Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajina: Zatím máme na své dluhy. Konflikt sílí na Krymu a s Ruskem

Ukrajina: Zatím máme na své dluhy. Konflikt sílí na Krymu a s Ruskem

28.02.2014 12:11, aktualizováno: 28.2. 12:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ukrajina má v současnosti dostatek rezerv, aby byla schopna splatit své závazky vůči věřitelům, řekl guvernér centrální banky Stepan Kubiv. Premiér Arsenij Jaceňuk dodal, že Ukrajina doufá v brzkou pomoc od MMF, jehož mise by měla dorazit na Ukrajinu již příští týden.

Kubiv současně oznámil, že ukrajinská centrální banka zavedla limit na výběr hotovosti z účtů u bank v cizích měnách. Maximální denní částka výběru byla stanovena na 15 tisíc hřiven (cca 30 tisíc Kč).

Jaceňuk prohlásil, že Ukrajina je odhodlána splnit podmínky MMF potřebné k zajištění pomoci. Kyjev v posledních dnech odhadl své potřeby zahraniční pomoci v letošním a příštím roce na 35 miliard dolarů, tedy téměř 700 miliard korun.

Ukrajinská měna dnes ráno posilovala ze svého rekordního minima díky snaze nové vlády vyjednat pomoc s MMF. Hřivna stoupla až pod 10 za dolar, když ve čtvrtek se naopak propadla na nové rekordní minimum 11,6 hřivny za dolar. Od počátku roku hřivna oslabila vůči dolaru o téměř 30 procent.

Ukrajinská centrální banka kvůli klesajícím devizovým rezervám opustila ve středu řízený kurz měny a nahradila jej kurzem plovoucím. Banka předtím udržovala řízený kurz v určitém denním rozpětí, ten ale musela podporovat nákladnými intervencemi. Kubiv tento týden řekl, že devizové rezervy Ukrajiny se snížily na 15 miliard USD ze 17,8 miliardy USD na počátku měsíce.

Ukrajinský parlament dnes vyzval Rusko, aby nepodkopávalo územní celistvost Ukrajiny. Poslanci také požádali Radu bezpečnosti OSN, aby se kvůli aktuálním ukrajinským problémům sešla k jednání. Mezitím šéf ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov, který zároveň převzal i prezidentské pravomoci, svolal na dnešek kvůli vyhrocené situaci na Krymu krizové zasedání bezpečnostní rady státu.

Ukrajinský parlament chce, aby Moskva "zastavila kroky, které vykazují znaky podkopávání státní suverenity a územní celistvosti". Parlament rovněž vyzval Moskvu, aby "odmítla podporu separatismu na Ukrajině". Reakce poslanců souvisí s akcemi proruských ozbrojenců, kteří v noci na dnešek zablokovali dvojici mezinárodních letišť na Krymu. Spekulovalo se také, že by za operací mohly být jednotky ruského námořnictva, které má v Sevastopolu pronajatou základnu pro svou černomořskou flotilu. Flotila ale zapojení do těchto operací popřela.

Poslanci chtějí, aby o problematickém vývoji v zemi jednala Rada bezpečnosti OSN. Schůzka by se měla odehrát s odkazem na dohodu z roku 1993, ve které se mocnosti zavázaly zaručit územní celistvost Ukrajiny.

Padesátka neidentifikovaných ozbrojenců, která se v noci na dnešek zmocnila mezinárodního letiště v Simferopolu, správním středisku autonomního Krymu, již vzdušný přístav opustila. Ale v okolí letiště hlídkují lidé v maskovacích uniformách, neprůstřelných vestách a s automatickými zbraněmi v rukou. Ráno ruští ozbrojenci obsadili také vojenské letiště u Sevastopolu. Úřadující ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov tyto akce označil za ozbrojenou invazi a okupaci.

"Mysleli si, že tu vysadili ukrajinské parašutisty. Když se přesvědčili, že nic takového se nestalo, omluvili se a vzdálili se," řekl o incidentu na simferopolském letišti jeho mluvčí Igor Stratilati rozhlasové stanici Echo Moskvy a ujistil, že letiště pracuje normálně.

Dříve agentura Interfax uvedla, že simferopolské letiště se ocitlo v rukou ozbrojenců v uniformách bez rozpoznávacích znaků. Podle svědků prý měli stejnou výzbroj a výstroj jako proruské komando, které ve čtvrtek ráno v Simferopolu ovládlo místní parlament.

Ráno podle Interfaxu ruští ozbrojenci obsadili také vojenské letiště Belbek u Sevastopolu, kde má Rusko pronajatu námořní základnu. Podle zdrojů agentury mají tuto muži zabránit příletu blíže neupřesněných bojovníků.

Obě akce vzápětí odsoudil úřadující ukrajinský ministr vnitra Avakov. "To, co se děje, považuji za ozbrojenou invazi a okupaci, která je v rozporu se všemi mezinárodními smlouvami a normami," napsal Avakov na svém profilu na Facebooku. Incidenty nazval také přímou provokací na území suverénního státu, zatím ale podle něj nedošlo k žádným střetům.

Krymský parlament ve čtvrtek vyhlásil referendum "o posílení autonomie" Krymu, sesadil dosavadní krymskou vládu a schválil nový kabinet v čele s proruským aktivistou, který odmítá nový režim v Kyjevě a nadále uznává za ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, sesazeného parlamentem. Janukovyč podle moskevského rozhlasu již přiletěl do Rostova na Donu, kde má uspořádat tiskovou konferenci.

Kvůli situaci na Krymu stoupá napětí ve vztazích mezi Moskvou a Kyjevem, kde parlament ve čtvrtek drtivou většinou hlasů vyslovil důvěru nové vládě.

Viceprezident Biden podle Bílého domu v telefonickém rozhovoru s premiérem Jaceňukem uvítal vznik nové ukrajinské vlády a ujistil, že USA "plně podporují" podniknutí nezbytných kroků k ozdravení ukrajinské ekonomiky, občanskému usmíření, respektování mezinárodních závazků a úsilí o dobré vztahy se sousedními státy.

Rakousko na žádost nové ukrajinské vlády zmrazilo bankovní účty 18 nejmenovaným Ukrajincům, kteří jsou podezřelí z porušování lidských práv během demonstrací a z korupce, oznámilo rakouské ministerstvo zahraničí. Majetek zhruba dvacítky ukrajinských činitelů zablokovalo také Švýcarsko.

(Zdroj: čtk, Reuters, Interfax, APA, AFP) 


 


Čtěte více:

Janukovyč nabídl volby, ústavu a novou vládu. Opozice při účasti ministrů EU dohodu podepsala
21.02.2014 12:09
(Aktualizováno v celém rozsahu) Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ...
Ukrajinský parlament jmenoval nového šéfa centrální banky
25.02.2014 8:29
Ukrajinský parlament dnes jmenoval novým guvernérem centrální banky po...
Jak oživit ukrajinskou ekonomiku
25.02.2014 18:28
Ukrajina se náhle ocitla v bodě demokratického přelomu. Poté, co býval...
Putin vyhlásil armádě ve středním a západním Rusku poplach
26.02.2014 14:17
Ruský prezident Vladimir Putin dnes nařídil provést náhlou komplexní p...
Ukrajinská centrální banka vzdala řízený kurz hřivny, rostou obavy z runu na banky
26.02.2014 15:14
Ukrajinská centrální banka opustila řízený kurz měny a nahradila jej k...
Janukovyč se dál považuje za prezidenta Ukrajiny. Rusko prý vyhovělo jeho žádosti o ochranu
27.02.2014 12:08
Sesazený Viktor Janukovyč se stále považuje za právoplatného prezident...

Váš názor
  • Z pohledu
    28.02.2014 13:16

    možných událostí na Ukraině atd. jsou nasledující technické nebo i fundamentální ukazatele jakýchkoli akcií naprosto podružné. Pro mne je nepochopitelné, že to investoři nevidí a drží se zuby-nechty svých pozic. Nevidím to moc růžově. Předpoklad "hyperprůseru" je stále naléhavější. Pro ty, kteří nemilují hazard, bych doporučoval maximální obezřetnost.
    jarom
    • Re: Z pohledu
      28.02.2014 13:17

      http://tv.sme.sk/v/29320/alexander-duleba-janukovyc-je-stale-prezidentom.html
      jarom
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů