Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rezavý Detroit na kolenou: město duchů vyhlásilo obří bankrot

Rezavý Detroit na kolenou: město duchů vyhlásilo obří bankrot

19.07.2013 9:56
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

V roce 1950 měl Detroit téměř dva miliony obyvatel, dnes v něm žije zhruba 700 000 lidí. Víc než třetina těch, co zbyli, žije pod úrovní chudoby. Loni zde federální statistici naměřili nejvyšší velkoměstskou míru kriminality v celých Spojených státech. Teď kdysi slavné centrum amerického automobilového průmyslu, v němž chátrá a zarůstá 40 tisíc opuštěných budov či pozemků, zbankrotovalo.

Podle včera podané žádosti o ochranu před věřiteli má město závazky přesahující 18 mld. USD, což z jeho případu činí největší municipální bankrot v americké historii. Restrukturalizace dluhu pravděpodobně odstartuje měsíce, možná roky právních bitev, rozprodávání aktiv a škrtů v dávkách pro zaměstnance i důchodce, mezi něž patří i 20 tisíc lidí pobírajících penzi od radnice. Držitelé dluhopisů Detroitu se s penzisty začnou prát o majetek, který ještě v rezavém městě zbyl.

Detroit je na velké bankroty zvyklý. General Motors i Chrysler, dvě z nejvýznamnějších společností, které zde od pradávna sídlí, zažádaly o ochranu před věřiteli v roce 2009 a po rychlé restrukturalizaci a státní finanční injekci 80 mld. USD vstaly z popela. Dnes dokonce opět úspěšně podnikají. Jenže jejich domovské město s podobnou velkorysostí federální vlády počítat nemůže, což podle úředníků znamená mnohem větší potíže než klasická firemní insolvence. S bankrotem tak velkých měst a jejich finanční sanací nemají ani ostřílení američtí právníci zkušenosti.

Úpadek města začal v už 70. letech, avšak v poslední dekádě nabral prudký spád. Obyvatelé začali ještě ve větší míře utíkat na předměstí (počet rezidentů klesl o 26 %), státní pomoc byla omezena a dílo zkázy dokonala finanční krize a krach realitního trhu, který těžce zasáhl daňové příjmy. Radnice si musela půjčovat nejen na dlouhodobé závazky typu penzí a zdravotního pojištění pro své zaměstnance, ale i na pokrytí nákladů na běžný provoz.

Nezaměstnanost se od roku 2000 ztrojnásobila a pohybuje se nad dvojnásobkem federálního průměru. Počet vražd na obyvatele vyšplhal na 40leté maximum. Na příjezd policie po zavolání čekají lidé v průměru 58 minut (oproti 11minutovému národnímu průměru). Jen 8,7 % kriminálních případů je vyřešeno, což výrazně zaostává za 30% národním průměrem. Detroit má už 20 let nálepku nejnebezpečnějšího města v Americe.

O bankrotovou ochranu muselo město zažádat poté, co se jeho krizový manažer Kevyn Orr nebyl schopen dohodnout s dostatečným počtem věřitelů na restrukturalizaci municipálních dluhopisů. Konečné rozhodnutí vydal guvernér státu Michigan Rick Snyder. Ten bankrotového právníka Orra, jenž vedl restrukturalizaci Chrysleru, do zvláštní funkce jmenoval v březnu.

Jenže tehdy už bylo pravděpodobně pozdě. Ratingové agentury městu unisono přiřkly hodnocení na stupni „junk“, což mu uzavřelo přístup na kapitálové trhy. Daně už radnice nastavila tak vysoko, že jí legislativa státu neumožňovala další navýšení. Jako kolaterál pro půjčku 340 mil. USD město použilo tři kasina, čímž se ale odstřihlo od 11 mil. USD, které mu z rulet a blackjacku měsíčně proudily do pokladny. Nakonec nemohlo odvést ani příspěvek 40 mil. USD do penzijního fondu.

„Tohle je situace, která nazrávala 60 let. Z finančního úhlu pohledu, upřímně řečeno: Detroit je na mizině,“ uvedl republikán Snyder ve videozáznamu na své webové stránce. Bankrot prý městu umožní „začít znovu, bez dluhového břemene, které nemá šanci plně splatit.“

(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university