Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V City of London je opět čas bonusů. Něco se ale mění

V City of London je opět čas bonusů. Něco se ale mění

21.01.2014 7:53
Autor: Redakce, Patria.cz

V City of London nastal čas bonusů. Tento každoroční rituál býval událostí, která mohla změnit celý život bankéřů, brokerů a traderů. Po krizi už ale odměny nedosahují takové výše a pozornost zmiňovaných aktérů se přesouvá zejména na boj s regulátory a politiky. Nový zákon EU hovoří o tom, že bonusy mohou dosáhnout maximálně dvojnásobku platu a to pouze se souhlasem akcionářů. Jeho cílem jsou investiční banky, kde jsou vysoké bonusy běžné. Cílem je tedy City, která představuje jediné evropské centrum investičního bankovnictví. Známky toho, že by se podobnou cestou vydal New York, neexistují, což otevírá prostor k arbitráži mezi Evropou a USA. Se vstupem zákona v platnost budou bankéři preferovat práci v New Yorku a americké banky budou stahovat velkou část svých operací z Londýna směrem na Wall Street. Není pochyb o tom, že na to doplatí Londýn a efekt bude znát v celé britské ekonomice.

V centru pozornosti se pak kvůli zmíněnému zákonu stala RBS. Ta se nachází ve výjimečné situaci proto, že jde o jedinou britskou banku vlastněnou státem. George Osborne tak na jednu stranu čelí požadavkům na bonusy, na straně druhé vzteku, který vysoké odměny bankéřů vyvolávají u veřejnosti. A také musí maximalizovat hodnotu pro daňové poplatníky. To znamená, že RBS musí mít skupinu odborníků na dluhopisové trhy a korporátní transakce. Ti nejsou levní. Ještě zajímavější než případ RBS je ale to, jak odolné jsou bonusy vůči tržním silám. V každém jiném sektoru, který byl zachráněn vládou, by akcionáři požadovali, aby odměny zaměstnanců klesly na úrovně běžné v jiných odvětvích. Odměny ve velkých bankách skutečně klesly, ve srovnání s jinými odvětvími tu ale jsou stále patrné velké platové prémie. Příčinou je to, že celý model bankovního systému je stále velmi přívětivý pro ty, kteří v něm již jsou a pro některé kapsy zvlášť. Pokud nebude tato situace vyřešena, bude přetrvávat i problém s obrovskými bonusy.

Velké banky sice už dnes čelí určitým omezením, počínaje vyšším požadavkům na kapitál, omezením over-the-counter obchodů a částečnému omezení proprietary tradingu. Jejich síla ale spočívá v tom, že integrují sales, trading a poradenské služby do jedné instituce, a to jim dává obrovskou informační výhodu. Ve výsledku jsou pak tyto velké banky schopny požadovat ceny, u kterých klienti nevědí, za co je vlastně platí. Výsledkem je pak i schopnost vyplácet superbonusy. Pokud mají být velké finanční instituce transparentní, musí dojít k oddělení tradingu a poradenství. Následně by i u nich začaly působit tržní síly v oblasti odměn. Jestliže tak neučiníme, budeme se stále zaměřovat pouze na bonusy, které jsou ale symptomem a ne příčinou problémů.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  •  
    21.01.2014 9:35

    Pokud se budou ale bankéři a spol. stahovat z Londýna do N.Y., tak jejich přebytek bude nutně mít vliv na výši odměn. Rovněž mnoho traderů a brokerů je nahrazováno počítači. A bude tomu tak stoupající měrou, spolu s jejich dalším zdokonalováním, i nadále.
    Kalka.
    • u pávů
      21.01.2014 12:56

      se to zrovna rozebírá. HF loni v průměru nepřekonaly S&P. To zn., že mnohé dopadly daleko hůř...
      Kalka.
    • dostanou padáka
      21.01.2014 10:35

      a půjdou se zaregistrovat na pracák :-) to byl ftip
      Jesse
  • Pohled z odstupu.
    21.01.2014 9:21

    Nabízí se otázka. Jsou skutečně pro blaho společnosti jako celku bankéři tak důležití, že si zaslouží tak vysoké odměny (platy + bonusy) ? Je to odůvodnitelné a ostatní společnost to většinově uznává a akceptuje s pochopením? Pokud ne, pak dřive nebo později nastane slovníkem investorů řečeno - korekce. V jiných kruzích se takovéto korekci říká revoluce a pak půjde do tuhého. To by si ti chytrolíni z Wall Street a City měli rychle uvědomit.
    jarom
    • Re: Pohled z odstupu.
      21.01.2014 10:01

      Ať si soudruzi berou kolik chtějí. Pokud je podnik , banka v plusu , zaslouží si to . Ale pokud je v mínusu pak nějaké prémie bonusy by měli být utopií. Jo a ještě hmotná odpovědnost .
      Homo
      • Čistě teoreticky
        21.01.2014 12:40

        souhlasím. Ale: Je třeba se také podívat na to proč, resp. za jakých podmínek a okolností je banka v plusu. Pokud za jejím kladným výsledkem jsou kartelové dohody, korupce, poplatky za služby hraničící s lichvou, pak i kladný výsledek banky obecně vzato z etického hlediska není důvodem tak vysokých odměn. Jak se s takovým problémem vypořádal např. Island je všeobecně známo. Lichvářské banky po referendu jednoduše znárodnil. Tím somozřejmě netvrdím, že je to vzor pro všechny banky, ale jako hrozba by to myslím mohlo být OK.
        jarom
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.