Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Břidlicová revoluce v Číně: těžší než se čekalo

Břidlicová revoluce v Číně: těžší než se čekalo

05.09.2013 12:56
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Nizozemsko-britský ropný koncern Royal Dutch Shell začal s testováním čínských ložisek břidlicového plynu už před dvěma lety. Zdálo se to jako příležitost, kterou si nelze nechat ujít. Podle statistik má Čína největší zásoby uhlovodíků ukrytých v břidlicových formacích, zároveň je největším konzumentem energie, a vláda navíc rozvoj domácí těžby plynu podporuje.

Jenže jak už to tak s podobnými projekty bývá, Shell a jeho místní partner, státní China National Petroleum Corp (CNPC), se pustili do většího rizika, než by jim asi bylo milé. Drsný terén, chybějící infrastruktura a těžká dostupnost ložisek staví těžařům do cesty velké překážky. Oblast, v níž vrtné práce probíhají, je tak hustě obydlená a půda tak intenzivně obdělávaná, že těžební věže od domů či zeleninových políček odděluje jen pár desítek metrů. Lidé z okolí vrtných souprav si stěžují na hluk, prach a rizika kontaminace vody. Shell musí obyvatelům a obcím vyplácet kompenzace.

Čínská zkušenost Shellu, který má v zemi vůči jiným ropným společnostem náskok, ukazuje na to, že zopakovat úspěch břidlicové revoluce ve Spojených státech nebude lehké. I když se většími břidlicovými zásobami plynu může krom Číny pochlubit také Argentina a Alžírsko, jejich využití bude pro těžaře daleko náročnější než v Texasu či Pensylvánii.

V řadě zemí s velkým potenciálem chybí infrastruktura, voda na frakování a také subdodavatelé s moderním vybavením. Jiné státy, například Francie nebo Česko, se vůči technikám hydraulického štěpení a horizontálního vrtání staví a priori odmítavě. Další komplikaci představují vlastnická práva. Ve Spojených státech majitelé pozemků zpravidla vlastní i plyn či ropu pod zemí, jinde jsou suroviny ukryté pod povrchem považované za bohatství státu. Obyvatele z okolí vrtů tak nic nemotivuje k tomu, aby těžbu podporovali.

Za poslední 3 roky přišel Shell na 19 vrtech o víc než 500 pracovních dnů vinou spontánních občanských protestů, většinou kvůli peněžním kompenzacím. Podle společnosti jsou vrtné práce na začátku a je příliš brzy na zhodnocení jejich úspěšnosti. Hloubení vrtů prý probíhá podle harmonogramu. Na rozvoj nekonvenčních ložisek v Číně Shell vydává 1 mld. USD ročně.

Podle těžařů jsou čínské formace obtížněji zvládatelné, a navíc často leží ve větší hloubce než ty americké. Riziko představuje i zatím nedokončená regulace frakování. V rámci boje s inflací musí být plyn prodáván za státem nastavené ceny, což může omezovat ziskovost. Shell i další giganti přesto věří, že rostoucí energetická spotřeba, velké zásoby a tlak státu na posun energetického mixu ve prospěch čistších zdrojů jim budou hrát do karet.

Peking frakování podporuje, jelikož se s jeho pomocí snaží snížit závislost na vysoce znečišťujícím uhlí a na dovozech plynu. Cílem je do dvou let zvýšit podíl zemního plynu v energetickém mixu na 8 %, oproti zhruba 4 % v roce 2010. Ještě ambicióznější metu vláda nastavila pro těžbu břidlicového plynu: z loňské nuly by se měla do roku 2015 vyšplhat na 6,5 mld. m3. To je víc, než kolik ročně spotřebovává Slovensko.

Státní geologové odhadují vytěžitelné zásoby břidlicového plynu v Číně na 25 bilionů metrů krychlových, zatímco americká Energetická informační agentura je odhadla na 36,1 bilionu kubíků. V obou případech je to více než zásoby v USA, které se odhadují na 24,4 bilionu kubíků.

Pro Shell Čína představuje příležitost dohnat zameškaný boom ve Spojených státech. V čele americké břidlicové revoluce kráčeli menší, mrštnější hráči. Když se o ložiska začaly zajímat velké koncerny, byly už nejlepší bloky rozebrány. O těžbu z břidlic se v Číně pokouší i konkurenční ConocoPhillips a Chevron, ale zatím ve výrazně menším rozsahu. Shell má s CNPC smlouvu o sdílení vytěženého plynu od roku 2011.

Čína v březnu v zatím druhé aukci licencí na průzkum a těžbu břidlicového plynu rozdělila povolení 16 domácím firmám. Žádná z nich s těžbou plynu vázaného v hlubokých horninách nemá zkušenosti. První aukce licencí se konala před dvěma roky a také v ní dominovaly domácí státní ropné podniky CNOOC, PetroChina a Sinopec. Druhá aukce přitáhla více než stovku firem z rozmanitých oborů, které s vidinou státních subvencí a snadného přístupu k financím tentokrát ropné firmy vesměs přeplatily. 

 
(Zdroje: WSJ, Bloomberg, ČTK)


Čtěte více:

OPEC: Kvůli těžbě z břidlic ztrácíme podíl na trhu
10.07.2013 14:19
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) připustila, že ztrácí podíl n...
Americké břidlice nás mohou zlikvidovat, varuje saúdský princ
30.07.2013 16:45
Tváří v tvář rostoucí produkci z amerických břidlic, která by mohla na...
Nemohoucí obři: ropná produkce Exxonu i Chevronu klesá navzdory břidlicové revoluci
01.08.2013 11:43
Těžba ropy a plynu ve Spojených státech zažívá nebývalý rozkvět díky ...
Tretina bridlicového plynu pri ťažbe zhorí vo vzduchu
02.08.2013 16:22
Každý mesiac sa pri ťažbe plynu z bridlíc v Severnej Dakote spaľovaním...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m