Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Estonsko touží učit svět o těžbě ropy z břidlic

Estonsko touží učit svět o těžbě ropy z břidlic

28.06.2013 13:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Je domovem tvůrců Skypu, první zemí, která zavedla hlasování přes internet a těší se pověsti technologického pionýra. Největším ekonomickým úspěchem Estonska, této malé východoevropské země, by však mohlo být i to, jak se naučila získávat ropu z břidlic. Tento způsob těžby v Estonsku přímo zaměstnává 6500 osob, což je 1,1 procenta celkové pracovní síly. Na hrubém domácím produktu země se podílí třemi procenty.

Zhruba 60 metrů pod zemí na severovýchodě země, velmi blízko hranic s Ruskem, horníci vrtají díry do šedohnědé stěny vápence. Připravují ho na sérii výbuchů, která uvolní měkkou, hnědou usazenou horninu s ropou. Tato roponosná břidlice se poté sebere a pošle dopravníkem nahoru k válcovému drtiči. Pak se rozdrcená břidlice buď spálí a vyrobí se elektrická energie, nebo se dál zpracovává na kapalné palivo.

Estonsko má 1,3 milionu obyvatel a spotřebu elektrické energie kryje z 90 procent z roponosných břidlic. To z ní dělá zemi nejvíce závislou na roponosných břidlicích na světě. Zájem o těžbu ropy z nekonvenčních zdrojů ale roste celosvětově - Estonsko má s touto těžbou zkušenosti a svoji technologii těžby i produkce paliv stále zlepšuje. Země se proto rozhodla vybočit z průměru a své know-how vyvážet do vzdálených zemí, například do Jordánska či Spojených států.

"Máme v Estonsku téměř 100 let pracovních zkušeností s roponosnou břidlicí. Pokud něco víte, a pokud je zde trh, snažíte se to prodat," řekl agentuře AP člen představenstva státní energetické společnosti Eesti Energia Tarmu Aas. Firma v zemi ovládá téměř veškerou produkci těžby ropy z břidlic a výrobu elektřiny.

Do roku 2016 chce Estonsko začít s masovou výrobou vysoce kvalitní nafty, která bude z ropy z břidlic. Tato technologie by mohla výrazně zvýšit hodnotu této komodity, jedinou otázkou však je, zda světové ceny ropy zůstanou tak vysoko, aby se těžba ropy z břidlic vyplatila.

Podle Aase trh pro ropu z břidlic několik desetiletí téměř neexistoval, protože ropa byla levná. Koncem 90. let minulého století, kdy ceny ropy prudce klesly, se dokonce mluvilo o zakonzervování celého odvětví. Nyní je však ropa relativně drahá a mělo by to tak zůstat i nadále. Estonsku se tak podle něj otevírají nové příležitosti.

Rozhodujícím testem se má stát Jordánsko. Tato země na Blízkém východě plánuje do roku 2017 postavit elektrárnu, která bude vyrábět elektřinu spalováním roponosných břidlic. Později by měla vzniknout i rafinerie na produkci ropných produktů z břidličné ropy. Roponosná břidlice by se pro Jordánsko mohla stát požehnáním, protože země teď musí dovážet až 97 procent ropy a plynu, které spotřebuje. Kvůli tomu má i obrovský obchodní deficit. Zásoby ropy v jordánských břidlicích podle odhadů činí zhruba 34 miliard barelů. Eesti Energia, která v zahraničí vystupuje pod jménem Enefit, pak očekává, že její podnik v Jordánsku, ve kterém vlastní podíl 65 procenta, bude ziskový, pokud se světové ceny ropy udrží nad 60 dolary za barel.

Celosvětově organizace World Energy Council odhaduje zásoby ropy v břidlicích na 4,8 bilionu barelů. To je čtyřnásobek současných známým rezerv ropy. Podle mnohých odborníků jsou dokonce tyto odhady konzervativní, protože se zatím neuskutečnily žádné významnější průzkumy ropy v břidlicích. Značné zásoby by měly mít Čína, Brazílie a Rusko. Zlatým dolem jsou však Spojené státy, které mají na celosvětových zásobách podíl 70 procent.

Enefit má ambice i v USA. V roce 2011 firma získala práva na těžbu ve východním Utahu. Těžit ale zatím nezačala, protože ještě nemá federální, státní a lokální povolení. Těžební zařízení by však chtěla začít stavět v roce 2017 a těžbu zahájit v roce 2020.

Hovory o budoucnosti těžby ropy z břidlic ale děsí ekology. Těžba v Estonsku je náročná na vodu a znečišťuje podzemní vody. Spalování horniny s ropou pak produkuje spoustu oxidu uhličitého, síry a popílku, dokonce více než uhlí.

"Pokud srovnáte různé ropné produkty a různé technologie používané v Evropské unii, pak ropa z břidlic je nejšpinavější," uvedl odborník ze Stockholmského institutu životního prostředí v Tallinnu Valdur Lahtvee. Spalování břidlic je také podle něj neefektivní, protože se využije jen 36 až 38 procent hořlavé organické hmoty. Lahtvee tvrdí, že Estonsko má dostatek biomasy a větru k uspokojení poptávky po energii. Pokud by také EU zvýšila poplatky za emise oxidu uhličitého, mohla by estonská ropa z břidlic skončit.

Tuto skutečnost si uvědomuje i šéf Eesti Energie. Vedení firmy, jejíž příjmy loni činily 868 milionů eur (22,4 miliardy Kč), ale zdůrazňuje, že firma učinila významný pokrok ve snižování emisí, jako je popel nebo síra. Při zachování těžby na současné úrovni má Estonsko zásoby na 50 let.

(Zdroj: AP, čtk, Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

Vydělal jmění na ropě a nyní varuje před břidlicovým optimismem
04.06.2013 15:03
Andy Hall si svými sázkami na trhu s ropou vysloužil u Citigroup plat ...
EIA: Země OECD v dubnu spotřebovaly méně ropy než zbytek světa
12.06.2013 8:31
Skupina vyspělých průmyslových zemí sdružená v Organizaci pro hospodář...
IEA: Plyn zažívá zlatý věk, začne hrát významnou roli v dopravě
20.06.2013 17:57
Zemní plyn zažívá "zlatý věk" a v příštích pěti letech bude dál zvyšov...
Boom zemního plynu z břidlic zasáhne i auta, tvrdí Citi
26.06.2013 16:02
Po energetice a železnici by se levný plyn, který Spojené státy těží z...
Británie prudce zvýšila odhad zásob břidlicového plynu
27.06.2013 16:19
Britští geologové zvýšili odhad zásob zemního plynu v břidlicových hor...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data