liberalizace finančních trhů, vyvažují právě tato vyšší rizika. Ukázalo se také, jaké jsou přínosy regulace.

 
Mezi nutné reformy, o kterých se ale moc nemluví, patří implementace většího množství automatických stabilizátorů a menší množství automatických destabilizátorů. Neplatí to jen o finančním sektoru, ale o celé ekonomice. Zároveň si musíme uvědomit, že nástroje, které umožňují sdílení rizik, mohou vést k tomu, že nakonec vzrostou rizika systematická. Před krizí panovalo přesvědčení, že diverzifikace riziko eliminuje. Nyní je jasné, že jde o omyl. Stejně tak se nesmíme spoléhat jen na agregovaná čísla. Ta spolu s různými průměry neposkytují adekvátní obrázek ekonomiky. Patrné to bylo například na tom, kolik lidí s nízkými příjmy nebylo schopno splácet své hypotéky.

U monetární politiky převládá přesvědčení, že by se měla zaměřovat jen na nastavení krátkodobých sazeb. Už před 80 lety ale Frank Ramsey ukázal, že tomu tak většinou není. Zastánci intervence na jediné úrovni tvrdí, že tento postup působí nejmenší distorze v ekonomice. My ale přece víme, že trhy samy o sobě sazby na odpovídající úrovně nenastaví. Centrální bankéři souhlasí s tím, že by měly intervenovat a nastavit sazby na odpovídající úrovně, mají ale problém s tím, že by měli intervenovat i na jiných trzích. To přesto, že teorie zdanění a intervencí ukazují, že intervence u jedné jediné ceny není optimální. Je jasné, že nemůžeme korigovat každé pochybení trhu. Jde jen o ta největší.

Abychom uspěli, musíme si neustále připomínat, že trhy samy o sobě naše problémy nevyřeší. To samé platí o izolované intervenci zaměřené například jen na krátkodobé sazby. Během posledních 150 let jsme se o tom mohli přesvědčit znovu a znovu. Máme šanci na revoluční změnu našich modelů a možná i na ukončení cyklů neustále se opakujících krizí.

Uvedené je výtahem z „The lessons of the North Atlantic crisis for economic theory and policy“, autorem je Joseph Stiglitz.

(Zdroj: EconoMonitor, MMF)


Čtěte více:

Skandál kolem výzkumu harvardských ekonomů zasáhne do debaty o úsporách
18.04.2013 11:47
Škrtat a snižovat náklady zadlužení, či utrácet a stimulovat ekonomiku...
Chudí Němci a nespravedlivá pomoc ostatním zemím eurozóny
18.04.2013 15:17
Nedávno zveřejněné výsledky průzkumu týkajícího se bohatství domácnost...

Váš názor
  • Cesta ven
    20.05.2013 14:57

    Problém je v tom, že jsme právě svědky kolapsu systému papírových peněz zavedeného r.1973. Zatím vždy v minulosti skončila hodnota systému papírových peněz jenom na NULE. Tak tom ubude i nyní, prostě vaše papírové peníze získají za nějakou dobu hodnotu NULA. Cestou k této NULE zažívá nyní současný finanční systém stále větší křeče. Centrální banky =/ pijavice a hajzlové dnešního světa/ stále více manipulují se systémem ničím nekrytých paírových peněz ke svému prospěchu a prospěchu svých kamarádíčků. Nádherným, přímo učebnicovým příkladem je nyní tzv. "Abenomika" v Japonsku, tam od listopadu 2012 do května 2013 = za půl roku !! dokázali hajzlíci z BOJ a japnské vlády devalvovat svůj Jen o 20 % a naopak vykopnout japonskou burzu o 75 % nahoru !!! NIKKEi index vyrostl za 6 měsíců o 75% !!! to je tempo 150% ročně. Fakt síla !! Japonci jsou třetí největší ekonomika světa. Centrální banky představují pro tento svět stejnou hrozbu jako hitlerovký hnědý fašismus ve 30 letech , to ony budou stát ze celosvětovým fatálním zhroucením ekonomiky v budoucnu. Cetrální banky jsou zcela zbytečné, je třeba je zrušit a parádně placené naboby v nich pracující vykopnout na ulici. Včetně našeho Singra.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Cesta ven
      20.05.2013 17:08

      Popsal jsi to přesně, nicméně cesta ven to není. Hospodářská soutěž probíhá na hodně úrovních (nejen mezi firmami a jedinci), za použití všech prostčedků (vojsko jaksi vychází již z módy), nýbrž také mezi státy a jejich uskupeními a nejen k tomu CB potřebuješ. Ve světě je příliš rozdílů a vyspělejší a bohatší státy by nechtěly průměrovat s chudými(80%). Pijavicí je ve skutečnosti každý nad průměr (nejen horních 10 tis. já, ty a určitě všichni zde píšící a celky pod které se schováváme). Proto bude inflační intervencionismus, dokud budou hranice mezi státy náboženstvími, bude nerovnoměrné rozdělení bohatství, půdy a vzdělaností. Se svou myšlenkou se přihlaš tak nejdřív za 200 let, do té doby budou na pozadí reálné ekonomiky i ty virtuální prvky, tu a tam vyvolávající krize...
      Pibik
    • Re: Cesta ven
      20.05.2013 15:21

      Papírové peníze kolabují, nastupují peníze elektronické.
      ..
  •  
    20.05.2013 13:47

    Nejprve je třeba změnit politický systém zastupitelské domokracie na systém přímé demokracie.Politické strany jsou přežitkem a zdrojem korupce.Politici stejně na celém světě vládnou pod taktovkou finančních trhů.
    putila
    •  
      20.05.2013 15:46

      Elektronické peníze jsou ještě horší jak papírové, ty už totiž neexistují vůbec. Jak to s nimi je se ukázalo na Kypru, ti bohatí už tam přišli o 80 % těch svých - "elektronických peněz".
      Xiluodu Dam 13 860 MW
      •  
        20.05.2013 15:54

        To že neexistují, ale vůbec nevadí. Úplně stačí, když na ně lidi věří. A to že vám je můžou sebrat je sice nepříjemné, sebrat vám můžou cokoliv papírové peníze, pozemky, akcie, zlato i iluze.
        ..
    •  
      20.05.2013 13:56

      Fňukna rudá knihovnice, t.č. za ODS a v čele PS, by se z vašich slov zhrozila, vlasy by se jí zježily a pronesla by, že je to útok proti samotným principům demokracie :-))) Taky ví proč. Plno podobných pijavic by skončilo v pracovních táborech, kam ostatně patří... už i v zájmu demokracie.
      Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data