Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato z tříletého dna +13 %. Zastaví jej Indie a výběr zisků?

Zlato z tříletého dna +13 %. Zastaví jej Indie a výběr zisků?

13.08.2013 18:04, aktualizováno: 15.8. 10:02
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Zlato se po dubnovém pádu do medvědího trhu znovu učí růst. Ze svého tříletého dna v červnu posílilo o 13 %, podpořeno statistikou o silných nákupech Číny a stále také Indie. Ta dnes znovu na trzích zasáhla a zvyšuje dovozní cla. Část investorů se bojí opatrnostního výběru zisků. Co tedy hovoří pro další růst a co pro pokles?

Střet fyzické a investiční poptávky

Zlato nalézá vyšší mety postupně od konce června a aktuálně se pohybuje u maxim za poslední tři týdny. Podporou mu byla zejména půlroční statistika, která ukázala pokračující masívní fyzickou poptávku zejména ze strany Číny. Poslední statistika Čínské asociace pro zlato (CGA) ukázala, že pololetní spotřeba meziročně vylétla o 54 %. Na návrat investiční poptávky pak ukázalo určité zotavení ve zlatých fondech. Největší zlaté ETF, kterým je SPDR Gold Trust, zaznamenalo příliv alespoň v rozsahu dvou tun na 911,13 tuny. Statistika k minulému pátku je prvním růstem od 10. června. 

Vývoj ceny zlata za poslední rok (USD/tr. unce):


Celosvětová poptávka po zlatě se ve 2Q propadla na 4leté minimum, u šperků ale prudce stoupla díky nižším cenám, uvedla sdružení pro zlato WGC. Čistá poptávka klesla o 12 % na 856 mil. t., nejníž od roku 2009. Nákupy zlata ze strany centrálních bank se snížily téměř o 60 %. „Mezi fyzickou a investiční poptávkou zůstává zřejmý konflikt, ale robustnost čínské poptávky měla navrch a přinutila fondy pokrýt krátké pozice,“ míní Chris Weston, hlavní stratég IG Markets. Jeho míněním je, že pokud se zlato ustabilní nad 1348 USD/unce (nyní kolem 1330 USD/unce), má otevřenu cestu na 1370 USD a posléze k prolomení 1400 USD za unci.

Spory mezi stratégy se vedou o pohled, zda na straně nabídky hrozí nedostatek komodity u fyzické poptávky. „Její robustnost vyústila v Asii v prémie, které jinde ve světě k vidění nejsou. Trh se nyní skutečně utahuje a hrátky, jichž jsme byli svědky ze strany hedgeových fondů a investičních bank na komoditě, jsou u svého konce,“ míní Barry Dawes z Paradigm Securities. S jeho názorem nesouhlasí Victor Thianpiriya, analytik Australia and New Zealand Banking Group (ANZ BG). Podle něj fyzickému nedostatku komodity v Asii zabrání Indie. Ta právě dnes potřetí v letošním roce zasáhla zvýšením cel na drahých kovech, protože se jí nelíbí dopad dovozů na schodek běžného účtu.

Kroky Indie

Indie rozhodla o zvýšení dovozního cla na import zlata a platiny na 10 % z dosavadních 8 %, daň u stříbra pak byla zvýšena dokonce na 10 % z dosavadních 6 %. U specifických zvýhodněných forem zlata pak poroste na 8 % z 6 % a stříbra na 7 % ze 3 %. Navíc chce indické ministerstvo financí zastropovat letošní dovozy zlata maximálním objemem 850 tun (rok je do konce března). Podle centrální banky je schodek běžného účtu největších rizikem pro indickou ekonomiku o velikosti 1,9 bilionu amerických dolarů. Indická rupie k 6. srpnu klesla na nové rekordní dno k americkému dolaru 61,8050.

O tom, že zásah vlády je silný, je přesvědčen Bachraj Bamalwa z celoindického oborového sdružení All India Gems & Jewellery Trade Federation. „Vyšší daně zvýší lokální ceny a také pašování. Limit znamená, že mezi červencem a prosincem nepůjde legálně dovézt více jak 150 tun zlata,“ shrnul. Ve druhém pololetí loni přitom dovozy dosáhly 478 tun, loňské celoroční pak 860 tun, ukazují data Světové rady pro zlato (WGC).

Fed a dolar

Dalším krokem, který dle stratégů významně zasáhne zlato, bude výstup Fedu ze svého programu odkupu dluhopisů. To by mělo podle většiny analytiků vyústit v růst výnosů na dluhopisech a snížení atraktivity zlata, které nenese úroky ani dividendy (s výjimkou investic skrze zlaté těžaře). „Pro tuto chvíli, kdy Fed vyslovuje zneklidnění nízkou inflací a proto od odkupů neustupuje, vidíme jako možný pro zlato krátkodobý stimul. Celkově ale očekáváme, že na vystupování Fedu z programu odkupu dluhopisů dojde do konce letošního roku a to bude pro cenu zlata negativní,“ vyslovuje svůj úsudek Daniel Hynes, komoditní stratég v CIMB. Podle něj je býčí doba zlata pryč.

S tímto názorem opět nesouhlasí Peter Elston, stratég Aberdeen Asset Management. „Tou zásadní otázkou je, jak toto odcházení Fedu z nákupů aktiv skončí. Jako pravděpodobný vidím buď pád zpět do deflace, nebo naopak vylétnutí inflace. Oba případy vidím pro zlato kladně. Inflace je zřejmá, deflace zase znamená růst podpory ze strany centrálních bank,“ míní Elston a tvrdí, že se blížíme bodu, od kterého zase zlato bude zajímavé.

Zlato, které padlo do medvědího trhu v dubnu, je od počátku roku níže o 21 procent. 28. června vymezilo 34měsíční dno, od té doby dobývá pozice z části zpět. „Sentiment ze statistik první půlky roku ochladne a očekávám výběr zisků a dna kolem 1300 USD/unce. To teď vidím jako konstruktivní,“ míní David Govett z Marex Spectron Group v Londýně. „Trh konsoliduje po nedávných růstech, silnější vahou na něj dopadá vývoj na americkém dolaru. Vyšší než nynější ceny zafungují jako odrazení investiční i fyzické poptávky,“ vyslovuje svůj odhad Sun Yonggang, makroekonom a stratég Everbright Futures, divize největší čínské investiční společnosti .“Zlato bude pod tlakem Fedu, stejně jako stříbro, na něm ale převáží faktor průmyslové poptávky,“ míní zase Joni Teves, analytik UBS v Londýně.

Připojujeme aktuální technický pohled na zlato


 

(Zdroj: Bloomberg, WGC, CGA, ANZ, Aberdeen AM, Reserve Bank of India)

 


Čtěte více:

1200, 1000, 700… Vkročilo zlato do dlouhého medvědího trhu?
27.06.2013 18:54
Zlato obchoduje u svých tříletých minim a dle rostoucího počtu stratég...
Proč Indové stále kupují zlato
04.07.2013 16:36
V roce 1991 Indie opustila svou ryze indickou cestu k socialismu a ote...
Mankiw: Jen jeden důvod, proč držet zlato
02.08.2013 15:37
Kamarád se mě před pár týdny zeptal, zda by měl do svého investičního ...
Zlato, kolaps systému a World of Warcraft
06.08.2013 18:21
Ekonom John Cochrane tvrdí, že pokud o zlatu (spolu s nákupem zbraní, ...
Šéf Randgold čeká zlato pod tisícem dolarů: Těžba musí klesnout. Dle WGC prchli spekulanté
07.08.2013 12:09
Tvrdá připomínka boje zlatých těžařů s pádem cen komodity přišla dnes...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data