Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sledujeme konec neexistujících měnových válek

Sledujeme konec neexistujících měnových válek

04.09.2013 18:07

Je pozoruhodné, jak rychle se mění názor i na relativně hodně setrvačné systémy, jakými jsou ekonomiky. Ještě před dvěma třemi roky byly globální „karty“ jasně rozdány: Vyspělé ekonomiky jsou v problémech, rozvíjející se trhy (EM) si užívají plody svých dřívějších krizí. Tedy z nich vypiplané stability, zdravých rozvah a finančního systému, atd. Rok se s rokem sešel a uvažujeme o tom, že Spojené státy prochází velkým pozitivním nabídkovým šokem, jejich rozpočtové deficity a dluhový výhled se rychle lepší. A u EM se přemítá, zda nevyvolají další globální krizi. I kdyby ne, důvěru ztratily v masivním měřítku. To je patrné z následujícího grafu, který srovnává vývoj kurzu EM měn k dolaru s výnosy amerických vládních dluhopisů. I když graf možná v první řadě ukazuje, jak mizerná tato důvěra dříve byla. Tj. jak moc šlo spíše o nedůvěru v americkou ekonomiku kombinovanou se stimulanty v podobě QE. A v neposlední řadě je z grafu vidět, jak skončily měnové války (které nikdy nezačaly).

valky1

Nomura a jistě i několik dalších se domnívají, že EM už mají to nejhorší za sebou. A nemá velký smysl tu rozebírat, že velké zisky na akciích nejsou generovány ve fázi, kdy se shodne většina, ale v té, kdy sázejí jen ti nejodvážnější. Či nejšílenější – ona ta hranice mezi odvahou a šílenstvím je z vnějšku často těžko rozeznatelná. Pokud už cítíte neodolatelné vábení vrhnout část svých peněz na EM, může vám při výběru posloužit i následující tabulka. Ta ukazuje po krizi často používanou „heat map“, tedy mapu toho, jak je kde finančně horko.

Ve sloupcích jsou asijské EM (o kterých mluví i zmiňovaná Nomura – viz „Asijské emerging markets mají nejhorší za sebou, tvrdí Nomura. Trhy je třeba odstavit od zdroje…“). V řádcích jsou hlavní indikátory celkového horka, které je pak sesumírováno v řádku posledním (relativně k historii od roku 1990). V řádcích najdeme postupně růst úvěrů, tento růst relativně k růstu průmyslové produkce, podíl úvěrů k vkladům, vývoj pohledávek k zahraničí (k HDP), vývoj peněžního multiplikátoru, vývoj tříměsíčních revizí zisků, tříměsíční návratnost trhu, vývoj reálného efektivního kurzu, běžného účtu a poměru krátkodobých vnějších závazků k devizovým rezervám mimo zlata.

valky2

Zdroj: BofA ML

Smyslem celé tabulky je poskytnout jednoduchý grafický obrázek toho, jak je kde zle, či dobře. Čím více se sloupec dané země červená, tím je samozřejmě hůře. Pokud se budeme tohoto vodítka držet, vyhneme se Indii, Singapuru, Malajsii, Číně a asi i Hong Kongu. O něco lépe na tom je Indonésie a Thajsko. Korea a Tchaj-wan pak vypadají dobře.

Měnové války podle mého nikdy nebyly, namístě bylo hovořit maximálně o měnových potyčkách. S výjimkou Švýcarska totiž nikomu nešlo v první řadě o oslabení měny, i když se kvůli němu jako vedlejšímu efektu asi také nikdo nezlobil. Podle mého to platí i nyní o Japonsku. Výše uvedené je pak jasnou známkou toho, že tyto „války“ skončily, aniž by začaly. Dolar posiluje, EM si už nestěžují na to, že jejich měny prudce sílí, problém mají přesně opačný. Války nemají vítězů, jen poražených, u těchto potyček tomu tak ale být nemusí. Zatím se zdá, že přesně na principu „odvážnému štěstí přeje“ vítězí Spojené státy. Nenechme se ale mýlit – v globální ekonomice s nevyužitými kapacitami nejde o hru s nulovým součtem. A příběh měnových potyček také ani zdaleka nekončí. Otázka nyní zní následovně: Jsou současné problémy EM jen cyklicko-monetárním jevem, nebo hovory o taperingu jen odkryly hlubší „výzvy“? Konkrétní odpověď možná ukazuje i ona mapa horka.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.