Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chudí Němci a nespravedlivá pomoc ostatním zemím eurozóny

Chudí Němci a nespravedlivá pomoc ostatním zemím eurozóny

18.04.2013 15:17, aktualizováno: 18.4. 16:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nedávno zveřejněné výsledky průzkumu týkajícího se bohatství domácností v jednotlivých evropských zemích byly médii často interpretovány tak, že Němci by neměli periferii eurozóny poskytovat pomoc. Z dat Evropské centrální banky totiž vyplynulo, že Němci drží nejméně bohatství ze všech zemí eurozóny. Poukazuje na to pohled na mediány čistého bohatství domácností, které ukazuje první graf (v tisících eur). 
 
00 s1 

Z tohoto obrázku by se zdálo, že Němci jsou v Evropě nejchudší a že mezi jednotlivými zeměmi panují velmi vysoké rozdíly. Měřeno mediánem mají domácnosti v zemích jako Belgie, Španělsko či Itálie třikrát až čtyřikrát více bohatství než německé domácnosti. I domácnosti v Řecku by podle tohoto měřítka byly bohatší než Němci. Podle mnohých tak tato data znamenají, že Němci by neměli finančně pomáhat o dost bohatším Řekům, Španělům či Portugalcům.

Překvapivé je to, že zatímco se pozornost upřela na medián, průměrům velká pozornost věnována nebyla. Pokud se přitom porovnají s mediány, poskytují významnou informaci o tom, jak je bohatství ve společnosti rozděleno. Druhý graf ukazuje bohatství domácností podle průměrů a vidíme z něj, že podle tohoto měřítka Němci nejchudší nejsou: 
 
00 s2

Rozdíl mezi mediánem a průměrem dané země indikuje, jak nerovnoměrně je bohatství v dané společnosti rozloženo. Uvedená data pak ukazují, že tento rozdíl je největší v Německu. Zde průměr bohatství domácností téměř čtyřikrát převyšuje medián. Ve většině ostatních zemí tento poměr dosahuje jen 1,5 – 2. V Německu je tedy bohatství koncentrováno v rukou nejbohatších domácností mnohem více než jinde. Jinak řečeno, Německo je bohaté, ale projevuje se to pouze na majetku těch nejbohatších.

Nerovnost v rozdělení bohatství mezi domácnostmi je patrná i tehdy, pokud porovnáme bohatství domácností s nejvyššími a nejnižšími příjmy (nejbohatších a nejchudších 20 %). Toto porovnání, prezentované v posledním grafu, ukazuje, že nejbohatší domácnosti mají v Německu 149krát více majetku než ty nejchudší. Podle tohoto měřítka je tak Německo zemí s největšími rozdíly v bohatství domácností. S odstupem za ním následuje Francie a Rakousko. Nejmenší rozdíly najdeme naopak v Nizozemí, Španělsku, Řecku a Portugalsku. 
 
00 s3 

Věnovat bychom se měli i tomu, zda bohatství domácností představuje dobrý indikátor bohatství celého národa. Velká část majetku totiž může být v rukou vládního sektoru či firem. Jestliže za měřítko celkového bohatství použijeme celkovou kapitálovou zásobu, ukáže se, že zdaleka nejbohatšími zeměmi jsou země na severu eurozóny (měřeno kapitálovou zásobou na hlavu). Nejchudší je naopak jih Evropy. Takto měřené bohatství přitom na severu více než dvakrát převyšuje bohatství na jihu. Je tedy faktem, že Německo je jednou z nejbohatších zemí eurozóny, ovšem s tím problémem, že bohatství je v této zemi rozloženo velmi nerovnoměrně. Méně majetní Němci tak mají dojem, že německá pomoc zbytku Evropy není spravedlivá.

Uvedené je výtahem z „Are Germans really poorer than Spaniards, Italians and Greeks?“, autory jsou Paul De Grauwe a Yuemei Ji.

Zdroj: VOX


Váš názor
  • ale přece si za to mohou sami
    19.04.2013 7:53

    Němci nebyli nikdy dobří vizionáři a ekonomové. Fňukali po prohrané 1 sv. válce a trpěli. Chtěli velké Německo - dostali hlad a bídu a Hitlera. Pak chtěli zase velkou říši a likvidaci viníků jejich bídy. Zase prohráli a opět si zlikvidovali ekonomiku, protože velcí němečtí bankéři skočili Hitlerovi na špek. A oni toho nenechají a nenechají. Sotva se otřepali díky pomoci USA, už zase chtějí sjednocenou Evropu..., tentokrát v míru. Já se poseru smíchy. No ale jelikož jsou němci nepoučitelní a opakovaně se dopouští ekonomických a politických nesmyslů, tak ať platí. Blbec musí platit. Tuto ekonomickou poučku vidno dodnes nepochopili :-)))
    Jesse
  • bohatstvi je pofidérní
    19.04.2013 7:46

    Já bych byl raději chudým Němcem nežli bohatým Paroubkem nebo Sobotkou.
    zzzzzzz
  •  
    18.04.2013 20:14

    Není se čemu divit. Z Německa se postupně stává banánová republika podobná té naší. Ekonomické ukazatele jsou čím dál více závislé na vývozu a ten generuje zisky pouze pro malou skupinu, která se na tomto vývozu podílí. Naopak na obyvatelích, respektive na jejich spotřebě, nezáleží a tak jsou tlačeny dolů mzdy (10mil didí s příjmem 400EUR) kvůli zachování konkurenceschopnosti se zeměmi se čtvrtinovými náklady nejen na práci, ale i životními náklady.
    Naith
  •  
    18.04.2013 17:58

    Mě by spíše zajímalo proč se to počítá na domácnosti a ne na obyvatele, protože obecně se dá lehce tvrdit, že lidé na jihu žijí ve větších rodinách/domácnostech (třeba tím že děti opouštějí rodinu až pozdeji) zatímco "chudák" člověk z vyspělé evropy si holt třeba v pětadvaceti odštěhuje do bytu na hypotéku a hned máme z toho že je prostě jih na tom lépe, což fakt nutně pravda není.
    Jan Kučera
    •  
      18.04.2013 18:04

      Abych to konkretizoval, tak to německo má vedeno 40milionu domácností na cca 80milionu lidi, tj 2lidi na domacnost, italie ma 20milionu domacnosti na 60m populace, takze tam to jsou 3lidi na domacnost, a tri lidi na domacnost maji taky na kypru, spanelsku a recku.... takze to je fakt statistika jak noha to pocitat na domacnosti
      jan Kučera
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.