Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Randgold čeká zlato pod tisícem dolarů: Těžba musí klesnout. Dle WGC prchli spekulanté

Šéf Randgold čeká zlato pod tisícem dolarů: Těžba musí klesnout. Dle WGC prchli spekulanté

07.08.2013 12:09, aktualizováno: 7.8. 13:22
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Tvrdá připomínka boje zlatých těžařů s pádem cen komodity přišla dnes z Randgold, které zisk propadl o 61 %. Její šéf vzkazuje, že není jiné cesty, než pokles produkce i nákladů. Z odvětví ale také zní, že současné úrovně ceny zlata nejsou nutně zničující a lze na nich fungovat. Světová rada pro zlato WGC pak hovoří o tom, že z komodity prchli spekulanté.

Randgold: Zisk -61 % a výzva k poklesu produkce

Čistý zisk afrického těžaře zlata ve druhém čtvrtletí roku klesl mezikvartálně na 46,3 milionu dolarů z 69,6 mil. USD, což je 0,5 USD z 0,76 USD na akcii. Meziročně klesl o 61 %. Produkce zlata se změnila jen mírně objemem 196,2 tisíce uncí. Prodeje zlata klesly na 252,8 mil. USD z 309 mil. USD. průměrná prodejní cena zlata mezikvartálně klesla na 1363 USD/tr. unce z 1638 USD/tr. unce. Akcie zareagovaly 4% poklesem.

Vývoj ceny zlata za poslední rok (USD/tr. unce):




Šéf Randgold Mark Bristow uvedl, že odvětví nemá jinou volbu, než že velcí hráči sníží produkci. Samotná Randgold se zaměřila na řízení nákladů a redukci kapitálových výdajů. „Velcí kluci musí snížit dodávky. Je docela dobře možné, že zlato ve velmi krátké době padne pod 1000 dolarů za unci a pak v sektoru uvidíme nemálo bankrotů,“ řekl Bristow v komentáři k poklesu ceny komodity. S jeho slovy příliš nesouzní bod ve výsledcích, který počítá s vyšší produkcí ve druhé polovině roku proti první. Randgold dříve vyslovila roční cíl produkce mezi 900 a 950 tisíci oz. Největší světový producent zlata Barrick Gold v minulém týdnu po oznámení kvartální ztráty 8,6 miliardy dolarů uvedl, že plánuje uzavření či prodej dolů s nejvyššími náklady.

Část těžařů: Vydělávali jsme na nižších cenách, budeme dál

Ze zlatého odvětví ale zaznívají o slova, podle kterých nejméně část těžařů nemá problém s pádem cen zpět na úrovně roku 2010. „Australská těžba není v takové kondici, v jaké by být měla, ale nejde o katastrofu. Ceny jsou o tři roky zpět, ale i tehdy jsme byli velmi ziskoví,“ uvedl například šéf Kingsgate Consolidated Gavin Thomas, která provozuje zlaté doly v Thajsku, Austrálii a v Jižní Americe. Další těžaři mu ale odpovídají, že zapomíná na oslabení australského dolaru, který pomáhá tíseň vyvažovat při prodejích v amerických dolarech. Zlato se dnes pohybuje řádově kolem 1300 USD/oz z 1600 USD/oz, při přepočtu pohybem mezi USD a AUD ale dnešní ceny odpovídají 1461 AUD.

Připomínkou je i propad akcií. Kingsgate letos -64 %, Evolution -50 %. „Akcie byly v roce 2010 trojnásobně až čtyřnásobně výš. Teď se pohybujeme na přeprodaném trhu,“ trvá na svém Thomas s tím, že firma je v dobré kondici. „Austrálie ztratila kontrolu nad těžebním sektorem dva roky, zpět, kdy boom vyprovokoval neúměrné investice. Teď se situace skrze nákladové úspory čistí,“ poznamenal také Thomas.

WGC: Spekulanté prchli, exodus ze zlata končí

Světová rada pro zlato (World Gold Council – WGC) se nechala v čerstvé zprávě slyšet, že masívní odliv invetic ze zlata, zejména skrze ETF fondy, se blíží svému konci s tím, jak se trh čistí od nájezdu spekulantů. WGC očekává, že ceny zlata ve zbytku roku 2013 oživí.

„Cítíme, že spekulativní peníze z trhu odešly. Cítíme, že zlato je na svém dně. Ve zbytku letošního roku a v roce příštím uvidíte silnější trh,“ uvedl Marcus Grubb, šéf WGC. Investoři z ETF fondů v letošním roce doposud vyprodali zprostředkovaně kolem 650 tun zlata. To je ekvivalent přílivu investic, které se vrhly do zlata v osmi měsících po pádu Lehman Brothers. Grubb říká, že odlil se odehrává na zlepšujícím se obrazu americké ekonomiky, ale oproti úvahám jiných investorů se nedomnívá, že růst úrokových sazeb bude pro zlato negativní.

„Mnoho analýz ukazuje, že pokud se sazby budou pohybovat mezi nulou až čtyřmi procenty, zlato může ročně vydělávat 7 až 8 %. To je náš dlouhodobý pohled,“ uvedl. Investoři podle něj také podceňují podporu fyzické poptávky. „Zejména roli Indie a Číny. Její posun k domácí poptávkou tažené ekonomice bude pro zlato podporou,“ míní Grubb.

(Zdroj: Randgold, WGC, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university