Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína se vzdává politiky potravinové soběstačnosti

Čína se vzdává politiky potravinové soběstačnosti

20.02.2014 12:20
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čína se vzdala jednoho z dosud nejposvátnějších pilířů zemědělské politiky a v podstatě přestala prosazovat soběstačnost v zásobování obilovinami. Důvod je jednoduchý: růst spotřeby potravin – konzumovaných lidmi i chovnými zvířaty – je rychlejší než schopnost zvyšovat jejich domácí produkci.

Obilí či jiné významné zemědělské komodity jako ovoce či sója musí čínská ekonomika dovážet už delší dobu. Peking však dosud formálně trval na principu soběstačnosti a snažil se v maximální míře podporovat domácí výrobu. Nyní poprvé nastavil cíl produkce obilovin značně pod úrovní čínské spotřeby. Vedení státu se tak odpoutává od dogmatu, které pronikalo jeho myšlením několik desetiletí.

Nové stanovisko čínské vlády klade místo kvantity větší důraz na kvalitu vyprodukovaných potravin. U obilovin se předpokládá stabilizace výstupu na 550 mil. tun do roku 2020, což je pod loňskou sklizní ve výši 602 mil. tun. O reformě dovozní politiky pro pšenici a další plodiny se spekulovalo už před jmenováním nynějšího prezidenta Si Ťin-pchinga do čela komunistické strany v roce 2012.

Podle nových instrukcí by také větší váha měla připadnout nabídce masa, ovoce a zeleniny, které vyžadují menší půdní plochu než obiloviny a jejichž produkce vytváří v zemědělství víc pracovních míst. Výsledkem by měl být růst dovozu obilovin ze zemí, které mají na jejich pěstování víc místa, například ze Spojených států, Austrálie, Kanady a Ukrajiny. Obzvlášť posledně jmenovaná země patří k preferované destinaci čínských zemědělských investic. V roce 2012 získal Kyjev za dlouhodobý závazek pravidelných dodávek velkého množství kukuřice od Pekingu výhodné úvěry v hodnotě 3 mld. USD. Konkrétně Číňané dostávají 3 miliony tun kukuřice ročně za tržní cenu v momentě exportu. Prostředky z úvěrů jdou na nákup čínské zemědělské techniky a také herbicidů a pesticidů.

Čínská potravinová politika prochází změnami několik posledních let. Stále se sice debatuje o soběstačnosti, avšak význam pojmu se posunuje. Sójové boby, které nejlidnatější země světa dováží ve velkém, už delší dobu do propočtů a cílů produkce zahrnovány nejsou. V odborných kruzích se vede debata o tom, jestli 80% soběstačnost poslouží stejně dobře jako 95% soběstačnost. Čistým dovozcem potravin se Čína stala v roce 2004. Import sóji od roku 2000 vzrostl sedminásobně na 70 mil. tun.

Zajištění dostatku základní obživy bylo pro čínskou komunistickou stranu, jejíž vzestup ve 30. a 40. letech minulého století se rodil na hladomorem zmítaném venkově, vždy jedním z hlavních témat. Důraz na pěstování vybraných plodin a rigidní, centrálně stanovovaný systém posléze paradoxně vyústil v závažné zásobovací potíže. Rýže byla pěstována na nevhodných polích a na zeleninu, slunečnice a další důležité plodiny často místo nezbylo. Na vrcholu kolektivizační horečky ke konci 50. let, kdy místní komunity přeháněly papírové cíle výnosů, aby uspokojily direktivy stranických orgánů v Pekingu, zemřelo na podvýživu zhruba 30 milionů lidí. Uvolnění tuhého režimu a přenos rozhodování o výsadbě na lokální úroveň přinesly reformy z konce 70. let.

Průměrná spotřeba jídla ve městech v průběhu života jedné generace vzrostla z úrovně sotva postačující pro přežití na objemy odpovídající vyspělým zemím. V chudých venkovských oblastech je však maso stále vzácností. „Města jsou plná malých tlouštíků, ale na venkově najdete podvyživené děti,“ tvrdí Wang Jimin z Čínské akademie zemědělských věd.

Vláda dosud dotuje produkci obilovin a pícnin v obrovských státních družstvech, ale čím dál víc se začínají prosazovat reformní hlasy, podle nichž může být půda lépe využita na plodiny, které nepotřebují tolik vody. Změnu přináší i prudce rostoucí spotřeba masa, která vyžaduje rostoucí množství pícnin. Větší možnosti jejich dovozu prospějí obzvlášť chovatelům drůbeže na pobřeží a na jihu země, kteří dlouho lobbovali za liberálnější postoj vůči importu kukuřice.

 
(Zdroje: FT, Reuters)


Váš názor
  •  
    17.03.2014 0:02

    Zajímavým faktem také je, že Čína nejenom importuje potraviny z Ukrajiny, ale zároveň se rozhodla pro vlastní pěstování potravin. Od Ukrajiny si na cca dalších 50 let pronajala zemědělskou půdu. Kromě Ukrajiny se Čína zaměřila i na další země, kde si pronajímá zemědělskou půdu (např. Brazílie).
  • a je to tady
    20.02.2014 12:45

    1,5 miliardy hladových číňanů si usmyslelo dvě teplá jídla denně. Jako sarančata !! Kdo jim tak asi to žrádlo vypěstuje? To nedopadne dobře. Všichni na to zemědělství rezignují. I u nás žije plno kokotů, kteří po vzoru Klause říkají, že potravinová soběstačnost je přežitek a že si ty příkladné brambory můžeme kloupit a dovést :-)) Ještě bych rád zjistil toho kokota, který nám je bude dovážet, když z Číny naroste neuvěřitelně vysoká poptávka. Pořád říkám, že debilové a podsvětí nám nemá vládnout. Svět kráčí systematicky k hladomoru...
    Jesse
    • Re: a je to tady
      20.02.2014 12:53

      proto bude dobre sledovat komu bude cirkev prodavat tu zemedelskou pudu,kterou si ted narokuji.Nejvestsi zajem - poptavka o urodne pole u nas krome holandanu,rakusanu - poptava i narodnost, jedna asijska. :-) Btw jeste budem jednou radi az nam cirkem na polich,ktete nerozproda, dovoli za slusny pronajem pestovat treba i brambory.
      AMN
      • bojím se horší varianty
        20.02.2014 12:58

        a to, že se tu sice brambory budou pěstovat, ale vyvážet do Číny a český spotřebitel utře nos a nebo vyplázne za 1kg stovku... možná dvě ! No, jak jinak, když nám půda pod nohama už nepatří, že....
        Jesse
        • Re: bojím se horší varianty
          20.02.2014 13:12

          v cirkvich vzdy byli lide /jsem ortodoxni ateista/,kteri byli velmi sečtěli a historicky vzďelani.Proto ten enormni tlak na vraceni půdy prave nyni v těchto casech. Mnoho let svym činskym přatelum pomaham vyhledavat / jejich eventualni / investice u nas i v okoli a vim presne po cem touzi.Hrady,zamky,diamanty,zlato kupuje pouze jejich "oligarchie". Uspesni podnikatele investuji a kupuji evropske firmy.Ale stredni budouci trida hleda jine hodnoty.Pozemky /zemedelskou pudu/ v Evrope lze za "hubicku"koupit jiz jen ve velmi malo zemich.My jsme jedna z nich.
          AMN
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m